ICA Banken

ica banken

ICA är kanske allra mest känt för sina livsmedelsbutiker. Men sedan lanseringen av ICA banken 2001 har de också blivit allt mer kända för sina banktjänster. Nu kan man i dag både spara och låna pengar samt teckna olika typer av försäkringar och betaltjänster via dem.

De har många nöjda kunder och erbjuder bra räntor och villkor till dem. Flera gånger har de vunnit pris för sina tjänster. 2014 blev de till exempel utsedda till Årets mobilbank under mobilgalan. Samma år fick de också utmärkelsen ”Årets utlandskort” tack vare de förmånliga villkoren av tidningen Privata Affärer.

Gå direkt till ICA banken

ICA kort

För att få ett ICA-kort eller bankkort måste du först ansöka om ett. Detta gör du enkelt på deras webbsida eller i någon av deras butiker. Har du ett mobilt BankID kan du ansöka direkt på webben och få svar inom några minuter.

I dagsläget finns fyra olika kort att välja mellan. Med deras allra enklaste kort, ICA kortet, kan du bara sätta in och ta ut pengar i kassan i någon av deras butiker. Men väljer du något av deras andra kort kan du betala och ta ut pengar var du vill utan kostnad, även utomlands! Oavsett vilket av korten du väljer så får du också bonus på alla inköp som du gör i deras butiker. Alla deras kort är dessutom försedda med den senaste blipp-tekniken. På moderna kortterminaler blippar du kortet för att göra en betalning. Detta fungerar på köp som inte överstiger 250 kr och du behöver inte slå in någon pinkod.

Det kan också vara bra att känna till att ICA har egna uttagsautomater i anslutning till många av sina butiker. På så sätt slipper du leta efter bankomater eller göra uttag i kassan om du är i behov av kontanter.

Kortutbud

Det finns som sagt ett brett urval av olika typer av kort att välja bland, alltifrån betalkort till kreditkort. Här nedan kan du se vilka kort som finns:

icaICA kort – Sätt in och ta ut pengar i butik. Bonus på inköp. Observera att du inte kan få dubbla bonuspoäng när du betalar med det här kortet!

icaBankkort Maestro – Sätt in och ta ut pengar i butik eller automater, betala med kortet och få tillgång till Internet-och mobilbank. Med detta kort får du bonus när du handlar.

icaBankkort – Samma som Maestro, men du kan även ansöka om att få ett kreditkonto kopplat till kortet. Dessutom ingår reseförsäkring och avbeställningsskydd.

ekonomitipsBankkort Plus – Deras mest omfattande kort. Innehåller samma tjänster och förmåner som de andra bankkorten, men med PLUS-kortet får du också en kortkredit på upp till 100 000 kr. Kortkrediten kan du utnyttja räntefritt i två månader. Du kan även ansöka om att koppla en kontokredit på upp till 50 000 kr till kortet. Med kortet följer också trygghetsförsäkring, utökad reseförsäkring och avbeställningsskydd.

För att ansöka om något av korten måste du vara minst 18 år. Detta gäller dock inte Maestro-kortet som du kan ansöka om från och med att du fyllt 16 år.

ICA bonus när du handlar med bankkort

I utbudet av tjänster finns även kort med och utan kredit.

En av de stora fördelarna med att ha ett bankkort hos ICA är att man får bonuspoäng på allt man köper i deras butiker. Betala med ditt kort när du handlar så samlar du poäng som sen omvandlas till bonuscheckar som du kan betala med.

Normalt sett får alla som handlar och betalar med ett ICA-kort 1 procent i bonus på alla köp som görs i deras butiker. Har du dessutom ett sparkonto, försäkring eller ett lån hos dem får du dubbla poäng.

Så fort du samlat ihop 2500 poäng får du din återbäring i form av en bonuscheck. Denna kan du lösa in i någon av deras butiker i samband med att du handlar.

Priser och avgifter

Kortavgiften varierar lite beroende på vilket kort du väljer, hur gammal du är och om du är student eller inte. Personer under 21 år har möjlighet att få ett kort gratis utan månadsavgift, samma sak gäller studenter. Har du ett kort med kredit är det viktigt att du tar reda på hur hög räntan är och vilka villkor som gäller när du utnyttjar krediten. Aktuella priser och villkor hittar du på ICAs webbsida.

Extra förmånligt för studenter
Studenter kan som sagt öppna ett konto med tillhörande bankkort helt utan kostnad hos ICA. De bjuder till och med på 100 kr till de som kopplar sitt CSN till kontot. Som student har du även möjlighet att få rabatt på bolåneräntan och teckna en extra förmånlig hemförsäkring genom ICA banken.

Internetbank

När du öppnar ett ICA Bankkonto får du tillgång till deras Internetbank. Där kan du betala fakturor, kolla saldo, göra överföringar och mycket mer. 

