Nu blir det dyrare att spara utomlands

På fredag höjs EU-skatten för dig som sparar utomlands med 15 procentenheter. Det innebär att skatten nu är högre att spara utomlands än i Sverige.

De som sparar utomlands för att komma undan den svenska skatten får nog tänka om. Att ha sina sparpengar i ett annat EU-land är inte längre lönsamt. Varje EU-land är numera tvingad att ta ut minst 35 procent i skatt på den ränta du får på ditt sparkonto. Det innebär att den numera överstiger den svenska kapitalskatten på 30 procent.

Redan nu har vissa banker uppgett att de har sett en förändring där många tar hem sina pengar till Sverige istället.Men det finns andra anledningar till att många tar hem sina pengar just nu. Det beror på att den svenska kronan fortfarande är stark samt att bankavgifter utomlands är mycket dyrare.

Att försöka gömma sina pengar utomlands än numera ett risktagande som inte gör det lönt mödan. Om du blir påkommen blir du upptaxerad samt att du får betala en straffskatt. Länder som Liechtenstein, Schweiz och Luxemburg är fortfarande undantagna från att behöva rapportera in sparande från personer i andra länder. Det betyder att det blir svårt att upptäcka om någon har ett sparande i någon av dessa länder.