Nordnet – den digitala banken

Nordnet - den digitala banken

Nordnet grundades år 1996 med syftet att kunna erbjuda sina kunder en chans att investera i värdepapper över internet. Sedan dess har erbjudandet utvecklats – men målet är fortfarande att förenkla och tillgängliggöra värdepappershandeln för alla! Nordnet strävar efter att omdefiniera finansvärlden varje dag – steg för steg. Allt de gör, gör de för att sätta sina kunder i förarsätet när det kommer till deras investeringar och sparande!

Målgruppen är personer som vill kunna ta välgrundade och självständiga beslut om sitt sparande och sina investeringar. Strategin är att vara ett så relevant och attraktivt val som möjligt för de som passar in på den beskrivningen. På så sätt är Nordnet både fokuserade och tydliga när de plockar fram nya produkter och erbjudanden – och de kan på så vis nå en bredare målgupp i slutändan, som är intresserade av sparande och investeringar.

Investering och sparande hos Nordnet Bank

Hos Nordnet är det investeringar och sparande som är kärnverksamheten, och den utgörs i första hand av investeringar i aktier och fonder på nätet. Hos Nordnet har du som kund möjlighet att investera i olika sparandeformer - allt från aktier och fonder till derivat, warranter, premieobligationer, optioner och ETP:er. Det finns också möjlighet att sköta sitt pensionssparande via Nordnet Bank.
Aktier och fonder hos Nordnet

Aktiespara hos Nordnet En depå är i princip ett vanligt bankkonto, med den lilla skillnaden att du i din depå har värdepapper – aktier och fonder till exempel. Du betalar inga fasta avgifter med en fond- eller aktiedepå, utan bara ett courtage när du genomför en aktieaffär. Det finns flera olika courtageklasser att välja mellan hos Nordnet, och med hjälp av verktyget Courtagekollen kan du enkelt hitta den courtageklass som är bäst för just dig. Pengarna som finns på din aktie- eller fonddepå omfattas av den statliga insättningsgarantin, som utfärdats av Riksgälden. Detta innebär att om banken skulle gå i konkurs, så har du rätt till särskild ersättning upp till 950 000 kronor.

Hos Nordnet kan du fondspara utan extra avgifter. Det enda du betalar är fondens förvaltningsavgift, samt eventuella avgifter som tillkommer när du handlar. Väljer du att spara pengar hos Nordnet så kan du även få tillgång till rabatterade avgifter för fonderna. Banken erbjuder ett brett utbud av olika fonder, och på deras webbplats hittar du aktuella kurser och annan matnyttig information om varje fond. Nordnet har också ett samarbete med SBSB kring fondkunder.

Nordnet Banks fondpaket för sparande

Nordnet erbjuder sina kunder tre färdiga fondpaket, som är framtagna av bankens egna experter. På så vis kan du själv slippa sitta i flera timmar för att bygga din egen portfölj. Med andra ord kan du som kund vara säker på att du kan få ett tryggt fondpaket som passar din typ av sparande. De tre fondpaket som Nordnet erbjuder är Tillväxt, Offensiv och Försiktig.
Fondpaketet Tillväxt passar den som är beredd på en relativt stor risk för att kunna spara mycket på lång sikt. Det innebär att man får vara beredd på stora svängningar, men det finns också god chans till att gå med stor vinst. I fondpaketet Tillväxt satsar man i huvudsak på marknader som är på tillväxt – som Kina, Östeuropa och Latinamerika.
Fondpaketet Offensiv innebär något lägre risk än det tidigare nämnda fondpaketet, men tillåter ändå vissa svängningar. I paketets fonder har man satsat mycket på indexfonder, men också en del på tillväxtmarknader och den nordiska marknaden.

Precis som namnet låter, så är fondpaketet Försiktig det minst riskfyllda fondpaketet som erbjuds. Det är passande för den kund som inte vill ta några större risker, men som ändå vill ha en god tillväxt på längre sikt. Till skillnad från de två tidigare alternativen så innebär Försiktig inga större svängningar, vilket innebär lägre avkastning som följd. I paketet har man framförallt investerat i e- och penningmarknaden, obligationer och indexfonder.

Sparkonto

Skulle det vara så att du inte vill ha dina sparpengar placerade i värdepapper, kan du också välja att starta ett vanligt sparkonto. Ett sparkonto hos Nordnet Bank innebär fria insättningar och uttag, och du behöver inte betala några avgifter. Det finns inte heller några krav på räntebelopp eller räntetrappor. På grund av det rådande ränteläget är det dock så att räntan för ett sparkonto i skrivande stund är noll.

Alla de sparkonton som upprättas hos Bigbank omfattas av den statliga insättningsgarantin. Den innebär att du, precis som i fallet med aktie- och fonddepåerna, har rätt till ersättning upp till 950 000 kronor om banken skulle gå i konkurs. Utöver detta belopp kan du också få ytterligare ersättning, upp till fem miljoner kronor, om du kan bevisa att insättningarna avser medel som hänförs till vissa i lagen särskilt angivna livshändelser.

