Över 176 000 personer får nu sitt första orange kuvert

Den här veckan kommer Pensionsmyndigheten att skicka ut det orange kuvertet till 176 334 nya pensionssparare. Bland annat kommer det att skickas till 782 barn yngre än 18 år.

Anledningen till att det orange kuvertet skickas ut är att personen har börjat tjäna in till den allmänna pensionen på olika sätt. Från den 24 mars kommer kuvertet att postas till alla nya pensionssparare som i snitt förra året tjänade in 1730 kronor i pensionsrätt. Snittåldern på mottagarna är 26 år.

Pensionsexperten Monica Petersson på Pensionsmyndigheten säger att de varje år ser många högskolestudenter och sommarjobbare som inte vet varför de får det orange kuvertet. De tror det är för att de kommer upp i åldern, men i själva verket har de tjänat över grundavdraget och därmed också börjat tjäna in till sin allmänna pension. Alla som tjänar över 18 800 kronor börjar betala skatt och därmed även tjäna in till sin allmänna pension. Detta gäller även de som tar studiemedel på högskolenivå och om man har aktivitetsersättning, sjukpenning eller a-kassa, samt den som får barn och är föräldern som tjänar minst.

Det går att välja hur du ska placera din premiepension och gör du inget aktivt val förvaltas de av statliga AP7 Såfa.

Monica Petersson säger också att många undrar när man ska börja med avdragsgillt pensionssparande. Rent skattemässigt är privat pensionssparande lönsamt först när man tjänar över 36 000 kronor i månaden och att man som ung främst bör tänka på vardagsekonomin och att ha en buffert.

Här kan du läsa mer om pensionen >