Arkiv: Nyheter

Guide: Så smart investerar du pengar när ekonomin är osäker

investera i lågkonjuktur

I ett osäkert ekonomiskt läge är det viktigt att investera och spara pengar på ett smart och tryggt sätt. Med tanke på att styrräntan har blivit högre finns det numera bra möjligheter att få avkastning på ett sparkonto. Detta innebär att du inte nödvändigtvis behöver investera i aktier eller fonder för att få en god avkastning. En trygg avkastning på några procent per år kan vara att föredra framför investeringar i en svajig marknad som är starkt påverkad av flera parallella kriser du omöjligt kan påverka.

Genom att placera dina pengar på ett sparkonto med bra ränta kan du få en stabil avkastning samtidigt som du minskar risken för eventuella förluster. Det är viktigt att göra noggrann research och välja en pålitlig bank eller finansiell institution för att säkerställa att dina pengar är trygga och skyddade. Är det dags att tänka om kring dina aktie- och fondinvesteringar? Ett tips är att du i så fall jämför sparkonton hos FinansFreak för att se över möjligheterna att få så hög sparränta som möjligt utifrån dina förutsättningar.

Spara pengar på sparkonto med ränta

Investera i lågkonjunkturEtt av de enklaste sätten att spara pengar är att ha dem på ett sparkonto med ränta. Genom att placera dina pengar på ett sparkonto kan du få en viss avkastning på dina besparingar. Det finns olika typer av sparkonton att välja mellan. Se därför till att jämföra räntor och villkor innan du bestämmer dig.

För att maximera dina besparingar kan du också överväga att ha flera sparkonton. Du kan till exempel ha ett konto för nödsituationer och ett annat konto för långsiktiga mål. På så sätt kan du hålla koll på dina olika besparingar och undvika att använda pengar som är avsedda för specifika ändamål.

Investera i fonder som följer index

En annan smart sparstrategi under osäkra ekonomiska tider är att investera brett i fonder som följer index. Dessa fonder följer utvecklingen av ett specifikt marknadsindex. Det mest klassiska exemplet på detta är Stockholmsbörsens OMXS30. Genom att investera i en fond som följer index kan du dra nytta av marknadens genomsnittliga avkastning utan att behöva göra aktiva investeringsbeslut.

Det finns olika typer av indexfonder att välja mellan. Överlag brukar man säga att index över tid är en av de stabilaste investeringarna. Detta kan dock variera från marknad till marknad och från bransch till bransch. Tänk på att investera regelbundet, som en gång i veckan eller en gång i månaden. På så sätt kan du dra nytta av genomsnittliga kostnader och minska risken för att köpa vid fel tidpunkt.

Investera i aktier med försiktighet

Att investera i enskilda aktier kan vara en lönsam strategi men det kan också vara mycket riskabelt. Om du väljer att investera i aktier är det viktigt att först ta en närmare titt på förutsättningarna. Det kan vara klokt att diversifiera dina investeringar genom att köpa aktier från olika branscher och företag.

En annan viktig sak att ha med dig är vikten av tålamod. Aktiemarknaden kan vara volatil och det är viktigt att ha en långsiktig strategi. Försök inte att pricka exakt tidpunkt, fånga fallande knivar eller att göra snabba vinster. Fokusera i stället på att investera i stabila företag med goda framtidsutsikter.

Sammanfattning: Spara i ett osäkert läge

Genom att spara på ett sparkonto med ränta kan du skydda dina besparingar och få en viss avkastning. Att investera i fonder som följer index kan ge dig möjlighet att dra nytta av marknadens genomsnittliga avkastning. Om du väljer att investera i enskilda aktier bör du diversifiera dina investeringar.

Sammanfattningsvis är att spara och investera en långsiktig process. Med detta som bakgrund är det är viktigt att ha en strategi som passar dina behov och mål. Börja med att fundera på vad du vill uppnå med sparandet och anpassa investeringarna utifrån detta.

