Bank i mobilen

Att vara ekonomisk och att spara pengar handlar inte bara om att försöka få in så mycket intjänade pengar som möjligt på ett konto och se dem växa. Att vara ekonomisk handlar också om att ha kontroll över sin ekonomi och veta var allting tar vägen. Idag är det väldigt få som inte använder sig av Internetbanken. Det är i stort sätt ett krav från kunderna i dagens samhälle. Det är också ett flertal som valt att använda sig av telefonbanken. Vilket är smidigt för att kunna göra överföringar mellan konton när man inte har tillgång till bankkontor eller Internet. Nu kommer nästa möjlighet för bankkunderna, nämligen den att nyttja sin bank i mobilen.

Storbankerna inser kapaciteten

I takt med att tekniksamhället utvecklats så har företagen hela tiden stressat varandra till helt nya nivåer när det handlar om teknik. Vi ser ut plattskärmarna blir tunnare och tunnare. Vi märker vilken kraft som finns i datorerna. Vi ser också vilka enorma kapaciteter mobiltelefonerna börjar få i vår tillvaro. Dessutom finns nu också programvara som gör att man kan använda sig av E-legitimation via mobiltelefonen Sen de nya så kallade ”Smart phone” tågade in på marknaden har en mobiltelefon blivit allt annat än något man bara skickar sms eller ringer ifrån. Olika bolag levererar olika typer av Smart Phones men den som fått den absolut kraftigaste genomslagskraften är Apples iPhone. Med den här tekniken finns alla möjligheter i världen att utveckla banktjänster, något som de större bankerna också har anammat. Det finns redan idag möjlighet att göra bankärenden via sin bank i mobilen.

Små applikationer med stora möjligheter

I en iPhone har egentligen vem som helst möjlighet att ta fram ett program som sedan läggs ut i Apples egna butik för telefonprogram, AppStore. Användaren laddar sedan ner applikationen direkt i sin telefon och klickar igång den. Det här fungerar likvärdigt, oavsett om det är ett spel, ett navigationsprogram eller bank i mobilen. Både Nordea, Swedbank, SEB och Handelbanken har alla släppt sina applikationer. Där har deras kunder med Internetbank nu möjlighet att utföra bankärenden i mobiltelefonen. Applikationerna är nästan löjeväckande kvicka och man slås snabbt över hur enkelt det är. De gånger man står utan några pengar på lönekontot och behöver föra över några kronor från sparkontot gå det på ett par knapptryck.

Massor av möjligheter

Idag sköter nog de flesta kunder sina ärenden via banken. Man shoppar online, identifierar sig med Bank-ID och betalar sedan med kortet. När det ska samlas in pengar till presenter eller utlägg använder man snabbt och bekvämt sin swish- app, där man loggar in med hjälp av Bank ID:et. Även räkningarna betalas i ett nafs.

Nordea

Swedbank

SEB

Handelbanken

Skandiabanken