Säkra ditt elpris på börsen

De senaste åren har elpriserna varit väldigt volatila (ändrat sig mycket). Olika förståsigpåare har kommit med mer eller mindre goda råd huruvida man skall binda sitt elpris eller ha rörligt. Alla är fullkomligt överrens om att man inte skall ha ett tillsvidare avtal.

Att binda sitt elpris eller ränta är som en försäkring du vet vad du kommer att få betala den tiden du har bundit ditt avtal och på samma sätt som en försäkring på bilen så kostar försäkringen på elpriset pengar. Därför kommer det i det långa loppet alltid vara dyrare att ha en bundet elpris eller ränta om du inte är bättre än marknaden på att tajma när du skall binda och när du har rörligt.

Självklart är det för många värt att betala lite mer för att ha en säkerhet i sin ekonomi precis på samma sätt som en försäkring på bilen. Även om sannolikheten att bilen blir stulen är liten så blir det jobbigt om det skulle hända och bilen är oförsäkrad.

Nu har det kommit ett nytt sätt att säkra sitt elpris eller också för den delen spekulera i hur elpriset skall gå som är enkelt för småsparare. Det är Handelsbanken som har släppt två elcertifikat Bear och Bull. Certifikatet har en inbyggd hävstångseffekt på elpriset som gör att om elpriset sjunker eller stiger så rör ökar eller minskar certifikaten i värde med mer än elpriset. Bull Certifikatet går upp om elpriset stiger och ner om det sjunker och tvärtom med Bear som sår ner om elpriset sjunker men upp om det stiger.

Innan man handlar certifikat så skall man skaffa sig en förståelse för det man handlar och förstå att produkterna är förknippade med väldigt hög risk.