Samla lån och få bättre ekonomi med dessa tre enkla tips!

samla lån bättre ekonomi

För att förbättra din ekonomi är det viktigt att du har kunskap om ekonomi och hur du kan förbättra din ekonomiska situation. Det finns många olika sätt att göra detta, som att spara pengar, investera i aktier och fonder, ta lån med låg ränta och hitta smartare sätt att använda dina pengar. Vissa saker kan man snabbt förändra med endast ett par knapptryck som att samla lån och krediter för att få mindre utgifter per månad, andra saker som att lära sig att investera sina pengar på ett bra sätt kan ta tid och mycket kunskap.

Förbättra din ekonomi genom att dra ner på onödiga utgifter

samla lån bättre ekonomiFör att förbättra din ekonomi är det viktigt att dra ner på onödiga utgifter. Det finns många sätt att göra detta, och det börjar med att ta reda på vilka utgifter som är nödvändiga och vilka som inte är det. När du har identifierat de onödiga utgifterna kan du börja dra ner på dem. Du kan till exempel minska dina matutgifter genom att handla billigare livsmedel, undvika dyra restauranger och laga mat hemma.

Lär dig att investera

Att lära sig att investera är ett bra sätt att få kontroll över sin ekonomi och skapa en stabil framtid. För att investera dina pengar på ett bra sätt är det viktigt att först få kunskap om marknaden. Det finns många olika typer av investeringar som du kan göra, och det är viktigt att du förstår hur de fungerar innan du börjar investera. Det finns många olika resurser som du kan använda dig av för att lära dig mer om investeringar, till exempel böcker, onlinekurser och webbplatser.

Samla dina lån och krediter

Att samla dina lån och krediter är ett bra sätt att förbättra din ekonomi. Genom att samla alla dina lån och krediter i ett enda lån kan du få en bättre räntesats, vilket gör det möjligt att spara pengar. Det kan också hjälpa dig att undvika skuldfällor som uppstår när du har flera olika lån med olika räntor. Hos Axo Finans kan du snabbt och enkelt samla dina lån och krediter och samtidigt få den bästa räntan. Så här går det till - Du går in på Axo Finans hemsida och fyller i ett formulär med uppgifter om din ekonomiska situation och hur många lån du vill samla till ett. Sedan skickas ansökan till Axo Finans samarbetspartners som kommer konkurrera om att ge dig det bästa erbjudandet. När du fått erbjudandena kan du snabbt och enkelt välja erbjudandet som du tycker är bäst.

Se upp för farorna för din älskade katt – Var rädd om din pälskling

Kattförsäkring

Vi älskar våra katter och vill att de ska vara säkra och ha det bra. Det finns dock faror som hotar. Därför är det viktigt att du skyddar den lite extra. Håll ditt hus stängt och lås upp ytterdörrar noggrant innan du släpper ut din katt. Lås in giftiga produkter eller andra farliga objekt som kan skada. Ta med dig din kära pälsvän till veterinären för regelbundna hälsokontroller och vaccineringar just för att den ska bibehålla en god hälsa under många härliga år framöver.

Så förebygger du vanliga skador och sjukdomar hos din katt

Kattförsäkring Ge din katt ett hälsosamt liv. Den behöver en balanserad kost som innehåller alla nödvändiga näringsämnen. Besök veterinären regelbundet för att se till att den håller sig frisk. De behöver även tillgång till rent och friskt vatten samt ett torrt och varmt ställe där den kan sova. Det är också viktigt med regelbunden motion såsom promenader eller lekstunder med andra katter. Kan ibland räcka med en och annan musjakt. Om du anar tecken på sjukdom eller skada hos din katt bör du ta den till veterinären så snart som möjligt för diagnos och behandling. Ge din katt ett långt och friskt liv!

Behandling av vanliga skador och sjukdomar hos katter

För att förebygga vanliga skador och sjukdomar är det viktigt att hålla katten frisk och välmående genom regelbunden veterinärvård. Om din katt har en skada eller sjukdom så är det viktigt att du tar den till veterinären för rätt diagnos och behandling. Vanliga skador som kan drabba katter är bitmärken, brännskador, frakturer och insektsbett. För att behandla skadorna bör du ta din katt till veterinären för att få rätt diagnos och behandling. Vanliga sjukdomar som kan drabba katter inkluderar feline herpesvirus, feline leukemi, diabetes och hypertyreoidism.

