Storbanker lanserar fonder utan avgifter

Debatten kring de höga fondavgifterna har fått genomslag och nu meddelar de två storbankerna Handelsbanken och SEB att de kommer att lansera fonder utan avgifter.

Avanza Bank var först ut med en fond utan avgift

Den omåttligt populär fonden Avanza Zero, som förvaltas av Avanza Bank, var först ut med en gratis avgift och har varit mycket framgångsrik. Avanza Zero är en indexfond som följer Stockholmsbörsen OMX30. Men nu får fonden konkurrens.

SEB lanserar en indexfond med inriktning mot Europa

SEB kommer att lansera en ny fond utan avgift till sommaren och det kommer att vara en indexfond med inriktning på de Europeiska marknaderna.

– Vi kommer att starta en avgiftsfri fond, utan förvaltningsavgift och courtage. Det kommer att bli en indexförvaltad aktiefond inriktad på euroländerna, säger Claes Eliasson pressansvarig på SEB.

Handelsbankens nya fond endast tillgänglig inom PPM

Den nya fonden som Handelsbanken lanserar kommer att vara en PPM-fond vilket innebär att den kommer att endast finnas tillgänglig inom premiepensionssystemet.

”Den blir väldigt mekaniskt förvaltad och då är kostnaden lägre”, säger Handelsbankens vd Pär Boman utan att avslöja för mycket. Fonden kommer att vara tillgänglig till efter sommaren och den som väntar på något gott får ge sig till tåls.