Oljepriset påverkar världens börser

Vi har tidigare rapporterat om att oljepriset har påverkats av oroligheterna i mellanöstern och Nordafrika. Den gången var det Egypten som var boven i dramat. Men nu är oljepriset på väg upp igen, på grund av oroligheterna i Libyen.

Det skenande oljepriset påverkar världsekonomin på flera plan. Om oljepriset forsätter att stiga eller håller samma höga nivå, riskerar det stabiliteten i världsekonomin. Framförallt riskerar det återhämtningen av världsekonomin efter den ekonomiska krisen.

Enligt Reuters är Libyens produktion nere på 400 000 fat per dag. Ett normalt tillstånd så levererar Libyen 1,6 miljoner fat per dag och det är en dramatiskt förändring. Muammar Gaddafis, Lybiens ledare, hotar med att stänga ned produktionen av olja helt, om inte oron i landet lägger sig.

Oroligheterna påverkar stabiliteten för börserna världen över. Man är framförallt oroligt till att upproren även ska spridas till andra länder som Saudiarabien som står för cirka 10 procent av världens produktion av olja. Om produktionen av olja sviktar kommer oljepriset öka ytterligare. Det kommer att dra upp priset på varor, eftersom produktionen och transport kommer att öka. Det kommer att spä på inflationen och världens centralbanker kommer då få det tufft att hålla inflationen i schack.

Så det är oroliga tider framöver för världens ekonomiska tillstånd. Guldet är den investering många väljer när det är oroligt på världens marknader. Så det kan var en stabil investering om du är orolig för dina aktier eller fonder.