Maestro

Maestro är ett betalkort från Mastercard, där betalningar alltid dras från ditt konto direkt, vilket gör det omöjligt att övertrassera. Maestro är därmed ett så kallat ”online-kort”. 1991 var året då de första korten gavs ut och sedan dess har många tusentals kort delats ut. Tidigare hade Mastercard ett kort vid namn Switch, vilket omvandlades till Maestro.

Fördelar med ett kontokort från Maestro

•    Accepteras på miljontals inköpsställen världen över, vilket betyder att du slipper trubblet med att bära runt på kontanter.
•    Skulle du ändå behöva kontanter kan du på många butiker ta ut extra pengar, så länge du handlar något kontant. Framförallt om du handlar på stormarknader.
•    Det finns ingen kredit på ditt Maestro kort – det som finns på ditt bankkonto är exakt vad du kan handla för.
•    Du får ingen faktura en gång i månaden, pengarna som du handlar för dras från ditt bankkonto med en gång som du handlar med ditt kort.
•    Du får full koll på pengatransaktionerna, både in och ut på kontot, genom att följa med på din internetbank.
•    Maestro fungerar både i Sverige och utomlands, och för de flesta typer av inköp. Se dock till att kontrollera vilka avgifter som din bank lägger på kortköp utomlands.

Villkor för ett Maestro

För att få beställa ett kort från Maestro måste du ha fyllt 13 år. Kortet kostar 195 kronor per år att använda. Att hämta ut pengar i automat i Sverige är gratis, likaså att ta ut kontanter i ett EMU land om du väljer att ta ut dem i Euro. Att hämta ut pengar i andra bankomater utomlands kostar 25 kronor för varje uttag. Du skaffar ett Maestro genom att kontakta din bank, antingen ditt bankkontor, telefonbanken eller genom att gå in på bankens hemsida. För att sedan använda ditt nya kort från Maestro bör du titta efter deras logotyp. I alla butiker som tar emot Maestro som betalningsmedel ska loggan finnas fastklistrad, så att du som kund snabbt ser att ditt tas emot.

Maestro och säkerhet

Precis som med alla andra typer av kontokort är det viktigt att du förvarar ditt kort på ett säkert ställe. Låt aldrig den personliga PIN-koden ligga i närheten av ditt kort, då den riskerar att hamna i orätta händer. Maestro är dock något säkrare än kreditkort, då kontot som sagt inte kan övertrasseras.