Förbättra din pension

Pensionsspara Nu i kristider är det många pensioner som halkar efter när börsen rasar. Om det inte skulle vara nog med det så ser det inte ljusare ut framöver, för den allmänna pensionen, då allt fler går i pension vilket urholkar systemet vilket kan leda till lägre pensioner.

Svåra tider just nu

Den sjunde AP-fonden har rasat i värde den senaste tiden och har tappat hela 20 miljarder vilket är en femtedel av det totala värdet. Ett resultat av ett högt risktagande från politikerna och det kommer att ta många år innan AP7 återhämtat sig.

När 40-talisterna går i pension, och gör sitt utträde från den svenska arbetsmarknaden, så kommer allt färre att behöva betala för allt fler. I takt med att vi lever allt längre gör detta också att pensionssystemet tyngs än mer. Detta gör att vi sannolikt kommer att få jobba längre i framtiden och att den allmänna pensionen måste sänkas.

Att förlita sig på endast den allmänna pensionen är inte hållbart därför behöver man ett komplement. Tjänstepensionen är ett system där din arbetsgivare betalar in en summa varje månad så länge du är anställd. Men det är inte alla arbetsgivare som gör detta eller att pengarna inte förvaltas tillräckligt bra och blir en struntsumma av vad det kunde ha varit.

Om man ser till ovanstående argument och problemområden så är ett eget privat sparande ett måste vid sidan av och då är det viktigt att man börjar i tid.

Spara privat istället

När man ska spara under en längre tid så måste man vara både klok och tålmodig. Rom byggdes inte på en dag och du får inte ihop pengar till en hållbar pension på bara några år.

Ett vanligt exempel är om du sparar 1500 kronor varje månad med 10 procents avkastning, så har du cirka 8,7 miljoner efter 40 år. Läs om hur du går tillväga.

Även om man inte behöver 8,7 miljoner för att komplettera sin framtida pension är det ändå viktigt att man börjar sitt sparande i tid, ju förr desto bättre. Spara då smart och hitta guldkorn där dina pengar kan förräntas över tid.

Om du väljer att spara dina pengar i fonder så leta då efter fonder med så låga avgifter som möjligt. Höga avgifter under en längre tid gör att du kan gå miste om tiotusentals kronor, beroende på ditt sparande givetvis.

Att binda sina pengar hos olika banker eller finansiella institut är oftast inte det bästa sättet. Utan god hushållning och investering av pengarna är oftast det bästa sättet. Det finns dock olika försäkringar och andra sparformer som har en garanterad avkastning. Detta är dock oftast en relativt låg avkastning som du själv skulle kunna nå upp till, dessutom har du då tillgång till pengarna och behöver inte vänta till du uppnår en viss ålder innan du kan ta ut dem.

Ta hand om dina PPM-fonder

Ta även hand om dina PPM-fonder där du kan tjäna ihop många tusenlappar genom små ändringar. Hur stor risk du bör ta och vilken avkastning du kan förvänta dig beror helt på hur aktiv du kan vara . Men det är helt klart värt att se över PPM-fonderna och du kan göra ändringarna direkt på www.pensionsmyndigheten.se, inga krångligheter.