Fyra anledningar att skaffa en försäkring till din katt

En försäkring ger dig en trygghet att veta att du har ett bra skydd om något oväntat händer med din katt. Att välja rätt för dig kan vara svårt men det finns olika jämförelsesidor som listar försäkringar och vilken försäkring som är bäst för katt. Försäkringen kan också ge dig ekonomiskt stöd om din katt behöver veterinärvård vilket kan vara mycket dyrt. En annan anledning är att du kan få ersättning om din katt skadas eller går bort. Om din katt blir sjuk eller skadad så kan du också få ersättning för medicinsk vård som inte täcks av andra former av skydd. Slutligen ger en försäkring dig möjlighet att ta hand om din katts hälsa på lite längre sikt genom att erbjuda rabatterade priser på regelbundna veterinärbesök och vaccinationer.

Så här lånar du på rätt sätt

låna på rätt sätt

låna på rätt sätt När man tänker på att ta ett lån är det en del som associerar det med en genväg att kunna köpa det man vill ha eller att man lever över sina tillgångar. Andra ser det som en praktisk möjlighet att kunna förbättra sin livskvalitet och betala av det lite i taget. Vilken inställning du än har till lån har du säkert någon gång funderat över om ett lån egentligen är bra för ekonomin eller om det är inkörsporten till Kronofogden. Här kommer vi att visa hur du lyckas med lån!

1.)

Det första du ska tänka på när du överväger att låna är om det verkligen är nödvändigt. När det kommer till en bostad måste så gott som varenda en av oss låna pengar för att kunna köpa ett hus eller en bostadsrätt. Detsamma gäller för en bil. Hus och transportmedel är dyra men nödvändiga ting, så här är ett lån alltid befogat.

När det däremot gäller andra saker som en semester, en ny TV eller en designerhandväska är det viktigt att fråga sig om du verkligen behöver det eller om du bara köper det för att du vill ha det. Vid dessa tillfällen är det oftast bäst att ha is i magen och vänta tills man lyckats spara ihop tillräckligt.

2.)

Om du har bestämt dig för att ta ett lån är det bästa alternativet för dig, se till att du inte förhastar dig utan jämför olika långivare för att få det bästa erbjudandet. Det finns många olika långivare där ute och de erbjuder alla olika räntor, avgifter, löptider och återbetalningsvillkor. Det är viktigt att hitta det som är rätt för dig och som du har råd med.

3.)

Det finns många olika typer av lån att välja mellan. Bortsett från bolån och billån annonseras det för snabblån, sms lån, privatlån, blancolån och samlingslån för att nämna några. Ett snabblån och ett sms lån är olika benämningar på samma sak; en mindre summa pengar som ska betalas tillbaka relativt snabbt, vanligtvis inom 90 dagar.

Ett privatlån och ett blancolån är även det samma sak; en större summa som betalas tillbaka under en längre tid. Denna typ av lån kan du ta antingen med eller utan säkerhet. Att ta lån med säkerhet innebär att du lämnar något i pant för ett lån, det rör sig ofta om en bostad eller liknande. Om du halkar efter med återbetalningarna kan du förlora det du använt som säkerhet.

Att ta lån utan säkerhet innebär alltså att man inte behöver lämna något i pant för att få låna. Fördelen med detta är såklart att du aldrig riskerar att förlora exempelvis ditt hus. Nackdelen är att räntan brukar vara högre då det medför en större risk för långivaren.

4.)

När du väl har tagit ditt lån ska du se till att hålla dig till återbetalningarna. Om du missar betalningar kan det skada din kreditvärdighet, vilket gör det svårare att få kredit i framtiden. En av de viktigaste faktorerna att ta med i beräkningarna innan du skriver på ett lån är löptiden. Ifall det ser tajt ut att få ekonomin att gå ihop är det bättre att välja en längre löptid och få en lägre månadskostnad, även om det betyder större räntekostnader i längden.

Så där har du det! Att låna behöver inte vara en dålig sak. Se bara till att du gör det på rätt sätt!