Du får även återbäring, rabatter och erbjudanden från ICA om du använder något av deras betalkort. Rabatterna är exklusiva för medlemmar och omfattar inte bara butikssortimentet. De samarbetar även med andra företag för att ge dig förmånliga erbjudanden på alltifrån semesterresor till underhållning. Håll ett öga på deras aktuella erbjudanden.

Lån och krediter

Du kan som sagt även låna pengar genom ICA banken. De har banklån med bra räntor som täcker de flesta behov.På deras webbsida finns smidiga verktyg som du kan använda för att räkna på vad lånekostnaden blir per månad. Men tänk på att kalkylen baseras på exempelräntan. Den faktiska räntan kan vara både lägre och högre. Fortsätt läs så får du tips på hur du jämför räntor. Du får också svar på frågor som hur mycket får jag låna och vilka lån och krediter erbjuds?

Privatlån – samla lånen, köp bil eller båt

Hos ICA banken kan du teckna privatlån till bra ränta och utan att behöva betala aviavgifter eller uppläggningsavgifter. I dagsläget kan du låna summor mellan 20 000 kr och upp till 350 000 kr helt utan säkerhet. Har du lån hos andra banker eller institut, med högre räntor, så kan du med fördel ta hjälp av ICA Banken för att lösa in dessa och få en bättre ränta.

Med hjälp av ICA privatlån kan du till exempel låna till bil, båt eller samla dina lån och krediter. Du bestämmer själv vad du ska göra med pengarna. Därmed kan du använda ICA privatlån till att finansiera bil- och båtköp av både privatpersoner och auktoriserade handlare. Du slipper också själv stå för kontantinsatsen.

Räntan sätts individuellt och i samband med att du lämnar in din ansökan väljer du amorteringstakt. Skulle du vilja kan du betala tillbaka hela eller delar av skulden i förtid. Att betala av skulden i förtid medför inga extrakostnader.

 

Privatlån hos ICA Banken

För att kunna ansöka måste du ha fyllt 18 år och ha en fast inkomst. Du får inte heller ha några betalningsanmärkningar och du måste kunna betala tillbaka hela skulden innan du fyllt 70 år.

Ansöker gör du via telefon eller direkt på webbplatsen. Skickar du in din ansökan online får du ett preliminärt besked direkt.

Du behöver inte betala några aviavgifter om du väljer papperslösa fakturor eller att betala via autogiro. Men vill du ha fakturan hemskickad med posten tillkommer en avgift.

I samband med din ansökan kan du också välja att teckna en låneförsäkring. Har du tecknat denna får du hjälp med att betala tillbaka på lånet under en period om du skulle bli sjuk eller ofrivilligt arbetslös. På ICA Bankens webbplats kan du läsa mer om vad som ingår i denna försäkring. Kostnaden för skyddet beror på hur mycket pengar du lånar.

Låneräntor ICA Banken
KreditinstitutRäntaÅterbet. tidUppl. avg.Lånebelopp
ICA Banken3.7 - 10.95 %3 - 12 år0 kr20000 - 350000 kr Besök

Bolån

ICA banken har också valt att erbjuda bolån. Tack vare ett samarbete med statliga SBAB följer deras boräntor samma kurs som SBAB:s. SBAB har ett liknande samarbete med IKANO banken, så bli inte förvånad om du erbjuds bolån till samma ränta hos alla tre bankerna.

I dagsläget täcker ICA Bankens bolån endast köp av villa, bostadsrätt eller fritidshus via mäklare. Vill du köpa jordbruksfastighet eller tomt måste du därför vända dig till en annan kreditgivare, till exempel Danske Bank.

ICA Banken beviljar bolån på upp till 85% av bostadens värde. Resten, 15%, måste du själv ha i kontantinsats. Räntan sätts individuellt och du kan välja att binda räntan i 3 månader upp till 10 år.

Amortering sker enligt Finansinspektionens regler. Kortfattat innebär detta att alla som har en bostad som är belånad till minst 50% måste amortera. Hur mycket du måste amortera avgörs av hur högt belånad din bostad är.

Andra bolåneinstitut
1.64% - 2.89%
0.00% - 0.00%
4.90% - 5.35%

Ansök om ett bolån direkt på webbplatsen

Du kan ansöka om bolån direkt på deras webbplats eller via telefon. Som lägst kan du ansöka om bolån på 200 000 kr. Lämnar du in din ansökan online får du svar via e-post. Blir din ansökan beviljad så gäller lånelöftet i tre månader.

På webbplatsen kan du även räkna på vad det kommer att kosta. Prova deras smidiga verktyg som är helt gratis att använda och se vad din månadskostnad blir.

Ansök om handpenningslån eller överbryggningslån

ICA Banken tillhandahåller även överbryggningslån och handpenningslån, för att underlätta för dig som ska köpa bostad. Överbryggningslånet kan du ansöka om om du redan har en bostad som ska säljas samtidigt som du behöver finansiera köpet av en ny bostad. Skulden ska därmed betalas tillbaka så fort den gamla bostaden är såld. Handpenningslånet är ett korttidslån för att betala handpenningen efter att du har tecknat ett köpekontrakt. Detta lån betalas tillbaka när ett "riktigt" bolån blir aktuellt för bostaden.

