Arkiv: Nyheter

Sommar, sol och rekordhöga elpriser

Rekordhöga elpriser i juni

Passa på och njut av solen för snart kommer räkningen. Den höga värmen och bristen på regn har resulterat i ett underskott i vattenbalansen – den så kallade hydrologiska balansen. Med ökad risk för vattenbrist i vinter tillsammans med höga råvarupriser har elpriset drivits upp redan i sommar.

Medelspotspriset för juni månad blev 70 % högre än motsvarande månad förra året och 31% högre än elpriset i maj. Ett underskott i den hydrologiska balansen har fått risken för vattenbrist i vinter att öka. Samtidigt har priserna på råvaror såsom olja och kol ökat rekordartat.

– Olika analyshus estimerar underskottet till cirka 20 TWh vilket är en ganska extrem nivå. Detta gör att vattenkraften får hushålla med vattnet för att få det är räcka längre fram. Något som ger vinterpriser redan på sommaren, säger Faraz Azima, vd för jämförelsesajten elskling.se.

Tusenlappar dyrare

Trots att det inte går att förutse vilka elpriser vi får framöver finns det i nuläget inget som tyder på att elpriserna kommer att sjunka inom det närmsta. Stannar det på samma nivå som i juni kommer det att märkas i plånboken. För ett villahushåll med rörligt elpris skulle det innebära en ökad årskostnad på ca 4 000 kronor i jämförelse med förra året. Hushåll med rörligt elpris bör därför försäkra sig om att avtalet är konkurrenskraftigt, menar Faraz.

Se över både elavtal och elförbrukning

Det finns pengar att spara både på att se över sina avtal och sina vanor. Minska onödig elförbrukning och ta ställning till om du ska behålla ditt rörliga elavtal eller byta till fast.

Läs mer om el och energiförbrukning på alltomspara.se >>

Källa: Elskling.se

Var femte par delar lika på föräldrarpenningen

Vart femte par delar föräldrapenningen jämställt.

Försäkringskassan rapporterar att allt fler föräldrapar delar lika på föräldrapenningen. För tio år sedan delade endast 10% av paren lika, jämfört med dagens 20%. Men mammorna är fortfarande de som nyttjar flest dagar.

Det är en bra bit kvar tills dess att det blir helt jämställt men enligt Försäkringskassans årliga rapport Barnhushållens ekonomi minskar glappet varje år.
– Vi ser en positiv utveckling, men det går ganska sakta, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.

Mammorna tar i regel ut mest av föräldrapenningen under barnets två första år. De tar även ut fler obetalda dagar, något som på sikt påverkar pensionen. Varför papporna väljer att plocka ut fler skattade dagar tror Niklas kan vara att de vill minska inkomstskillnaden alternativt skydda sin SGI då man måste ta ut 5 dagar i veckan då barnet är över 1 år. Under barnets första år påverkas inte inkomsten av hur många dagar man plockar ut vilket kan resultera i att många mammor väljer att plocka ut obetalda dagar för att spara på sina föräldrapenningsdagar.

Utbildning spelar roll

Undersökningen vittnar också om att det finns en skillnad i fördelningen av föräldrarpenningen kopplat till utbildning. Högutbildade är mer jämställda i sin fördelning.

VAB mer jämställt

Ser man till tillfällig föräldrapenning (framförallt vård av sjukt barn) är det desto mer jämlikt. Här står männen för drygt 40% av uttaget.

Källa: Försäkringskassan

Allt om spara tipsar: Se över hur det påverkar din framtida pension att plocka ut obetalda föräldradagar.

Många sparar utan ränta

Mer än hälften sparar på bankkonto utan ränta.

Trots utebliven avkastning väljer mer än hälften att spara sina pengar på ett vanligt bankkonto utan ränta. Anledningen uppges till stor del bero på att man vill ha pengarna lättillgängliga och undvika risk. Detta visar Lindorffs undersökning Betalningsindikatorn.

Mer än hälften av svenskarna har hela eller delar av sitt sparande på ett bankonto utan ränta. Detta trots den låga ränta som präglat svensk ekonomi under en längre tid. 3 av 4 uppger att de vill ha pengarna lättillgängliga. Men även skäl som att man vill undvika risk, att det känns säkrast och att man saknar kunskap/intresse väger tungt.

