Se över sparräntan

Då reporäntan nyligen höjdes har även sparräntorna ökat något. Det är läge se över hur sparpengarna är placerade för att få bästa sparräntan.

Vid en jämförelse med sparränteläget vid slutet av maj har till exempel Akelius Spar höjt räntan för ett sparkonto utan bindningstid med 0,5 procentenheter, från 3,50% till 4%. Nordax Finans erbjuder en sparränta upp till 3,55% mot 3,25% i slutet av maj för ett obundet belopp. Även Hoist Spar har ökat räntan något, från 3,00% till 3,15%.

När det gäller de bundna sparbeloppen ligger räntan kvar på en liknande nivå som vid slutet av maj. Bäst sparande just nu erbjuder Akelius Spar, ett sparkonto med bindningstid på 3 år har 5,37% ränta. Det är samma ränteläge som vid maj. Men även när det gäller bundna sparkonton har vissa banker ökat sparräntan, till exempel erbjuder Collector numera 3,5% ränta för ett sparkonto med ett års bindningstid mot 3,25% i slutet på maj.

Sparräntorna kan komma att öka om reporäntan höjs ytterligare, men det kan vara ett tips att redan nu få en översikt över de bästa sparräntorna som erbjuds. Tänk på att kontrollera bankernas villkor för sparkontona, det vill säga om du exempelvis måste sätta in ett visst belopp för att få den mest förmånliga räntan. Kontrollera även om bankerna omfattas av den statliga insättningsgarantin.

Nedan följer en sammanställning av några av de bästa sparräntorna just nu. Läs gärna mer om respektive bank, för att bli ännu mer insatt.

Sparkonto obundet

Akelius Spar – 4%
Nordax Finans – 3,55%
Collector – 3,25%
Marginalen – 3,2%
Hoist Spar – 3,15 %
Volvofinans Bank – 3,15%

Sparkonto bundet i 1 år

Akelius Spar – 5%
Bluestep – 3,75%
Avanza Bank – 3,6%
Collector – 3,5%
KF Sparkassa – 3,3%
Seven Day – 3,3%
Skandiabanken – 3,3%

Sparkonto bundet i 3 år

Akelius Spar – 5,37%
Bluestep – 4,85%
Seven Day – 4,2%