Är forex trading (valutahandel) värt investeringen?

valutahandel

I takt med att allt fler människor letar efter sätt att tjäna pengar blir investeringsmetoder som forex trading (valutahandel) allt vanligare. Men liksom andra nischer på finansmarknaden är det svårt att navigera sig. Är just forex trading värt tiden och pengarna?

Valutamarknaden är en global marknad som ger investerare otrolig likviditet med en enorm daglig handelsvolym. Men eftersom investeringar spelar en viktig roll i forex trading är det inte lämpligt för oerfarna. Valutamarknaden i sig erbjuder dock några självklara fördelar gentemot många andra marknader när man väl lärt sig hur man gör.

Att kombinera forex trading med andra investeringsmetoder kan sålunda vara en smart plan om man är tillräckligt insatt i vad det är man gör. Om inte, och man ändå letar efter sätt att aktivt förbättra sin ekonomi, föreslår vi att man överväger andra alternativ. Så som att bli bättre på att spara, se över sina nuvarande utgifter och göra små förändringar i vardagen, som att jämföra och byta hemförsäkring och sluta köpa hämtmat flera gånger i veckan.

Men nog livsråd. Om man vill testa på forex trading på riktigt - är de värt investeringen?

Volatiliteten har sina för- och nackdelar

forex trading De flesta vet redan att valutamarknaden är mycket volatil. Det kan vara givande om man har goda färdigheter inom investeringar samt ordentligt med tålamod, om inte kan volatiliteten innebära mer ont än gott.

Innan man ger sig på forex trading måste man därför ha några idéer om hur man kommer fatta besluten för att genomföra sin handel. Man måste dessutom förstå vilka detaljer man måste överväga för att kunna fatta ett lämpligt beslut i samband med en valutahandel.

Det samma gäller för handel med hävstångseffekt

Väldigt många investerare har möjlighet att komma in på valutamarknaden tack vare hävstångseffekten. Hävstångseffekten innebär att man lånar ett visst belopp för att kunna köpa mer.

Den vinst eller förlust man står inför representerar följaktligen det fulla värdet av ens position på valutamarknaden när man stänger den. Med det sagt kan man göra en stor vinst med en jämförelsevis liten investering genom att handla med hävstångseffekt.

Handel med hävstångseffekt kan dock öka beloppet för ens förlust till den grad att det kan överstiga ens ursprungliga investering. Just därför är det så viktigt att man noggrant överväger hela värdet av ens position som är finansierad av lånade pengar innan man ger sig på att slutföra någon handel med valutapar.

Slutsats

Fördelarna så väl som de risker som följer med forex trading är ganska uppenbara.

Valutamarknaden har bidragit till att vissa individer har blivit miljonärer varav andra har förlorat sina förmögenheter. Eftersom de flesta som handlar med valutapar dock förlorar på det ska man endast handla med kapital som man har råd att förlora.

Dessutom bör alla som ger sig in på valutamarknaden förstå hur man handlar korrekt och hur man analyserar marknaderna. Men också hur man upprättar en vinnande strategi och hur man utvecklar ett sunt handelstänkande.

Med andra ord kan forex trading vara värt investeringen om man är väl insatt i vad man håller på med. Å andra sidan innebär det också risker och är därmed inget för den oerfarne.

CFD-handel: Ett alternativ till investering

CFD handel

Aktieinvestering är en av de vanligaste sparformerna, men den är långt ifrån den enda. Faktum är att det går att spara med aktier och andra tillgångar utan att du behöver köpa dem. CFD-handel är en handelsmetod som har blivit allt vanligare bland privata småsparare och den passar såväl de med kortsiktiga som de med långsiktiga mål.

Handel med ett derivat

CFD handel När man investerar i aktier köper man en eller flera andelar i olika aktiebolag. Dessa andelar blir din egendom. Avkastningen, det vill säga vinsten, får du först när du säljer andelarna för ett högre värde än köpesumman. CFD-handel involverar i sin tur aldrig ett ägandeskap. Det är i stället ett derivat, likt optioner och terminer. När du handlar med CFD handlar du med kontrakt och inte själva tillgångarna.