– Vi ser att det i stor utsträckning är de som är ointresserade av sin ekonomi som också sparar på bankkonto utan ränta. Mitt råd är att börja använda en av alla digitala tjänster och appar för att få hjälp på vägen med att byta sparform och för att göra privatekonomin roligare att sätta sig in i, säger Erika Rönnquist Hoh, Sverigechef Lindorff.

Buffertsparande

Ett glädjande besked är att undersökningen visar på att unga vuxna är duktiga på att buffertspara. Hela 95% av de tillfrågade har ett sparande. Sett över alla åldersgrupper ligger siffran något lägre på 89%. Två tredjedelar uppger att de sparar för att ha en buffert men det är även en hög andel som sparar långsiktigt och till specifika mål.

En av tio sparar inte

Av de tillfrågade uppger en av tio att de inte sparar överhuvudtaget. Bland de som är sjukskrivna eller arbetslösa uppger en femtedel att de inte sparar. Undersökningen visar även att de som är beroende av någon annan som sköter deras ekonomi samt de som är ointresserade av ämnet mer sällan sparar pengar.

Källa: Lindorff/Demoskop

Äldre företagare önskar gå ned i tid

Många äldre företagare saknar medel för att gå i pension

En ny undersökning visar att nära 40% av Sveriges företagare över 65 år önskar gå ned i tid eller sluta arbeta helt. Men de saknar ekonomiska möjligheter till att göra verklighet av sina drömmar.

Det finns idag ca. 74 000 företagare över 65 år i Sverige. Det är en ökning med 57% de senaste tio åren och en analys av undersökningen visar att ökningen inte enbart är frivillig utan att det saknas ett bra pensionssparande. 15% av de tillfrågade hade velat sluta arbeta helt om möjlighet fanns och ytterligare 23% hade velat gå ned i tid.

Vår analys visar att omkring 30 000 äldre företagare skulle vilja arbeta mindre om de hade ekonomiska möjligheter, säger Johan Kreicbergs, Swedbanks och sparbankernas företagarekonom.

Orsaker bakom låg pension

Orsakerna till de låga pensionerna varierar. Som egen företagare är man själv ansvarig för en del av sin pension och måste se till att sätta undan till ålderns höst. En del företagare använder sina besparingar till att täcka upp under de tider som företaget går dåligt och andra räknar med att kunna finansiera sin pension genom att sälja företaget då det är dags. Det är viktigt att inte ha räknat med ett alltför högt pris och ha företaget som enda pensionsförsäkring.

Ny teknik förändrar snabbt förutsättningarna i många branscher och det är nästan omöjligt att förutse värdet av sin verksamhet 20-30 år framåt i tiden. Därför är det viktigt att ha ett låst sparande för den framtida pensionen, avslutar Johan Kreicbergs.

Källa: Swedbank

Råd från Swedbank och Sparbankerna

TA UT LÖN
En lön upp till 42 000 kronor ger ökad avsättning till pensionen. Tänk även på att sjuk- och arbetslöshetskassa grundas på inkomsten.

SKAFFA EGET SPARANDE
Majoriteten av anställda får tjänstepension, den kan göra stor skillnad på levnadsstandarden när du ska gå i pension. Som egen företagare måste du själv ta ansvar för att spara undan till pensionen.

RÄKNA INTE ENBART MED FÖRETAGET
Det är omöjligt att förutspå vad ett företag kan vara värt den dagen du går i pension. Många räknar med att kunna leva på förtjänsten av en försäljning av företaget. Lägg inte alla ägg i en korg utan komplettera din plan med ett sparande

LÅS EN DEL AV SPARANDET
Även om det är bra att ha sparkapital tillgängligt i verksamheten så finns det en risk för att kontot är tomt den dagen det är dags att gå i pension. Se till att ha en del av pensionssparandet låst.

 

Lär dig mer om pensionssparande och olika pensionsförvaltare här på alltomspara.se.

Bensinpriset nära 16 kronor/l.

Bensinpriset när 16 kronor litern

Dagarna innan midsommarafton höjdes både diesel- och bensinpriset med 20 öre per liter. Lagom till löning höjs bensinen med ytterligare 10 öre per liter. En liter 95 oktanig bensin kostar i dagsläget 15,81 kr/l.

För drygt en månad sedan hade literpriset passerat 16 kronor men på senare tid hade det börjat sjunka tillbaka igen. Dagarna innan midsommar vände det igen och bensinpriset ökade inför den stora trafikhelgen. Prishöjningarna förklaras med bland annat dyrare dollar. Att höjningen skulle ha koppling till midsommarhelgen ser Ulf Svahn, vd för Svenska petroleum- och drivmedelsinstitutet, SPBI som osannolikt.

