Banker & Institut

jämför sparbanker och låneinstitut

För dig som antingen vill låna pengar eller investera pengar så kan det vara intressant att se vilka banker och kreditinstitut som finns. Detta då alla banker och institut erbjuder olika villkor och räntor. Hos oss kan du jämföra räntor och ställa bankerna mot varandra för att få ut det bästa av ditt lånande eller sparande. I våra topplistor hittar du de banker som erbjuder de bästa räntorna just nu. Du kan här även få mer information om de olika instituten och få reda på vad som är viktigt att tänka på när man väljer bank.

Sparbanker/sparinstitut och inlåningsverksamheter 2023
0.85% - 0.85%
0.40% - 1.00%
0.35% - 2.25%
0.50% - 0.50%
0.20% - 1.25%

Spara och investera pengar

Spara och investera pengar hos banker och kreditinstitut 1985 genomfördes novemberrevolutionen och Riksbanken avreglerade kreditmarknaden i Sverige. Sedan dess har det varit fritt fram för banker och kreditbolag att låna ut pengar och erbjuda olika sparformer till såväl företag som privatpersoner. Idag finns det otaliga olika banker och institut för dig som vill spara pengar och få så hög avkastning som möjligt medan du gör det. Det kan vara svårt att veta vilken sparbank man ska vända sig till och det gäller att ha förtroende för de som förvaltar dina hårt förvärvade pengar. Med anledning av detta bör det vara ett genomtänkt beslut som avgör vilket sparinstitut och vilken sparform du tillslut väljer. Se därför alltid till att jämföra bankerna och ställa dessa mot varandra för att se vilken aktör som passar dig på flest punkter.

Som hjälp på traven kan du använda dig av våra listor på marknadsledande banker och institut. För att du som konsument eller kund skall ha förberedande kunskap om de banker som erbjuder bra sparande på marknaden har vi samlat information som är relevant ur ett privatekonomiskt perspektiv. Genom att vara förberedd och påläst om respektive bank som du funderar att ta kontakt med behöver du inte oroa dig över att känna dig vilsen i ditt första samtal.

När du jämför sparbankerna och instituten är det flera olika parametrar du bör ha i åtanke. För det första är det alltid bra att ha en tidsplan för sitt sparande. Om du tänkt att spara långsiktigt kan det exempelvis vara mer fördelaktigt med ett låst räntekonto med hög ränta. Ämnar du istället att ta ut pengarna inom något år så är ett mer flexibelt konto med lägre ränta att föredra. Var också alltid noga att se om kontot omfattas av den statliga insättningsgarantin samt vilka avgifter som tillkommer för kontot.

Låna pengar

lana pengar hos banken De flesta människor kommer någon gång i sitt liv att vara i behov av att ta ett lån. Det kan handla om lån till en bostad, en bil, en båt eller till någonting helt annat. När du lånar pengar till en bostad eller fastighet tar du ett bolån med själva bostaden som säkerhet. Om du däremot inte har någon säkerhet så kan du ta ett privatlån eller ett så kallat blancolån. Många banker och låneinstitut erbjuder idag dessa typer av lån. Tar du ett blancolån behöver du aldrig uppge vad du ska använda pengarna till. Däremot är det alltid viktigt att du vet att du har förmåga att betala tillbaks lånet. Ska du låna pengar rekommenderar vi dig att kolla in Expressen Låneguiden där man samlat mycket användbar information om ämnet.

När du ska låna pengar är det av stor vikt att du jämför de olika låneinstituten och bankerna för att se vilka som erbjuder lägst ränta. Räntan kan nämligen spela stor roll i hur mycket pengar du kommer behöva betala varje månad. Ett lån består i de flesta fall av amortering, ränta samt avgifter. Utöver räntan kan det vara bra att jämföra andra parametrar så som avgifter och villkor. Här på Allt om Spara listar vi marknadsledande lånebanker och institut så att du enkelt kan jämföra de olika aktörerna och hitta bästa lånet för dig. Vill du få hjälp att jämföra lån och räntor från olika långivare så rekommenderar vi dig att vända dig till en låneförmedlare. Exempel på sådana här Förenade Lån, Lendo och Zmarta.

Bolån till bostad och fastigheter

När du ska köpa en bostad eller en annan typ av fastighet är det ett bolån du behöver. Ett bolån skiljer sig en hel del mot övriga lån då din bostad kommer utgöra säkerheten för själva lånet. Man kan även säga att du sätter din bostad eller fastighet i pant vilket innebär att banken har rätt att ta bostaden om du inte skulle sköta avbetalningen på lånet. Bolånet har i regel även mycket lägre ränta än vad exempelvis privatlån eller andra typer av lån har. Detta också med säkerheten som din bostad utgör.

Eftersom många svenskar idag äger någon typ av bostad, oavsett om det är ett hus eller en bostadsrätt så är andelen bolåneaktörer på marknaden väldigt många. Många aktörer vill slåss om bolånekunderna vilket sätter kunden i en ganska gynnsam position. Förr var det i princip enbart storbankerna som erbjöd bolån medan du nu kan låna pengar till din bostad av utmanare så som Enkla. Med anledning av detta samt Riksbankens justering av reporäntan kan vi nu se ganska låga räntor på dagens bolån.

Nedan listar vi banker och andra aktörer som erbjuder bolån med låg ränta, låga avgifter och sjyssta villkor. Ta en titt i listan och jämför de olika låneinstituten för att hitta det bästa och mest passande bolånet för dig.

Smslån - när du behöver pengar snabbt

En annan typ av lån är smslån eller snabblån som kan komma väl till pass om du hamnat i en akut situation som kräver snabba pengar. Smslån ingår i kategorin högkostnadskrediter och är kopplade till dyra räntor och avgifter. Med andra ord är det ingen långsiktig lösning om du behöver låna pengar. Vanligtvis består ett smslån av några tusenlappar till skillnad mot privatlån och blancolån som oftast är betydligt större. Här handlar det istället om mindre belopp som är tänkta att betala av efter en månad.

Det finns idag många aktörer på kreditmarknaden som erbjuder snabblån. Därför kan det vara svårt att veta vilken kreditgivare man ska välja när man ska ta sitt lån. Med anledning av detta kan det vara bra att jämföra lånen i listan nedanför. Där kan du enkelt få översikt över hur de olika lånen skiljer sig när det kommer till räntor, avgifter och villkor. Vissa kreditgivare erbjuder även delbetalning av lånet vilket gör att du kan dela upp betalningen på exempelvis tre månader. Ha dock i åtanke att det oftast brukar bli betydligt dyrare än om du skulle betala av hela beloppet direkt. Det kan även vara bra att se igenom vilka av bolagen som tar UC och inte. Man ska se till att inte samla på sig för många kreditupplysningar i UC.