Säg att du är intresserad av telefonaktiebolaget Ericsson. Du tror att värdet på det svenska storbolaget, som är en av världens största tillverkare av nätverksutrustning, kommer att stiga. Du kan då köpa ett CFD-kontrakt på att värdet på Ericssons aktie kommer att gå upp. Om kursen stiger kommer din avkastning att bli mellanskillnaden från priset då kontraktet öppnades till dess att det stängs.

Fördelen med CFD-handel

Investering och CFD-handel delar flera likheter men de är samtidigt väldigt olika. I stället för att köpa en tillgång spekulerar du på dess värde. Det här är möjligt på både stigande och fallande priser. Det innebär att du kan öppna ett kontrakt på Ericssons aktie om du tror att värdet kommer att gå upp eller ned.

CFD-handel har flera fördelar. Det går exempelvis att öka storleken på ett kontrakt genom att använda en hävstång. Det ökar exponeringen utan att du behöver gå in med hela beloppet själv. Det går att handla med CFD med hjälp av olika strategier. Den som vill försöka gå med vinst på varje liten rörelse kan följa en strategi som kallas för scalping. Den som bara vill handla under en handelsdag kan följa strategin day trading. Mer långsiktiga CFD-traders kan välja strategier som swing eller position trading. Här är kontrakten öppna i flera dagar, veckor eller till och med månader.

CFD-kontrakt kan också öppnas på olika tillgångar. Du kan spekulera på prisrörelserna för aktier, valutapar, index och råvaror. Guldpriset har till exempel rört sig mycket under 2022. Det gäller både den faktiska råvaran och guldaktier. Den som spekulerar på tillgångar vill utnyttja marknadens rörelser. Volatila tillgångar har potential att röra sig mycket. Det innebär en ökad chans till en bra avkastning men till en förhöjd risk.

Alltid en risk

Risknivå På samma sätt som att det finns risker med investering finns det risker med CFD-handel. En priskurs kan svänga fort och det är flera faktorer som påverkar marknaden. Hävstänger kan bidra till högre avkastning men ge större förluster. Traders behöver själva bestämma risknivå och ha en god riskhanteringsstrategi. Vissa föredrar en lägre risk för en lägre och potentiellt stabilare avkastning. Andra är beredda att ta en högre risk för chansen till en större vinst.

CFD-handel är en alternativ sparform för de som är intresserade av att följa marknadens rörelser. Den passar aktiva som passiva traders och dess mångsidighet innebär att det finns något för alla. 

Kryptovalutor och dess volatilitet

Krypto volatilitet

De senaste månaderna har inte sett bra ut för kryptobranschen. Mellan april och juni mer än halverades Bitcoins värde, och andra kryptovalutor har fallit ännu mer. Mitt i denna turbulens har kryptoskeptiker ökat kritiken för de digitala valutorna. Argumentet, enligt dem, är den extrema volatilitet.

Men som många investerare redan vet är volatiliteten på marknaden inte nödvändigtvis något dåligt. Hög volatilitet kan faktiskt vara fördelaktigt för investerare, inte minst för aktiva daytraders som gör vinst på kraftiga prissvängningar.

Att förstå vad volatilitet betyder på kryptomarknaderna - vilka signaler den sänder och reagerar på - är viktigt för alla som vill diversifiera sin portfölj med dessa mytomspunna tillgångar.

Vad är volatilitet?

Volatilitet är ett mått på hur mycket priset på en viss tillgång har rört sig uppåt eller nedåt över tid. Man brukar säga att ju mer volatil en tillgång är, desto mer riskfylld anses den vara som investering - och desto större potential har den att antingen ge högre avkastning eller högre förluster än mindre volatila tillgångar.

Kryptovalutor anses vara väldigt volatila, inte minst Bitcoin vars värde fluktuerar drastiskt. Aktier har ett bredare spektrum av volatilitet och fonder anses vara tillgångar med lägre volatilitet.

Det faktum att de fortfarande är nya bidrar till deras volatilitet

Den främsta orsaken till volatiliteten i kryptovalutor är att de fortfarande är relativt nya fenomen. Alla nya koncept tar tid att etablera sig och bli accepterade. Detsamma gäller naturligtvis för kryptovalutor.

Trots kryptovalutors globala uppmärksamhet de senaste åren är de inte lika accepterade som traditionella tillgångar. Den växande acceptansen och marknadens mognad går dock hand i hand.

