Statens tjänstepensionsverk (SPV)

Statens tjänstepensionsverkSPV står för Statens tjänstepensionsverk som är en av de största leverantörerna av pensionstjänster i Sverige. Verket har som mål att underlätta för statligt anställda både före pensionering samt under själva pensionstiden. Därtill räknar och betalar denna pensionsförvaltare ut pensioner till alla människor som är anställda inom den statliga verksamheten. SPV arbetar också för att kontrollera de pensionsskulder som staten dragit på sig.

Verket är även leverantör av pensionstjänster till flera olika privata avtalsområden. I kundportföljen finns bland annat Posten, Skatteverket, Försvarsmakten, Vägverket och domstolarna. Ungefär 800 000 människor får sin pension utbetald från SPV varje månad och det handlar om flera miljarder kronor som varje år betalas ut.

Det här gör SPV

SPV administrerar den statliga tjänstepensionenFörutom att betala ut pensioner till statligt anställda så ingår det betydligt fler uppgifter i det uppdrag som SPV har. Bland annat levererar man statistik och prognoser till regeringen. Man är även med och informerar och utbildar personer inom pensionsområdet. Detta dels genom seminarier men även genom att agera konsultstöd i olika frågor som myndigheter kan tänkas ha. Vidare är man behjälplig i att administrera tjänstepensioner åt dessa myndigheter. Man har sin bas i Sundsvall och hos Statens tjänstepensionsverk arbetar idag inte mindre än 250 personer. Dessa personer svarar bland annat på frågor från arbetsgivare, anställda och pensionärer.

SPV är den instans som fattar beslut om de pensioner och ersättningar som görs för dig som arbetar statligt. Man gör inte mindre än 3,6 miljoner utbetalningar varje år och totalt handlar det om en summa på 16 miljarder kronor. Bolaget ingår i insamlingsdatabasen hos Dinapensioner.se. Där kan du få en enkel överblick över dina pension samt försäkringar som är kopplade till denna. Är du statligt anställd så hittar du även all information om din tjänstepension på SPVs hemsida

Dina pensionssidor hos SPV

Dina sidor SPV För dig som är statligt anställd finns det möjlighet att logga in hos Statens Tjänstepensionsverk. Detta görs direkt via verkets hemsida under ”Dina pensionssidor”. Under dina sidor har du möjlighet att se över helheten i din tjänstepension. För att logga in behöver du ha tillgång till någon typ av e-legitimation. Det kan handla om BankID, mobilt BankID, e-legitimation från Telia eller Foreign e-ID. När du väl loggat in är möjligheterna många. Bland annat kan du göra pensionsval för din valbara del men du kan även flytta pengar som du tjänat in till denna del.

Under dina sidor hos SPV har du som redan är pensioner även möjlighet att se dina utbetalningar. Vidare kan du ansöka om förmånsbestämd ålderspension samt göra en prognos för hela din pension. Har du problem att logga in på dina sidor hos Statens tjänstepensionsverk så kan detta bero på att din e-legitimation är för gammal eller att du skrivit in fel lösenord. Om du ändå inte får det till att fungera så kan du kontakta verkets teknikstöd. Detta gör du genom att ringa in till 060-18 77 00 eller maila till teknikstod@spv.se.

Pensionssparande hos Avanza

Post från Statens tjänstepensionsverk

Varje år skickar Statens tjänstepensionsverk ut information om din tjänstepension. Vanligtvis handlar det om pensionsprognoser som kommer hem i din brevlåda. SPV erbjuder dock även digital post till den som föredrar det. Detta innebär att du kan få all post från SPV digitalt istället. För att detta ska vara möjligt måste du ha en digital brevlåda och denna kan du ansluta dig till direkt via Statens tjänstepensions hemsida. Genom att göra detta bidrar du till en bättre miljö samtidigt som du alltid får din myndighetspost både snabbt och säkert. De digitala brevlådor du har att välja mellan är KIVRA, eBoks, Min myndighetspost och Bring Digimail.

Med din digitala brevlåda har du all myndighetspost samlad på ett och samma ställe. På så sätt kan du enkelt gå tillbaks och se de tidigare utskicken från Statens tjänstepensionsverk. Så fort du anslutit dig till den digitala brevlåda du föredrar så kommer all post från SPV skickas till denna. Dock finns det vissa typer av brev som fortfarande måste skickas till din fysiska postadress.

Kontakt SPV

Kundservice SPV Behöver du komma i kontakt med SPV så finns det flera tillvägagångssätt. Bland annat kan du alltid få hjälp och support via dina sidor hos verket. Men du kan även ringa in till SPV och gäller dina frågor utbetalning så ska du ringa 020-65 00 65. Andra frågor som rör din tjänstepension besvaras på 020- 51 50 40. Du kan även skicka e-post med frågor eller funderingar till kundservice@spv.se. Kundtjänsten hos Statens tjänstepensionsverk har öppet måndag till fredag mellan 8:30 och 16:30.

Vi kan även rekommendera SPVs FAQ där du hittar svaren på de vanligast förekommande frågorna. Genom att själv leta efter svar i kunskapsbasen slipper du långa telefonköer samtidigt som du har möjlighet att få din fråga besvarad utanför ordinarie öppettider. Vidare kan du även komma i kontakt med SPV på sociala medier och det är då Facebook och Linkedin som gäller. Brev till Statens tjänstepensionsverk skickas till: SPV, 851 90 Sundsvall.