Sparräntan ökar inte lika mycket som bolåneräntan

När reporäntan har ökat de senaste året har även räntan på bolånen ökat. Men för ditt sparkonto har inte sparräntan hängt med på samma vis som bolåneräntan. Främst gäller det storbankerna, där vissa banker till och med har en sparränta under reporäntan. Att bolåneräntan har ökat, men inte sparräntan kan te sig märkligt med tanke på bankernas storvinster.

Alternativet är att spara dina pengar hos ett mindre institut, som generellt sett har en högre sparränta just nu. Storbankerna menar att bolåneräntan ligger högt på grund av att de lånar pengar från obligationer, som påverkas i högre grad av förändringar av reporäntan. Men sparräntan kan skilja väldigt mycket mellan större och mindre banker, vilken ändå är lite märkligt.

De bästa sparräntorna, utan bindningstid, kan du hitta hos Akelius och Nordax Finans. Där sparräntan ligger på cirka 3 procent. Om du har ett sparkonto med en låg sparränta kan du tjäna lite extra på dina sparpengar genom att byta sparkonto och bank. Idag är det ofta väldigt enkelt att öppna ett nytt konto i en annan bank.

Om du är intresserad har vi listat alla sparräntor för respektive sparbank, ta gärna en titt och jämför själv.