Det är inga dramatiska saker som inträffat utan det handlar om små justeringar. Jag ser att dollarn har stigit en del, 17 öre exklusive moms, de senaste sex dagarna, och att priset på produkten har gått upp på världsmarknaden, kommenterade Ulf Svahn, vid höjningen innan midsommar.

Höga bensinpriser i sommar

Lagom till lönen höjs nu bensinen med ytterligare 10 öre per liter. Dieseln står denna gång oförändrad. Det kan bli en kostsam historia att åka på bilsemester i sommar då bensinen i dagsläget ligger på 15,81 kr/l.

Källa: Expressen / Dina pengar

Alltomspara tipsar: Så sänker du dina bensinkostnader

Så gör du ett bostadsklipp i sommar

Köpa bostad? Så gör du ett klipp på bostadsmarknaden

I juli månad brukar bostadsmarknaden traditionellt sett ta semester och färre objekt läggs ut till försäljning under den varmaste månaden. Booli tipsar om hur du gör ett klipp under lågsäsongen.

I dagsläget finns det omkring 30 000 bostäder till salu i Sverige. Om bara ett par veckor kommer siffran att vara betydligt lägre. Vi går emot lågsäsong på bostadsmarknaden och för dig som är på hugget finns det chanser till att göra ett klipp under juli månad. Runt vecka 30 brukar marknaden vakna till liv igen med ett ökande utbud som når sin topp runt vecka 37.

-Ibland dyker riktiga guldkorn upp mitt i sommaren. Det är inte alltid en säljare kan planera en försäljning, till exempel vid en separation behöver man ofta sälja snabbt och få loss pengar för att kunna köpa varsin ny bostad. Då kan det bli fyndläge om andra bostadsspekulanter tagit semester från surfandet, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli.

5 tips för dig som letar bostad

Letar du bostad gäller det att vara på hugget. Drömhuset kan vänta bakom hörnet, se till att du inte missar det och att du är redo när det väl dyker upp. Matilda ger dig 5 tips.

1. Bostadsbevakning
Genom att skapa en bostadsbevakning kan du ha koll på dina specifika önskemål. Kanske söker du boende på en speciell gata, med ett ungefärligt byggår eller nära vattnet. Skapa din bevakning med omsorg så att även du kan koppla av en stund i solen utan att missa något.

2. Intresseanmälan
Då alla inte söker lika aktivt under sommaren kan säljaren vara mer benägen att ta emot ett förstahandsbud. Signalera därför ditt intresse genom att höra av dig till mäklaren.

3. Delta i budgivning
Det är en fördel att vara med i budgivningar när marknaden är lite lugnare. Är det dessutom så att någon bjuder över men sedan hoppar av kan mäklaren kontakta den med näst högst bud. Så se till att vara med i matchen.

4. Se över vilka bostäder som legat ute länge
Har en bostad legat ute länge till försäljning kan det vara läge att lägga ett bud under utgångspris. Men vänta inte för länge, risken finns att säljarna själva sänker priset och intresset för bostaden plötsligt vaknar till liv.

5. Ha lånelöfte klart
Plötsligt ligger det ute, drömhuset. Ibland kan budgivningen gå undan och för att kunna hänga med behöver du veta vad du har att röra dig med.

 

Källa: Booli

Körkortslån ska öka chansen till jobb

Körkortslån för vissa arbetslösa

Riksdagen har godkänt regeringens förslag om ett körkortslån till arbetslösa. Beslutet motiveras med att många arbetsgivare idag kräver ett b-körkort.

Ett körkort beräknas kosta i snitt 15 000 kronor. Det är den summan man nu klubbat igenom att det ska bli möjligt att låna via CSN. Beslutet som träder i kraft den 1 september 2018 kommer i ett första steg att rikta sig till vissa arbetslösa personer mellan 18-45 år.
Nästa år vill regeringen utvidga möjligheten till att ta körkortslån så att även vissa icke arbetslösa personer, i åldern 19-20, som avslutat gymnasieutbildning kan söka

Centrala Studiestödsnämnden

Det är CSN som beviljar körkortslånen och för att säkerställa att pengarna används rätt kommer man att införa en kontroll. Enligt SVT nyheter kommer lånet att betalas ut i tre delbelopp om 5000 kr vardera och lånet ska sedan återbetalas med 300 kronor/månad.

