Företagslån & externt kapital

lån för dig som ska starta eget eller behöver likvider till firman

Som företagare kan det komma tider då man behöver hjälp med likviditeten. Dels i inledningen när man är i startgroparna för sin verksamhet. Men även etablerade företag kan vara i behov av företagslån eller intagning av externt kapital. Ibland kanske större fakturor ligger och drar ut på tiden eller så behöver man investera pengar i något nytt. Ett företagslån kan även komma väl till pass när man vill expandera sin verksamhet.

Oavsett vad anledningen är till att du som företagare behöver låna pengar till din verksamhet så finns det många lösningar på detta. Flertalet banker och finansbolag erbjuder företagslån till entreprenörer. Därtill finns det även bolag som hjälper till med andra tjänster som kan underlätta ekonomin i din verksamhet. Det handlar då exempelvis om fakturaköp och finansiell rådgivning. Nedan kan du jämföra banker, kreditmarknadsbolag och fintech bolag som erbjuder företagslån. Hos dessa aktörer kan du ansöka om lån oavsett om du driver enskild firma eller aktiebolag.

Här kan du ansöka om företagslån

Capcito ägs av SEB och Collector och här kan du ansöka om företagslån till en ränta från 0,8%. Du kan även sälja dina fakturor och ansöka om checkkredit.
Kompar förmedlar företagslån från 18 olika banker och låneinstitut. Jämför företagslån gratis och få kostnadsfri rådgivning.
Hos Fedelta kan du ansöka om företagslån upp till 500 000kr. Du får offert samma dag och utbetalning av lån sker inom 24 timmar från det att ansökan beviljats.
CapitalBox erbjuder enkla företagslån på upp till 2 000 000kr. Du ansöker helt digitalt och får ett låneerbjudande omedelbart.
Toborrow erbjuder företagslån till små- och medelstora företag. Detta genom en plattform där låntagare och investerare möts utan mellanhänder.
Approva erbjuder företagslån med individuell prissättning. Du som företagare kan låna upp till 100 000kr och får dina pengar utbetalda direkt.
Pontur är en låneförmedlare som vänder sig till små- och medelstora företag. Här kan du jämföra företagslån och ansöka om lån upp till 5 000 000kr.
Hos OPR Företagslån kan du låna mellan 30 000kr och 500 000kr online. Ansökan sker helt digitalt och du får utbetalning samma dag.

Ansök om företagslån hos banken

foretagslan Om du som företagare behöver låna till din verksamhet kan du ta ett företagslån. Det finns då många olika sätt för dig att göra detta. Ett vanligt sätt att låna pengar för företagare är att gå till de traditionella bankerna. De flesta större banker i Sverige erbjuder sina kunder företagslån. Här kan du hitta olika typer av banklån och det kan handla om alltifrån en kontokredit till ett större lån som kan hjälpa dig vid förvärv av andra verksamheter. Bankerna har i regel flexibla finansieringslösningar och kan även erbjuda finansiell rådgivning. En bra start är att vända dig till den bank som du redan är kund hos. Den lokala banken har ofta lite insyn i dig och din verksamhet vilket kan gynna dig när du väl är i behov av likviditet.

Om banken inte skulle kunna erbjuda dig utlåning av hela det belopp du är i behov av så kan du vända dig till Almi. Almi ägs av staten och brukar kunna hjälpa till att låna ut den sista delen. Dock bör man vara medveten att Almi har något högre ränta än bankerna. Detta för att inte utgöra någon konkurrens gentemot bankerna.

Låna till ditt företag hos CapitalBox

Företagslån av finansbolag och kreditmarknadsbolag

Du som anser att bankernas processer för utlåning är för långsamma och oflexibla kan med fördel vända dig till andra aktörer. Du hittar alla aktörer som erbjuder företagslån hos www.alltomforetagslan.se. Många bolag erbjuder idag finansiering för företag och startups. Det kan handla om alltifrån finansbolag till kreditmarknadsbolag och fintech bolag. Processen hos dessa bolag är vanligtvis väldigt smidig då det mesta sköts på nätet. Många av de bolag som erbjuder entreprenörer företagslån har en imponerande teknologi med plattformer som gör det enkelt för företagare att låna direkt online. Detta utan att tumma på säkerheten.

