Kåpan Pensioner

Kåpan PensionerKåpan Pensioner är en svensk pensionsförvaltare med över 800 000 medlemmar. Kåpan Pensioner erbjuder fondförvaltning för dig som är eller har varit statligt anställd. Man är ett försäkringsbolag men verkar som en förening där det i skrivande stund förvaltas över 87 miljarder kronor. I och med att verksamheten fungerar som en förening så går allt överskott tillbaks till Kåpans kunder i form av återbäring. Pensionsförvaltningen som sker hos detta bolag är alltid ansvarsfull och man utgår från etiska normer och principer i alla investeringar som görs. På så sätt kan du bidra till ett bättre samhälle samtidigt som du låter Kåpan Pensioner förvalta ditt sparande.

Denna pensionsförvaltare har fått sitt namn genom en förkortning av kompletterande ålderspension. Kåpan Pensioner bildades 1992 av de parter som fanns på det statliga avtalsområdet. Utöver att pensionsförvaltaren heter just Kåpan så fungerar detta också som ett samlingsnamn för de olika pensionsförsäkringar som erbjuds av föreningen. Omfattas du av pensionsavtalen PA 16 eller PA-91 så är Kåpan Pensioner den förvaltare som sköter din tjänstepension. Detta under förutsättning att du inte själv gjort något aktivt val.

Pensionsförsäkringar hos Kåpan Pensioner

Pensionsförsäkringar KåpanDu som tillhör PA 16 är automatiskt medlem i försäkringsföreningen Kåpan Pensioner. Detta innebär att din arbetsgivare betalar in pengar till din tjänstepension som hamnar hos just Kåpan. Storleken på den pension du sedan får utbetald från Kåpan Pensioner baserar sig på de inbetalningar som gjorts samt vilken avkastning du fått på pengarna. Omfattas du inte av ett statligt pensionsavtal så har du ingen möjlighet att vara medlem hos Kåpan Pensioner. Därav är just denna pensionsförvaltare något mindre än konkurrenterna. Trots det tar försäkringsföreningen sitt ansvar på största möjliga allvar och man inser vikten av det uppdrag man har.

När du sparar hos Kåpan så gör du detta i en traditionell pensionsförsäkring. Detta innebär bland annat att du har ett skydd som gäller ett garanterat värde. Du har därtill skydd mot höga avgifter samt skydd om du lever länge. Oavsett hur länge du lever kommer du att ha en pension som varar livet ut. De pensionsförsäkringar som Kåpan Pensioner erbjuder för närvarande är Kåpan Tjänste, Kåpan Valbar, Kåpan Extra och Kåpan Flex (2019-03-27). Den valbara delen av pensionen hamnar i Kåpan Valbar men denna del har du även rätt att flytta till en annan pensionsförvaltare om du så skulle vilja.

Så tar du ut din pension hos Kåpan

Ta ut pension KåpanNär det väl är dags för dig att gå in pension så finns det många olika möjligheter vad det gäller utbetalning. Därför bör du alltid vara ute i god tid innan pension så att du hittar ett bra upplägg som passar din situation. Första steget i detta är att ta reda på storleken på ditt samlade kapital samt hur mycket av detta du kan ta ut varje månad. Hos Kåpan Pensioner rekommenderar man bland annat minpension.se i detta syfte. När du fått en bra överblick över ditt sparande så kan du ringa Kåpan för vidare rådgivning. Har du avslutat din anställning inom den statliga sektorn och passerat en viss ålder så har du möjlighet att ta ut din pension innan du fyllt 65år. Detta gäller dock inte för dig som har tillfällig eller vanlig sjukpension.

De olika försäkringarna hos Kåpan Pensioner har olika villkor vilket kan vara bra att veta. Det som gäller för samtliga försäkringar hos denna pensionsförvaltare är att du alltid har möjlighet att välja att få pensionen utbetalt från Kåpan livet ut. Dock upphör det så kallade återbetalningsskyddet den dagen du fyller 75 år. När du väl börjat att ta ut din pension så kan du inte välja att stoppa utbetalningarna. Däremot kan man få mindre summor utbetalda som engångsbelopp. För mer information kring de villkor som gäller de olika pensionsförsäkringarna hänvisar vi dig till Kåpans hemsida.

Pensionssparande hos Avanza

Kontakta Kåpan Pensioner

Du som har frågor om pensionsförsäkringar, återbäring eller annat som rör förvaltningen hos Kåpan Pensioner kan med fördel kontakta kundservice. Kåpans kundservice har öppet måndag till fredag mellan 8:30 och 16:30. Du kan självklart även höra av dig till Kåpan utanför dessa tider men det finns då ingen medarbetare på plats för att besvara dina frågor. Det enklaste sättet att få hjälp hos Kåpan Pensioner är att logga in på dina sidor hos pensionsförvaltaren. Detta gör du genom att identifiera dig med hjälp av ditt BankID. Har du inte tillgång till detta så kan du istället ringa in till kundservice på 060- 18 75 86. Det går givetvis lika bra att maila och den adress som då gäller är kapan@spv.se.

Kåpan samarbetar med SPV när det gäller både kundtjänst och administration. På så sätt kan du alltid få en heltäckande service när det kommer till din pension och ditt sparande. Behöver du skicka ett brev till Kåpan Pensioner så ska du skicka detta till: Kåpan Pensioner, 851 90 Sundsvall.