Taggar: spartips

Energispara i köket

energispara i köket

Energispara i köket

Hösten och vintern är på intågande och energiförbrukningen ökar i takt med att det blir mörkare och kyligare. Passa på att gå igenom vilka energibovar du har i hushållet och se över hur mycket pengar du kan spara under dessa mörka månader. Kanske behöver du investera i nya vitvaror och elektronik men i det långa loppet kommer det att löna sig. Speciellt för dig som har en kyl/frys som är mer än 10 år gamla. I denna första artikel fokuserar vi på vad du kan göra i köket.

LÄS ÄVEN: Lär dig mer om el och beräkna elkostnad




Kyl och frys

Har du redan investerat i en ny och energisnål kyl och frys? Bra, då kan du hoppa direkt vidare till våra tips kring hur du nyttjar dessa på bästa sätt. Många bäckar små kan spara en hel del energi.

Idag ligger en kombinerad kyl och frys på en årsförbrukning av ca 200 KwH. För tio år sedan låg de på det dubbla. De kyl- och frysskåp som tillverkas idag har försetts med både effektivare kompressorer och tjockare isolering. På den svenska marknaden har kylarna och frysarna A+ som lägsta märkning. De skåp som har energimärkning A+++ är de som är allra mest effektiva.

När du ska köpa ny kyl och frys ska du även titta på den årliga energiförbrukningen. Den står angiven som KwH/annum på energimärkningen (annum är latin och betyder år). Är du känslig för ljud? Då kan du även passa på att titta på ljudeffektnivån (buller) som anges som db i märkningen.

Att tänka på…
– Undvik att placera kylen/frysen intill ugnen om du har möjlighet till det. Värmen kan göra att den drar mer el.
– Kontrollera temperaturen i din kyl och frys med en egen termometer. För bästa förvaring och energiförbrukning  rekommenderas 5+ i kylskåpet och -18 i frysen.
– Energiförbrukningen ökar med 5% för varje grad du sänker ytterligare i frysen.
– Sätt inte varm mat i kylen, låt den svalna först. Annars får kylen jobba i onödan och drar mer ström. Kyl hellre ned i vattenbad eller i kallt utrymme (ex altan/balkong).
– Frosta av frysen ca 2 gånger per år om den inte frostar av sig själv. Ett isbelagt frysskåp drar mer energi.
– Damma och håll baksidan av kyl/frysskåp rent. Kylaggregatet och kompressorn drar mer ström när de är dammiga.
– Ha koll så att gummilisterna sluter tätt när du stänger dina skåp.
– Tina gärna mat från frysen i kylskåpet för att dra nytta av kylan.
– Då det försvinner kyla varje gång du öppnar frysen är det bra om du kan hålla den fylld.
– Förvara gärna en flaska kallt vatten i kylen så slipper du spola/slösa en massa vatten i väntan på att det ska bli kallt.

Diskmaskin vs. handdisk

Hör du till dem som handdiskar i tron att det är mer energisnålt än att diska i maskin? Tänk om. Faktum är att det går åt 3 – 4 gånger mer energi vid en handdisk – oavsett om man sköljer i balja eller diskho.
Liksom med kyl och frys är det vettigt att se sig om efter en mer energisnål diskmaskin om den har många år på nacken. Kika på vad du har för energiklass och förbrukning på den maskin du har idag och jämför med en ny modell. Två saker till du kan tänka på i samband med ett köp av en ny diskmaskin är bullernivån (som vi nämnde även under kyl och frys) samt att kontrollera maskinens inredning. Får de tallrikar och glas du oftast använder plats?

Att tänka på…
– Undvik att skölja disken, skrapa i mesta möjliga mån av resterna. Genom att skölja under rinnande varmt vatten ökar du energiförbrukningen. När vi ändå är på temat – kolla över kökskranen så att den inte står och läcker. En droppande kran kan kosta dig litervis per dygn.
– Diska när maskinen är full.
– Använd gärna ekonomiläget på maskinen.

Ugn, microvågsugn och vattenkokare

Även här är det värt att byta ut om du har en riktigt gammal ugn. Utöver energimärkningen kan det vara en god idé att investera i varmluftsugn och induktionshäll. De kostar en hel del i inköp men drar i utbyte mycket mindre energi och är mer effektiva än andra modeller. De flesta ugnar har idag både varmluft och över-och undervärme. Generellt är varmluftsugnen lite mer energisnål då en fläkt hjälper till att cirkulera runt värmen vilket i sin tur gör att man kan ställa in en cirka 25 grader lägre temperatur. Dessutom kan du tillaga/baka på flera plåtar samtidigt i en varmluftsugn.

