Så kan du få en billigare bilförsäkring

Billigare bilförsäkring och sänkt premie Varför betala mer för din bilförsäkring än vad du behöver? Vi har samlat några tips och råd om hur man får en billigare bilförsäkring och pengar över till annat.

Hel- eller halvförsäkring?

Fundera över vilken försäkring som passar dig bäst, behöver du verkligen en helförsäkring eller räcker det med en halvförsäkring? Räkna på vad er ekonomi klarar av vid en olycka och ställ det i relation med den premie du betalar för en halv- respektive helförsäkring. Ta även med bilens nuvarande värde i beräkningen och hur mycket det är värt att lägga på försäkringen.

Finns det billigare försäkringar att teckna?

Jämför vad du får betala hos olika bolag med vad du betalar i dag. Givetvis vill man aldrig betala mer än vad man måste. Men kolla upp villkoren då de kan skilja sig åt. Detta kan i vissa fall motivera en dyrare premie. Jämför bilförsäkringar >

Hem- och bilförsäkring hos samma bolag ger ofta rabatt

Har du hemförsäkringen och bilförsäkringen i olika bolag kan det var en bra idé att samla båda dessa hos samma försäkringsbolag, eftersom de flesta bolagen ger en rabatt om man har båda försäkringarna samlade hos dem.

Hur mycket kör du per år?

När man tecknar en försäkring så ska man ange hur många mil man kör bilen per år. Den siffran påverkar hur höga premien kommer att bli. Hur mycket man använder bilen förändras givetvis med livssituationen, så om ni använder bilen mindre nu än vad ni gjorde när försäkringen tecknades bör ni kontakta försäkringsbolaget för att ange den korrekta körsträckan per år och på så vis minska din premie.

Hur betalar du premien?

Det är vanligt att man delar upp årspremien och betalar månadsvis men det går oftast att betala den även halvårsvis eller till och med hela summan direkt. Att betala hela summan direkt är oftast billigare. Värt att kolla upp för den som vill spara in några extra slantar.

Se över era eventuella tilläggsförsäkringar

Har du tilläggsförsäkringar, som gäller vid viltolyckor eller en hyrbilsförsäkring om bilen går sönder, så kan det vara värt att fundera över vilka av dessa man egentligen behöver. Använder du bara bilen vid korta sträckor i tätbebyggda områden kan sådana försäkringar vara överflödiga och bara kosta pengar i onödan.