När kryptovalutor omtalas mycket i media kan värdet sjunka eller stiga drastiskt. Sådana händelser bidrar nämligen till volatiliteten. När en välkänd investerare köper aktier i ett visst aktier tenderar priserna på den aktien att stiga, och det samma gäller för kryptovalutor.

Är volatilitet bra eller dåligt?

Marknadsvolatilitet förutsätter inte ökad risk. Det är helt enkelt ett mått på hur mycket diverse tillgångars kurser fluktuerar i värde vid en viss tidpunkt. Valutakurser förändras varje dag och detta gäller även kryptovalutor.

Visst kan kurserna ta stora, och ofta förutsägbara, svängningar uppåt eller nedåt när marknaden är mer volatil. Men svängningar i båda riktningar ger faktiskt sina egna potentiella möjligheter att tjäna pengar.

På lång sikt är det volatiliteten som gör det möjligt för oss att spekulera på marknaden. Även om du är en långsiktig investerare skulle du aldrig tjäna något utan att priserna förändras.

Gör din research innan du investerar i kryptovalutor

Det finns mycket som du bör känna till om kryptovalutor, förutom deras volatilitet, innan du investerar i dem. Se därför till att du är välutbildad innan du ger dig på dem, eftersom de är mycket riskfyllda tillgångar.

Om du letar efter en guide om hur du kan investera säkert i kryptovalutor bör Cryptomeister vara ditt förstahandsalternativ. Lär dig mer om Cryptomeister genom att klicka på länken.

När du väl har gjort din research och är redo att börja investera, se till att kryptovalutor inte tar upp för stor del av din portfölj. Baserat på hur kryptomarknaden fungerar rekommenderas investerare att ha högt 1% eller 2% av sin portfölj i kryptotillgångar.

När är det en god idé att ta ut ett företagslån?

Timing företagslån

Om du planerar att starta ett företag, eller om du redan har ett väletablerat företag men det går dåligt för ekonomin, kan ett företagslån övervägas. Ett sådant lån är vanligen inte svårt att få beviljat om du har ett tillräckligt bra kreditvärde och tydliga framgångar inom företaget att visa upp.

För de flesta företag är det dock inte huruvida de blir beviljade ett lån eller inte som kräver särskilt mycket eftertanke. Istället måste de tänka på rätt tidpunkt att ta ut ett lån, liksom på de rätta skälen för att ansöka om ett.

Vilka är då de rätta anledningarna för att ta ut ett företagslån, och hur kan man avgöra om tidpunkten är lämplig?

Men först: vad är ett företagslån?

Innan du överhuvudtaget överväger ett företagslån måste du bekanta dig med låneformen.

Företagslån är låneavtal som ingås mellan företagare och banker eller privata långivare.

Företag behöver kapital, antingen för att finansiera verksamheten eller helt enkelt för att komma igång och börja gå med vinst. Ett flertal banker och långivare är villiga att ge företag kapital i förväg, så länge de betalar tillbaka dem enligt en överenskommen tidsplan, med ränta.

Goda motiv för att ansöka om ett företagslån

Ansök om företagslån Vid uppstarten av ett företag

När man startar ett företag behöver man normalt alla möjliga saker. Man behöver ett kontorsutrymme, diverse utrustning, inventarier och såklart personal.

För de flesta företag innebär det att man måste investera tiotusentals kronor redan från början, och sedan tusentals kronor månatligen innan man börjar generera några intäkter. Med ett företagslån kan man således slippa bekosta alla delar av uppstarten själv och istället ta hjälp av ett lånat kapital.

För att få företaget att växa

Om man redan har en framgångsrik verksamhet men inte tillräckligt kapital för att expandera det, kan man ta hjälp av ett företagslån.  Med lånade pengar kan man således investera i utvecklandet av fler produkter så väl som att anställa mer personal och marknadsföra sig till en större publik för att få företaget att växa.

Många redan väletablerade företag drar även in pengar genom att sälja aktier i sin verksamhet. Pengar som sedan kan användas för att finansiera nya produkter eller utöka företaget.