En micro använder du med fördel till mindre mängder mat. Försök dock att tina mat i kylskåp under natten hellre än att tina i micro.

Att tänka på…
– Koka med lock.
– Öppna inte ugnsluckan i onödan då du släpper ut massor av värme.
– Använd vattenkokare före micro och spis när du behöver koka vatten.
– Häll upp kaffe i termos istället för att låta bryggaren stå på och hålla värmen.

Hur mycket energi drar dina apparater? Testa sparkalkylatorn för elektronikprodukter.

Tips till årets fattigaste vecka

För många svenskar börjar idag 18 januari den fattigaste veckan på hela året. Här är tipsen som hjälper dig. 

Efter jul och nyår och med en vecka fram till lön så har vi sammanställt snabba tips till dig för att klara dig fram till löning. Det behöver inte vara svårt att spara pengar.

– Kylskåpsrensning
Se över vad som finns i kyl, frys och skafferi och utgå från det. På nätet finns massor av inspiration till nya maträtter med få ingredienser.

– Gratisaktiviteter
I de flesta städer finns det gratisaktiviteter som konserter och lekparker. Se över vad som anordnas i just din stad.

– Sälj secondhand
Se över vad som finns i källare/vind och sälj det secondhand. Antingen på någon köp- och säljsajt på nätet eller på någon av de begagnat-grupper som finns på Facebook.

– Planering
Försökt att planera allt ifrån mat, aktiviteter till transport och håll dig till den. Kanske göra det lite till en sport och se hur billigt du faktiskt kan leva på årets fattigaste månad?

– Gå ihop i grupp
Gå ihop med familj, vänner eller kollegor och samåk till jobb/skola, ha knytkalas eller bara ta en promenad tillsammans som aktivitet? Vi lovar att du inte är ensam om att ha det snålt den här veckan.

– Låt bilen så
Ställ bilen och ta dig kommunalt eller till fots/med cykel till jobb/skola för att spara bensinpengar.

– Var ute i naturen
Försök vara utomhus så mycket det går. Gå på promenader, åk pulka eller häng i lekparken. Att vara ute och andas frisk luft är en perfekt gratis aktivitet för både stora och små.

Maxa ledigheten 2017

reseförsäkring

Ledighet semester2017 verkar inte bli ett arbetsgivarnas år så som 2016 var. I år får du njuta av långledigt både under påsk, Kristi himmel och jul. Vad sägs om en sammanhängande ledighet på hela 16 dagar i jul?
Spara 6 dagar till att ta ut i julsemestern så är det bara till att luta sig tillbaka och njuta i jul. Du hittar hela listan med alla datum du behöver för att maxa semestern här nedan.

Läs här om vilka dagar du ska ta ledigt för att maxa semestern 2017.

5/1 torsdag Trettondagsafton betyder halvdag för en del
6/1 Trettondag jul – ledig
7/1 lördag – ledig
8/1 söndag – ledig
Totalt 4 dagar ledigt

8/4 helg – ledig
9/4 helg – ledig
10/4 måndag – vanlig arbetsdag – ta semester
11/4 tisdag – vanlig arbetsdag – ta semester
12/4 onsdag – vanlig arbetsdag – ta semester
13/4 torsdag Skärtorsdagen – betyder halvdag för en del
14/4 fredag Långfredagen – ledig
15/4 lördag Påskafton – ledig
16/4 söndag Påskdagen – ledig
17/4 måndag Annandag påsk – ledig
Totalt 10 dagar ledigt

29/4 lördag – ledig
30/4 söndag Valborgsmässoafton – ledig
1/5 måndag Första maj – ledig
Totalt 3 dagar ledigt

20/5 lördag – ledig
21/5 söndag – ledig
22/5 måndag – vanlig arbetsdag – ta semester
23/5 tisdag – vanlig arbetsdag – ta semester
24/5 onsdag – betyder halvdag för en del
25/5 torsdag Kristi himmelsfärds dag – ledig
26/5 fredag – vanlig arbetsdag – ta semester
27/5 lördag – ledig 28/5 söndag – ledig
Totalt 9 dagar ledigt

3/6 lördag – ledig
4/6 söndag – ledig
5/6 måndag – vanlig arbetsdag – ta semester
6/6 tisdag Nationaldagen – ledig
Totalt 4 dagar ledigt

