Bank-ID i mobilen

Det har varit under arbete sedan 2006 och skulle lanseras i början av 2008 men kom först i april 2009. Swedbank är den första banken att erbjuda sina kunder att ha Bank-ID i mobilen. Bank-ID i mobilen kan sägas vara en e-legitimation som förs in på användarens simkort och gör att en kund nu istället kan använda sin mobiltelefon som bankdosa istället för den klassiska Internetdosan som de flesta banker idag erbjuder. Den primära anledningen är att människor idag alltid har sin mobiltelefon med sig och skall kunna genomföra sina bankärenden oavsett var de befinner sig men att de har möjlighet att komma åt Internet via en dator. Bank-ID i mobilen kan mycket väl bli en mycket väl använd möjlighet framöver.

Fungerar med vissa operatörer

Då tjänsten är väldigt ny så är också möjligheterna mågot begränsade för användarna. Det finns i skrivande stund endast en bank som erbjuder bank-ID i mobilen och det är endast med teleoperatörerna Telia och Telenor som tjänsten kan användas. Telenor tarta ut en månadsavgift om 10 kronor och också en rörlig avgift om 80 öre per transaktion. Det här tror man emellertid inte kommer bli någon begränsning och när bank-ID i mobilen kan kopplas samman med de allt mer populära applikationerna i den nya generationens mobiltelefoner så är användarvänligheten svårslagen. Swedbank har exempelvis redan idag en applikation för bank i mobilen som gör att begränsade bankärenden går att genomföra, direkt på mobiltelefonen.

Legitimera dig på Internet

Precis som tjänsten kallas, bank-ID i mobilen, så är alltså funktionen inte bara en säkerhetsdosa för att kunna logga in på sin Internetbank utan också ett sätt att legitimera sig på Internet. Vi känner idag igen tjänsten Bank-ID eller E-legitimation som en möjlighet att skriva under dokument digitalt. Exempel på sådana dokument är studieförsäkran vid ansökan av studielån men också att lämna in deklarationen direkt på internet. Bank-ID i mobilen gör det alltså möjligt att även legitimera sig på Internet för att kunna hantera sådana ärenden. Framtiden skvallrar om att kunna använda Bank-ID i mobilen även till filer och till kort som dagens vanliga E-legitimation möjliggör. Identifikationen är giltig i fem år från utförandet.

Hur skaffar jag bank-ID i mobilen?

För att få ta del av funktionen så måste du givetvis hitta en bank som erbjuder tjänsten. Efter det beställer du den hos din bank samt också hos din teleoperatör eftersom du behöver ett helt nytt SIM-kort som har tjänsten integrerad. Beställningen slutförs genom ett aktiverande och du kan läsa mer om det här på respektive banks hemsida.