Tips vid köp av julklappar

I år räknar svenskarna med att köpa dyrare klappar än förra året. Enligt en undersökning kommer i genomsnitt 802 kronor att läggas per julklapp och nu är det hög tid att fundera på budgetten. Här är några saker att tänka på.

Julhandeln är på väg att slå nytt rekord. I alla fall om man ser till SBAB:s undersökning som genomfördes i november i år. Enligt denna kommer den genomsnittliga summan som läggs per julklapp att stiga med 25 procent, eller 163 kronor, jämfört med förra året. Det innebär att en julklapp i genomsnitt kommer att kosta 802 kronor. De flesta planerar dock att lägga mellan 100 och 500 kronor per klapp men andelen som tänker lägga mer pengar har ökat. Den extra generositeten kan bland annat bero på att boräntorna har sjunkit, inflationen är noll, reallönerna har ökat och ett extra jobbskatteavdrag har gjorts.

Trots allt behöver inte julklappen kosta mer än den smakar. Vi har listat flera spartips inför julen, för att råda dig att tänka rätt. Bland dem kanske det bästa rådet är att planera dina julklappsköp i god tips och leta efter fynd. Tänker du beställa över nätet är det också bra att vara ute i god tid, så du hinner få produkterna. Håll ett öga på auktionssajter och begagnatmarknaden, då många varar som säljs där är i nyskick fast till en billigare peng.

Tänk också på att göra upp en budget för julklappsköpen och håll dig till den. Att ta lån för att handla julklappar är inget att rekommendera. Om du planerar att skjuta upp betalningen genom att handla räntefritt, tänk på dolda avgifter som kan tillkomma vid sådana köp som exempelvis uppläggnings- och aviavgifter.