23/12 lördag – ledig
24/12 söndag Julafton – ledig
25/12 måndag Juldagen – ledig
26/12 tisdag Annandag jul – ledig
27/12 onsdag – vanlig arbetsdag – ta semester
28/12 torsdag – vanlig arbetsdag – ta semester
29/12 fredag – vanlig arbetsdag – ta semester
30/12 lördag – ledig
31/12 söndag Nyårsafton – ledig
1/1 2018 måndag Nyårsdagen – ledig
2/1 tisdag – vanlig arbetsdag – ta semester
3/1 onsdag – vanlig arbetsdag – ta semester
4/1 torsdag – vanlig arbetsdag – ta semester
5/1 fredag Trettondagsafton – betyder halvdag för en del
6/1 lördag Trettondag jul – ledig
7/1 söndag – ledig
Totalt 16 dagar ledigt

Källa: DN (2016-12-28)

Spara pengar inför årsskiftet – tips från Swedbank

Pengar mynt

Pengar mynt Swedbank delar med sig av sina bästa tips på hur du kan spara pengar inför årsskiftet. Det är några saker som är bra att hålla koll på gällande beskattning och som du behöver tänka på innan det blir nytt år.

ROT och RUT

Skattereduktion accepteras för belopp som har betalats ut under 2016. Vill du få med det på deklarationen 2017 måste betalningen göras innan årsskiftet. Görs betalningen efter årsskiftet tas det istället med på deklarationen 2018. Från och med 1 augusti omfattas även flyttjänster, IT-tjänster och viss trädgårdsarbete även inom RUT.

Jämkning och fördela räntebetalningar
Att se över eventuell jämkning inför årsskiftet kan vara en bra idé, om till exempel bolånen har ökat eller minskat. Se även över räntebetalningarna om ni är flera som delar på lån. Meddela banken före årsskiftet.

Studiemedel
Ska du ta studiemedel så görs en bedömning på inkomst både från tjänst och från kapital. Har du till exempel sålt en lägenhet så kan det påverka dina studiemedel. Har du legat på gränsen till att få studiemedel det här året bör du avvakta med att realisera eventuella kapitalvinster till efter årsskiftet.

Kvitta vinster mot förluster
För att minska skatten kan kapitalvinster kvittas mot kapitalförluster. Har du gjort en kapitalvinst under året kan du sälja av innehav som har gått med förlust för att få en skattemässig justering. Schablonintäkt på investeringssparkonto kan kvittas mot ränteutgift eller mot 70 procent av en kapitalförlust. Skatt på fonder tas ut 1 januari så ska du sälja dina fonder kan det vara bra att göra det innan årsskiftet.

Källa: Swedbank

Spara pengar under julen

Julklappar

Gör en bra budget I jul Det behöver inte vara tråkigt och snålt att försöka spara pengar kring jul. Vem vill egentligen kasta pengar på fel och onödiga saker? Det springer lätt iväg hundra- och till och med tusentals kronor på onödiga småsaker kring jul. Med en god planering kan julen bli både billigare och bättre. I god tid ger Allt om Spara dig 8 enkla spartips till jul.

1. Gör en budget

Gör i ett tidigt skede en budget för julklappar, mat och aktiviteter runt jul. Ange hur mycket julklapparna får kosta för respektive person och håll dig sedan till det här. Gör detsamma med julmat, aktiviteter, adventskalendrar och andra händelser kring jul.

2. Handla genomtänkt – strunta i överflöd

Tänk igenom dina köp. Lyssna in under resten av året vad nära och kära önskar sig. På det sättet slipper du spendera pengar på onödiga julklappar. Strunta också i att handla för mycket.

3. Ha en nykter jul

Skippa alkoholen och du sparar snabbt in en ganska stor summa. Dessutom är det en välkommen bonus med ett nyktert julfirande.

4. Handla på nätet

Handla både julmat och julklappar online och du kan enkelt jämföra olika aktörers alternativ för att hitta det bästa priset.

5. Knytkalas

Klart man ska hjälpas åt med julmaten! På det sättet blir det godast också, när alla får bidra med sina favoriter till julbordet.

6. Julklappsleken

Kanske behövs inte julklappar i överflöd till alla? Spela istället julklappsleken. Alla köper varsitt paket för en bestämd summa som man sedan spelar om. Bestäm regler i förväg och hur ni ska gå tillväga. Finns flera olika varianter på julklappslek. En del spelar även om hemgjorda klappar.

7. Köp inte på kredit

Att betala av krediterna i januari kommer inte vara kul alls. Det du vill köpa är troligtvis inte så pass viktigt. Håll dig till din budget. Kom överens med släkt och familj om att skippa onödiga småpresenter. Ge lite dyrare klappar till de egna barnen istället för att lägga småsummor på kusiner, fastrar och mostrar.