Den rätta tidpunkten för att ansöka om ett företagslån

När är egentligen den rätta tidpunkten att ansöka om företagslånet? Läs mer om företagslån här.

Strax innan lånet ska användas

Om man ansöker om lånet för tidigt kommer man ägna mer tid åt betalningar samtidigt som det försenar ens förmåga att betala tillbaka lånet. Om man ansöker om lånet för sent kanske man kan få svårt att klara sig när man tar på sig sin nya tillgång.

Den bästa tidpunkten för lånet är alltså strax före den tidpunkt då man planerar att använda pengarna. Då har man tillräckligt med tid för att använda pengarna på lämpligt sätt och slipper dessutom betala onödigt med ränta.

Kom ihåg att alla sorters lån innebär ett visst risktagande. Inte minst när det gäller företagslån för nya företag. Se till att ha en välarbetat affärsidé och en sund ekonomisk prognos för framtiden innan du ansöker om extra kapital genom ett lån. Att jämföra företagslån för att säkra lägsta möjliga ränta och bästa möjliga villkor är också ett tips.

Så sparar du till första bostaden

Spara till bostad

Den första egna bostaden är ett stort steg i livet och om du drömmer om en bostadsrätt så behöver du börja spara så fort som möjligt. Här är tipsen på hur du får ihop till kontantinsatsen och mer därtill.

Historiskt har det visat sig vara mycket lönsamt att äga sin egen bostad. Och ju tidigare du kommer in på bostadsrättsmarknaden desto lönsammare är det. Med andra ord är det bra att köpa sitt boende så tidigt som möjligt.

Men för att du ska kunna lägga exempelvis två miljoner på en lägenhet, så behöver du få ihop till en kontantinsats på 15 procent av bostadens pris, alltså 300 000 kronor. Ju större del av bostadens pris du kan lägga in själv, desto bättre är det. I synnerhet nu när räntorna är på väg uppåt.

Bra tips om hur du förbereder dig för ditt första lägenhetsköp hittar du i den här artikeln från Göteborgs-Posten.

Skapa sparutrymme

Spara till bostad Att få ihop så mycket pengar kan kännas oöverstigligt, men det finns en hel del knep att ta till när det gäller sparande. Om du kan lägga undan 5 000 kronor i månaden, så kommer det att ta dig fem år att få ihop till kontantinsatsen. Om du kan dubbla ditt sparande till 10 000 i månaden så tar det dig bara 2,5 år.

Så det gäller att skapa utrymme för sparande. Om du studerat i några år och fått ditt första jobb efter utbildningen, så har du förmodligen lärt dig att leva billigt. Ta vara på den erfarenheten.

Laga billig mat hemma och ta med matlåda till jobbet. Det är en av de största inbesparingarna du kan göra. En utelunch kostar runt hundralappen och med en egen matlåda kommer du ofta undan med mellan 10 och 20 kronor per lunch. Det blir stora pengar på ett år.

Genom att köpa kläder på second hand spar du också mycket pengar. Ofta går det att hitta märkeskläder till en bråkdel av nypriset och de är ofta i väldigt gott skick.

Dela boende

Ett annat bra sätt att skapa sparutrymme är att bo billigt. Om du kan bo hemma hos föräldrarna kommer du undan billigt. Om du fått ditt första jobb utanför din gamla hemort, kan du försöka hitta någon att dela boende med, eller hyra in dig hos någon som har ett rum över.

Kan du klara dig utan bil, så kan du också spara mycket pengar. Man brukar räkna med att en bil kostar runt 2500 kronor i månaden, värdeminskning oräknad, så kan du klara dig med cykel eller kollektivtrafik skapar du ytterligare sparutrymme.

När du nu har pengar att sätta undan varje månad så gäller det att få det att ske så smidigt som möjligt. Det enklaste är att du ordnar med automatisk överföring till ditt sparande varje månad.

Kort- eller långsiktigt

När man sparar på kort sikt så vill man gärna kunna ha tillgång till pengarna snabbt, då fungerar ett vanligt sparkonto utmärkt. Visserligen får du ingen eller möjligen en liten ränta på pengarna men å andra sidan kan du få loss dem snabbt om drömlägenheten plötslig blir till salu.