Övriga digitala tjänster

Swish och snabbinloggning i mobilen för att kolla saldot är inte de enda digitala tjänsterna som erbjuds. De har fler smarta digitala tjänster som du kan utnyttja för att göra smidiga köp online och i butik:

lånMaster Pass – digital plånbok – För dig som vill slippa fylla i kortnummer när du handlar online! I ditt Master Pass finns alla kort- och kontouppgifter lagrade och fylls i automatiskt när du handlar. Du behöver bara godkänna köpet med hjälp av ditt mobila bank-ID.

lånSamsung Pay – Från och med 2017 kan du använda din Samsung mobil som betalkort när du handlar i butik. Håll mobilen vid betalterminalen så dras pengarna från ditt konto automatiskt.

Det är dock inte alla butiker som har kortterminaler som stöder denna teknik ännu.

ICA försäkring

Via ICA banken kan du försäkra det mesta. De samarbetar med ett flertal försäkringsbolag för att kunna tillhandahålla ett stort försäkringsutbud till sina kunder. Just nu kan du teckna försäkringar inom följande områden:

sparaPerson – Olycksfall

sparaReseförsäkring

sparaDjur – Hund och katt

spara

Boende – Hem, villa och fritidshus

ICA försäkringarna kan ofta tecknas med ett pluspaket som ger dig extra trygghet. Ofta går det även att teckna så kallade tilläggsförsäkringar på din boendeförsäkring. På så sätt kan du få ett utökat skydd för till exempel olycksfall, golf, småbåt med mera.

Försäkringarna kan du teckna på deras webbsida och kostnaden är bonusgrundande. Råkar du ut för en skada ska du anmäla den direkt. Du hittar information om hur du går till väga på ICA bankens webbsida.

Saknar du någon typ av försäkring i utbudet? Kolla med Länsförsäkringar som har ännu mer att välja mellan. Håll även koll på ica.se, i framtiden kan försäkringsutbudet komma att växa ytterligare.

Ansök om försäkring

Spara i fonder

Det finns också möjlighet att spara i fonder genom ICA banken. De har ett brett urval av olika fonder med varierande riskprofil. Välj mellan deras egna fondpaket Modig, Måttlig och Varlig eller någon av de andra fonderna i menyn.

Pensionsspara

I dag pensionssparar många genom ett investeringssparkonto. Eftersom du kan öppna ett sådant konto via ICA kan du även pensionsspara hos dem. Kolla i deras fondutbud och se om det finns någon som passar dig och ditt behov.

Rådgivning

Om du känner behov av ekonomisk rådgivning kan du ta kontakt med ICAs egna fondrådgivare. De är tillgängliga på telefon alla vardagar och kan ge tips och guidning i ditt val av placering. En bra idé för dig som är nybörjare på området.

Växla pengar till utländsk valuta

Om du behöver växla pengar kan du få hjälp med det genom ICA. Du beställer valutan genom att logga in på ditt konto på nätet och hämtar sen ut pengarna i någon av deras utvalda butiker när de har levererats. Det är inte alla butiker som erbjuder den här servicen, så kolla gärna upp i förväg att det finns en handlare i närheten där du kan hämta pengarna. Observera också att avgifter tillkommer när du beställer valuta.

Fakta

ICA banken grundades 2001 och har snabbt blivit en av de stora aktörerna på finansmarknaden. I dag har de över 600 000 kunder och mer än 300 anställda.

Sedan starten har de inte bara växt i storlek, de har även breddat sin verksamhet till att även omfatta försäkringar. Det var i slutet av 2015 som de började erbjuda de första försäkringstjänsterna och sedan dess har utbudet av försäkringsprodukter ökat.

I dag är ICA gruppen börsnoterat och du kan köpa ICA aktier om du vill investera i bolaget. De jobbar aktivt med att minska sina klimatutsläpp. Som en konsekvens av detta jobbar de mycket med digitala utskick istället för att skicka ut pappersblanketter och informationsbrev via posten.

Tycker du ICA banken låter intressant? Ta kontakt med dem och få hjälp att byta bank redan i dag.

Kundtjänst

Till skillnad från många av de stora konkurrenterna har ICA Banken inte några kontor. Istället har de satsat stort på digital kommunikation och att vara tillgängliga i sociala medier. Behöver du komma i kontakt med banken kan du antingen skriva till dem via Internetbanken eller ta kontakt via telefon.

Allmänna frågor kan du även ställa till deras kundtjänst på Facebook. Denna håller öppet alla dagar mellan klockan 8-22.

På deras sajt finns, utöver de vanligaste frågorna och svaren, även ett öppet forum där du kan ställa frågor till personalen.