8. Handla begagnat

Det funkar lika bra att handla julklappar begagnat som nytt. Det finns flera nätsajter med allt från leksaker till kläder och teknikprodukter. Kanske har du även lokala alternativ på second hand.

Enkla tipsen för höstlov med barn

Höstlov förknippas för många med dyra utlandsresor. För många är det också svårt att vara med ledig hela veckan från jobbet bara för att barnen har lov. Men med dessa tips kan höstlovet bli en kul vecka för både stora och små med enkla medel.

Våra bästa höstlovstips för stora och små:

– Undvik dyra resor, priset är ofta mycket högre på lovveckor och det är inget som gynnar din privatekonomi alls.

– Geocaching är skattjakten för lite äldre barn. Den GPS-stödda varianten där utövarna lämnar små skatter som du ska hitta. Det här är något du måste testa med dina skolbarn.

– Göra ett hus/lägenhetsbyte och byt bostad med vänner eller familj. Byt med kontakter i andra delar av landet och du får en gratis minisemester samtidigt som du får chansen att upptäcka en ny stad.

– Var ute i naturen och passa på att tanka syre. Ha utflykter, häng i lekparker eller naturreservat och ta med picknick. Dina barn kommer älska det.

– Evenemang och aktiviteter har ofta extralånga öppettider. Till exempel brukar simhall och bibliotek rikta sig mot de lediga barnfamiljerna med lite extra kul och spännande.

– Playdates med andra barn/familjer. Bestäm en dag när ni träffar grannar, vänner eller familjer från skolan för att umgås. Ofta behövs inte så mycket aktiviteter när det finns lite kompisar till hands.

– Ha filmmys och spendera kvällarna i soffan med nya och gamla klassiker. Perfekt när det inte finns någon tid att passa på morgonen. Kanske kan ni ha varsin dag när ni väljer film eller serie?

– Skattjakt i trädgården är alltid kul! Göm fina stenar, godis eller barnens favoritleksaker. Gör en enkel skattkarta och sätt igång.

Så sparar du utan stress

Många människor vill spara ihop en buffert att ha om det skulle hända något oförutsett. För att få kontroll över dina pengar gäller det att du organiserar detta från början.

pengar Både semester och storhelger är tillfällen som ofta kostar mer än vad man planerat och då kan det vara bra att ha sparade pengar att kunna använda. Andra vill spara till en resa, sin pension eller för att kunna uppgradera sitt boende. Att bestämma innan vad man ska spara till kan öka motivationen till att genomföra sitt sparande.

Att spara utan någon plan går såklart det med. Man kan i slutet av månaden se om man har några pengar över och isåfall spara detta eller ha en bestämd summa som varje månad förs över till ett sparkonto. På det här sätten så det ofta ihop en summa pengar på ett konto. Men det går att optimera sitt sparande ännu mer.

Dagens nyheter har tagit fram en trestegsmetod som hjälper dig att organisera ditt sparande:

1. Buffertsparande – Här bygger man upp ett sparkapital som ska täcka dina fasta utgifter i två månader om något oväntat skulle hända.

2. Målsparande – Förutom din buffert så sätter du även över en summa på ett annat konto varje månad. Dessa pengarna kan du lägga på semester och andra saker som kostar lite extra.

3. Långsiktigt sparande – När du har din buffert och startat med målsparandet så går det nu att börja spara till bostad eller pensionen. Sådant som ligger långt fram i tiden.

Källa: dn.se

Byt ut gamla vitvaror och spara pengar

Jämför el

Byt vitvaror och jämför energiförbrukning Står du i valet och kvalet kring att köpa nya vitvaror? Nya produkter drar vanligtvis betydligt mindre el vilket också ger dig en mindre månatlig elkostnad. Jämför dina nya och gamla vitvaror här för att räkna ut hur mycket du kan spara genom att byta ut dina gamla produkter. Vi ger dig även fem enkla tips på hur du kan spara på elen framöver.

Elkostnader beräknas stiga under hösten 2016 vilket gör att elräkningen kommer att stiga än mer. För dig med en begränsad budget kan det vara bra att se över den aktuella elförbrukningen för dina gamla produkter. Oftast drar nya produkter så som kyl, frys och diskmaskin betydligt mindre i elförbrukning än produkter som är tio år äldre.

