Sparkonto – vad bör man tänka på?

Att välja bland de olika sparbankerna är inte alltid enkelt. Olika banker har olika sparräntor och villkor samt att det finns olika typer av sparkonton att välja mellan. Så vi ska försöka att, lite kort, reda ut de viktiga delarna och vad du framförallt bör tänka på när du ska välja sparbank och sparkonto.

Om banken du väljer omfattas av den statliga insättningsgarantin så är du garanterad, upp till, en given summa om banken skulle gå i konkurs. Många tycker att det är tryggt med att stå under denna garanti, medan andra tycker att det är onödigt. Så det är viktigt att fundera kring hur du känner.

Bundet och obundet sparkonto

Generellt sätt finns det två olika typer av sparkonton, bundet och obundet. Obundet betyder att du kan flytta pengar in och ut från som du vill, ibland kan det tillkomma avgifter för uttag så läs på ordentligt. I ett bundet konto binder du pengarna under en given period, då du inte kan ta ut pengarna. Tidsperioden för bundna sparkonton kan exempelvis vara tre månader, 3 år, 5år med mera.

Välj sparränta

Sparräntan på ett sparkonto varierar från bank till bank, och vilket typ av sparkonto det rör sig om. Vi har listat många av sparbankerna och deras sparräntor. Kolla och jämför själv vad för sparräntor olika banker har.

 

Bästa sparräntan hos sparbanker utan insättningsgarantin

Obunden: Akelius – 3%

1 år: Akelius – 5%

3 år: Akelius – 5,37%

Bästa sparräntan hos sparbanker som omfattas av insättningsgarantin

Obunden: Time Finans – 2,8%

1 år: Bluestep Finans – 3%

3 år: Bluestep Finans – 5,12%

5 år: SEB – 5,08%