Pensionssparande

Pensionsspara hos Nordnet I Sverige finns det även möjlighet att sköta sitt pensionssparande hos Nordnet. Ungefär halva din lön utgörs av den allmänna pensionen när det är dags att sluta jobba, vilket betyder att du behöver något mer för att kunna behålla din livsstil. Hos Nordnet ges du alla möjligheter att öka din pension och skapa den tillvaro du drömmer om att ha i framtiden. Pensionssystemet vi har idag innebär både frihet och ansvar. Den som inte sätter undan något själv får också väldigt lite när det väl är dags att gå i pension. Det innebär att du måste agera på olika sätt.

Skaffa en överblick över vad du har och vad du behöver komplettera med och välj ett pensionssparande som passar dina behov. Se över dina fonder – det kan finnas både likvärdiga och billigare alternativ. Som kund hos Nordnet får du hjälp med dessa punkter och mycket mer därtill – så att din pension ska kunna bli så trivsam och behaglig som bara möjligt.

Shareville hos Nordnet AB

Shareville är en produkt som ägs av Nordnet AB, och är idag Nordens största nätverk för sparande och investeringar. Det är ett investeringsverktyg som i realtid ger dig tillgång till information om hur andra investerar.
När du skaffar ett Shareville-konto kopplar du ihop dina Nordnetdepåer med din profil. Du har möjlighet att vara helt anonym på Shareville, eftersom du väljer ditt användarnamn eller alias själv. Det som är offentligt för andra att se är fördelningen av värdepapper i din portfölj, din handel och din utveckling. Hur mycket pengar det är du rör dig med syns dock inte.

Låna pengar från Nordnet

Hos Nordnet  finns det också möjlighet att söka tre olika typer av lån – privatlån, värdepappersbelåning och bolån. För att få låna pengar hos Nordnet krävs det att du är minst 25 år gammal, har en årsinkomst på minst 250 000 kronor, att du har haft inkomst i Sverige i minst tre år och att du inte har några betalningsanmärkningar. Du måste dessutom betala tillbaks lånet på max 15 år, och innan du fyller 71. Nordnet ställer alltså lite högre krav på sina låntagare än många andra lånegivare. Detta är för att de vill kunna erbjuda bland de bästa lånen på marknaden, vilket kräver lite mer av låntagaren.

Bolån

Som kund hos Nordnet kan du få tillgång till låg bolåneränta, som innebär nya möjligheter. Principen är enkel. Du kan ansöka om att belåna din bostadsrätt eller villa upp till 50% av värdet, och ta del av marknadens lägsta bolåneränta. Denna bestäms i relation till dina tillgångar du har hos banken – desto mer du har desto större blir din rabatt. Till denna uträkningen räknas allt från pensionsförsäktingar till företags- och aktiedepåer.

Under din bolåneperiod kommer du hela tiden ha full insyn i hur räntan utvecklas. Du slipper med andra ord tidsödande omförhandlingar och räntor som smyghöjs. Säkerhet för lånet tas i din depå. Detta är en av de största anledningarna till varför Nordnet kan pressa priset så pass mycket. Gå till Nordnets egen sajt för att se aktuella räntor, och räkna på ett bolån för dig!

Läs mer om bolån

Toppenlånet

Toppenlånet är vad Nordnets privatlån kallas. Du har möjlighet att låna upp till 500 000 kronor, som du dessutom kan få amorteringsfritt första året. Du ansöker enklast om Toppenlånet direkt på Nordnets hemsida. Där kan du också läsa mer om aktuella räntor och avgifter på nordnet.se.

Om du vill skydda dig mot oförutsedda händelser som kan påverka din eller din familjs ekonomi har du också möjlighet att teckna en låneförsäkring. Den kan till exempel betala din månadskostnad i upp till 12 månader om du exempelvis skulle bli sjuk eller arbetslös. När du tecknar försäkringen får du även tillgång till tjänsten Assistans vid ID-stöld, som hjälper dig ifall du skulle råka ut för en identitetsstöld under låneskyddsförsäkringsperioden.

länsförsäkringar Ränta mellan  2,95% - 9,90%

länsförsäkringar Låna mellan 20.000 och 500.000:-

Nordnet Amorteringsfritt första året

Knockoutlånet

Knockoutlånet är vad det kallas när du lånar pengar med dina aktier, fonder eller andra värdepapper som säkerhet hos Nordnet. Man har sedan länge kunnat ta den typen av lån, men nu har man infört ett nytt system som innebär att kunder som tar en lägre risk i portföljen får en ränterabatt. Detta är alltså vad de kallar för knockoutlånet.
Har du aktiverat Knockoutlånet och har en portfölj som kvalificerar sig till ränterabatten kan då få antingen 0,99 eller 2,49 procent i rörlig effektiv ränta. Hur stor din eventuella rabatt blir beror på riskspridningen i fin portfölj och hur mycket du utnyttjar ditt totala belåningsutrymme.

Belåning med värdepapper är dock förknippat med ganska hög risk. Skulle kursen på de värdepapper som du köpt med lånade medel skulle gå ner, så skulle du kunna komma att bli skyldig att betala tillbaks hela lånebeloppet plus ränta. Det kan också bli så att du blir överbelånad – vilket det kallas när din utnyttjade kredit överstiger det sammanlagda belåningsvärdet av tillgångarna i din depå. Detta är inte tillåtet – och skulle det ske måste du omedelbart kunna täcka överskottet. Annars riskerar du tvångsförsäljning av dina värdepapper, som kan innebära en förlust större än det ursprungliga lånebeloppet.