Använd vår kalkylator för att räkna ut elkostnaden här >

Räkneexempel: 

Kylskåp (ca 15 år gammalt)
Energiförbrukning: cirka 630 kWh/år
Elkostnad: cirka 540 kr/år

Kylskåp – nyinköpt t ex Whirlpool Fridge
Energiförbrukning: cirka 200 kWh/år
Elkostnad: cirka 220 kr/år

DU SPARAR: 320 KR*

Fem enkla spartips för att komma ner i elkostnad:

– Byt glödlampor mot lågenergilampor, eller LED-lampor.
– Fyll diskmaskinen ordentligt innan du sätter igång.
– Stäng dörr till kyl och frys, ha inte öppen i onödan.
– Koka upp med lock, går snabbare och du sparar el.
– Utnyttja eftervärme på ugn och spis.
*Kan skilja sig beroende på modell och märke. Allt om Sparas räkneexempel.

Höstweekend – hit ska du åka för att spara pengar

Har du en stramare ekonomi efter sommaren men vill ta en höstweekend i Europa? Vänd blicken österut och spara pengar samtidigt som du upptäcker nya fantastiska städer. Hit ska du åka. 

Zmarta har tagit fram ett index där man jämfört kostnaderna för ett antal resmål i Östeuropa. Varje år gör svenskarna 14 miljoner semesterresor och i topp för resmål ligger Spanien, Italien och Grekland. Men blickar man lite mot öst kan man komma ner i pris, spara pengar och upptäcka nya fantastiska städer.

”Vi hoppas att vårt nya index gör att ännu fler svenskar kan få ett bättre grepp om sin ekonomi och göra ett smartare val när de väljer höstresa. Belgrad har mest att erbjuda för pengarna och i snitt klarar man sig där under tusenlappen per dag”, säger Mattias Hallgrim.

I undersökningen har man jämfört priser för flygbiljett, hotell, middag och öl och tagit fram en dagskostnad för en weekend torsdag-söndag. På första plats kommer Belgrad i Serbien där kostnaden ligger på 839 kronor per dag och på andra plats Skopje i Makedonien där samma kostnad är 901 kronor per dag. Se hela listan nedan. Upptäck en ny stad och spara pengar samtidigt.

Hela listan – Zmartas index för weekends i öst:

1. Belgrad, Serbien – 839 kr/dag
2. Skopje, Makedonien – 901 kr/dag
3. Krakow, Polen – 975 kr/dag
4. Bukarest, Rumänien – 1 041 kr/dag
5. Tirana, Albanien – 1 052 kr/dag
6. Vilnius, Litauen – 1 057 kr/dag
7. Riga, Lettland – 1 152 kr/dag
8. Tallinn, Estland – 1 210 kr/dag
9. Moskva, Ryssland – 1 233 kr/dag

Höstens bästa spartips!

Höstens bästa spartips Nu kickar hösten igång med jobb och skola för de allra flesta. Många är också sugna på att komma igång med sitt sparande efter sommaren. Vi ger er höstens bästa spartips som gör att du fram till jul kan ha sparat ihop tusentals kronor: nämligen matlåda.

Rutiner brukar bli lättare att komma in i när vi har vardagen som hjälper oss. Kanske vill du ha pengar över till lite höstnytt i garderoben eller så vill du spara inför vinterns utlandsresa. Ta med matlådor istället för att köpa utelunch så har du snabbt extra pengar att göra annat kul för. Dessutom är det ett miljövänligt sätt att minska matsvinnet som lätt blir efter hushållens veckomiddagar.

Sparexempel:
Utelunch brukar vanligtvis ligga på mellan 75-100 kr per dag vilket blir cirka 400kr i veckan. Totalt i månaden blir detta en kostnad på cirka 1600kr. Pengar du absolut kan ha roligare för.

Tips för att göra matlådorna roligare:
– Ta hjälp av en kollega! Ni bestämmer att ni varsin dag i veckan ska ha en extra matlåda med er och bjuda kollegan på. Nästan som en utelunch och kul att testa på någon annans matlagning. En dag i veckan slipper du också helt tänka på lunchlådan.
–  Komplettera med något nytt! Kanske räcker det med lite fräscha salladsblad eller en ny sås för att matlådan ska kännas som ny.
– Ut! Är det fina höstdagar, ja men ta med matlådan ut och få lite variation samtidigt. För även en gammal rest av köttfärssås kan bli god med lite frisk luft till.
– Storkok! Ett av de vanligaste tipsen som hjälper dig, men satsa på storkok. Förbereder du veckans middagar på söndagen så gör lite extra så det räcker till en rätt eller två även på kontoret.