För att ansöka om företagslån hos alternativa långivare behöver du bara besöka deras hemsida och göra en ansökan. Genom den digitala tjänsten som erbjuds görs en kreditbedömning och både små och stora företag har möjlighet att låna. Vill du veta mer hur tjänsterna funkar så kan du ta kontakt med kundtjänst och direkt få svar på dina frågor. Ansökan tar i regel bara några minuter och du kan ha pengarna på kontot så snart som efterföljande vardag.

Såhär förbereder du dig för att ansöka om företagslån

Innan du ansöker om ett företagslån bör du jämföra de olika långivarna för att försäkra dig om att du får bästa möjliga villkor. Ju lägre ränta du kan få desto bättre. Dock brukar räntan sättas individuellt efter varje enskilt företags förutsättningar. Räkna på vad olika räntor tillsammans med amortering skulle innebära i kostnader för ditt företag varje månad. Se till att inte låna mer till ditt företag än vad som faktiskt är nödvändigt. Får du ett företagslån beviljat bör du även räkna med att det tillkommer kostnader för exempelvis uppläggningsavgift.

Innan du påbörjar ansökningsprocessen bör du även ha en affärsplan som du kan visa upp för banken eller finansbolaget. Detta gör att ditt företag framstår som en seriös verksamhet samtidigt som du verkar vara en pålitlig och eftertänksam företagsägare. Vissa av de aktörer som erbjuder företagskredit kräver ingen säkerhet för lånen. Tar du däremot ett större lån kan det krävas att du gå i personlig borgen för lånet. I särskilda fall kan det även krävas ytterligare en borgensman. Många av de långivare som vi listar här på Alltomspara.se tar ingen UC när du ansöker om lån. Däremot tas kreditupplysning från andra bolag så som Bisnode och Creditsafe.

Stöd från arbetsförmedlingen vid start av verksamhet

Om du har en riktigt bra idé och vill starta en ny verksamhet så finns det även möjlighet att få stöd från arbetsförmedlingen. Det finns ett program hos arbetsförmedlingen som heter "Stöd till start av näringsverksamhet". Detta stöd innebär att du kan du få bidrag så att du kan försörja dig medan du startar upp din verksamhet. Det är dock inte helt lätt att bli beviljad detta stöd varför det är viktigt att du är väl förberedd när du söker det. För att få stöd till uppstarten av din verksamhet måste du vara myndig samt vara inskriven som arbetssökande hos arbetsförmedlingen. Därtill måste du kunna visa upp en gedigen affärsplan och ha goda förutsättningar att bedriva en verksamhet.

Dessutom tar arbetsförmedlingen hänsyn till vilket konjunktur som råder samt hur möjligheterna för lönsamhet ser ut i just den bransch du vill verka i. Arbetsförmedlingen betalar ut ersättning till nyföretagare i som mest sex månader. Om företaget inte startas upp som planerat så kan den sökande bli återbetalningsskyldig. Utöver ersättning så erbjuder Arbetsförmedlingen även praktik och utbildning i den bransch som den sökande vill starta upp sin verksamhet i.

Finansiering från riskkapitalbolag

Ett sista alternativ för dig som har en riktigt bra företagsidé och behöver finansiering är att ta in pengar från riskkapitalbolag. Detta görs vanligtvis i samband med bolagsstart men det kan även ske vid så kallade emissioner. När du tar in riskkapital så innebär detta vanligtvis att du måste ge bort en viss procent av ditt bolag. Med andra ord blir riskkapitalbolaget eller affärsängeln delägare i företaget. Det kan kännas surt att ge bort en andel i sitt livsverk men det kan vara värt att tänka på att pengarna man tar in kan bidra till att varje procent av bolaget blir värd mer. Utöver att ditt företag med hjälp av färska pengar kan växa och utvecklas snabbare så kan riskkapitalbolaget även bidra till kunskap.

I vissa fall kan det vara en god idé att låta någon i riskkapitalbolaget ta en plats i styrelsen för företaget. Detta för att få in den kunskap som kanske krävs för att driva ditt bolag vidare och nå nya nivåer. Man ska dock vara medveten att det krävs en del för att riskkapitalister ska intressera sig för ens bolag. Utöver att du behöver ha en tydlig affärsplan och vara verksam i en bransch med tillväxtpotential måste riskkapitaliserna tro på dig och din verksamhet.