Om du vill ta det lite lugnare med ditt sparande är det en bra idé att sprida riskerna lite. Spara en del i fonder för att få bättre avkastning och en del på lättillgängligt sparkonto.

När du sen känner att du börja närma dig det önskade sparkapitalet är det dags att ansöka om lånelöfte på exempelvis Danske Bank. Sedan är du redo att ge dig ut på bostadsmarknaden, väl förberedd.

Låt ditt pensionssparande växa – så väljer du rätt fonder

Växande pensionssparande

Kanske sparar du till en resa, eller kanske till den där bilen du alltid velat ha. Det kortsiktiga sparandet är viktigt, men viktigast av allt är det långsiktiga. Tjänstepension är en av dina viktigaste förmåner i arbetslivet, oavsett om du är anställd eller företagare. För att tjänstepensionen ska ge dig största möjliga trygghet i framtiden gäller det att placera den rätt.

När du ska placera dina besparingar kan du välja mellan olika tillvägagångssätt. Gör du inget val hamnar dina pengar i en traditionell försäkring, vilket innebär att ditt pensionsbolag sköter placeringen. Väljer du däremot alternativet fondförsäkring ges du själv möjlighet att placera ditt kapital.

Att placera sitt kapital på egen hand behöver inte vara avancerat. Pensure.se, till exempel, är ett helt och hållet digitalt pensionsbolag där all administration är fri från pappershantering, vilket förenklar för både företagare och anställda. Men hur ger man tjänstepensionen störst möjlighet att växa, rent konkret? Nedan går vi igenom fem frågor att ställa dig själv när du väljer dina fonder.

Hur ser den historiska avkastningen ut?

Att förutspå hur en fond ska utvecklas är rent ut sagt en omöjlighet. Men genom att titta på den historiska avkastningen kan du få ett hum om hur framtiden ser ut. Att en fond tidigare presterat bra är ingen garanti för att den fortsätter på det spåret. Forskning menar dock att man generellt sett kan säga att en fond som presterat dåligt fortsätter så i större utsträckning.

Hur stor risk är du villig att ta?

Eftersom fonder både kan öka och minska i värde är det viktigt att välja vilken risk du vill ta. Fonderna delas in i tre risknivåer:

  • Låg risk
  • Medelrisk
  • Hög risk

I många fall är riskspridning att föredra, det vill säga att du sprider delar av sitt kapital över de olika risknivåerna. Är man en ung sparare som har långt till pension kan man ta en större risk, medan den som är nära pensionsåldern kanske vill ”säkra” sina pengar genom att välja en lägre risknivå. Men alla sparare är olika. Fundera själv över hur stor risk du är villig att ta innan du gör dina val!

pensionsspara i fonder

Hur höga är fondavgifterna?

När du väljer att spara i fonder tillkommer en avgift. Avgiftens storlek skiljer sig åt beroende på vilken fond du väljer och vilket pensionsbolag ditt företag har. Skillnaderna kan verka små, men faktum är att några ynka procentenheter innebär stor skillnad för ett långsiktigt sparande. En lägre fondavgift möjliggör därmed en större slutgiltig pensionssumma!

Hur aktiv vill du vara?

Gillar du att följa ditt sparande noggrant och göra ändringar allt eftersom? Eller kanske vill du bara gå in och kika någon gång ibland? Välj fonder beroende på hur aktiv du vill vara i ditt pensionssparande! Om du väljer att investera dina tjänstepensionspengar inom ett smalt, specifikt område kan du behöva engagera dig mer än om du väljer ett bredare sådant.

Är fonden hållbar?

Hållbarhet blir en allt viktigare del av samhället, och din tjänstepension kan göra stor skillnad för klimatet. Du kan välja att investera i hållbara fonder, där enbart företag som arbetar för klimatmålen inkluderas.

Generellt sett mår dina pensionspengar inte sämre av att investeras hållbart. Faktum är att avkastningen för de hållbara aktiefonderna gick starkare än de traditionella aktiefonderna i Europa mellan år 2016 och 2020.

När du besvarat fem ovanstående frågor blir det betydligt enklare att placera din tjänstepension rätt – för en trygg framtid.