Källa: Riksdagen, SVT nyheter

3 av 10 pensionssparar privat

endast 3 av 10 pensionssparar

Som pensionär kan det bli en avsevärd skillnad på levnadsstandard för de som inte sparat privat. Trots det visar en undersökning av Danske Bank att endast 3 av 10 har ett sparande som är fristående från deras anställning.

-  Nyckeln till större möjlighet att bestämma över sin egen pensionsålder och kvaliteten på livet som pensionär är att ha ett bra eget sparande, säger Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank Sverige. Hon anser att antalet personer som sparar privat är alldeles för få.

Pensionsåldern blir högre

Det har länge talats om att vi blir allt äldre och att vi kan komma att behöva höja pensionsåldern. Genomsnittet av deltagarna i undersökningen önskar gå vid 64 års ålder men tror att det är mer realistiskt att de kommer att jobba till en ålder av 68 år.

Lägre levnadsstandard

Danica Pension, Danske Banks pensionsbolag, har undersökt hur pensionen kan komma att se ut för en person som står utan privat sparande idag. I resultatet kan man se att den livsvariga pensionen kan bli så låg som 53% av lönen.
- Det kan bli ett samhällsproblem att vi i framtiden kommer få så många med väldigt låga pensioner, säger Maria Landeborn.

Ex. Erik, 40, saknar privat sparande och tjänar i dagsläget 30 000:-. När han går i pension vid 65 års ålder blir hans livsvariga pension – ca 53% av lönen – 15 800:- före skatt.

Börja jobba tidigare

Att jobba längre är inte det enda du kan göra för att stärka din pension. Maria menar på att det är viktigt att så snart som möjligt komma ut i arbetslivet så att pensionspengarna kan få tid på sig att växa. Ränta på ränta-effekten blir större ju tidigare i livet du kommer igång med ditt sparande. Sverige ligger på en av de högsta etableringsåldrarna på arbetsmarknaden enligt en internationell undersökning. I stora grupper av akademiker ligger snittåldern för inträdet på arbetsmarknaden på närmre 30 år.

Källa: Danske Bank

Maria Landeborns tips för att maxa pensionen

  1. Börja spara tidigt - då får pengarna chans att växa länge.
  2. Hellre ett litet sparande än inget alls.
  3. Välj en arbetsgivare som betalar tjänstepension
  4. Börja jobba tidigt.
  5. Gör en pensionsprognos på minpension.se

Kvinnor har inte råd att separera

Var femte kvinna har inte råd att separera

Hela 37% av de svenska kvinnorna anser att deras ekonomi är ett ganska stort eller mycket stort hinder för att kunna separera. Detta visar en undersökning som Ipsos gjort på uppdrag av Danske Bank.

Undersökningen visar på att endast 18% av männen känner samma ekonomiska oro inför en eventuell separation. Annelie Adler, affärsområdeschef på Danske Bank , menar att männen sparar i större utsträckning än vad kvinnor gör och ett eget sparande utgör en större trygghet om man står inför en separation.

- Det utgör ett stort problem för jämställdheten när en av parterna i en relation har en större ekonomisk trygghet än den andra. Det kan innebära att den part, som ofta är kvinna, kan vara tvungen att stanna i en relation enbart för att man saknar en ekonomisk buffert, säger hon.

Var femte har inte råd

Idag uppger så många som var femte kvinna att de i dagsläget inte skulle ha råd att separera. Endast hälften så många, vart tionde, av männen sitter i samma sits.
Bland kvinnor som är egenföretagare är siffran betydligt lägre. Likt männen är det, knappt, var tionde person som inte anser sig ha råd med en separation.

Se över den ekonomiska jämställdheten

Annelie Adler menar att det är anmärkningsvärt att dubbelt så många kvinnor som män inte har råd med en separation och pekar på vikten av att komma igång med ett eget sparande. Men det finns ännu en aspekt att se över: den ekonomiska jämställdheten.

-Det kan också vara nog så viktigt att man tänker igenom hur man har det med den ekonomiska jämställdheten på andra områden som kan få ekonomiska konsekvenser, såsom deltidsjobb, vabb och föräldraledighet. Det kan slå hårt mot den egna ekonomin på lång sikt om man är den som drar det tunga lasset med sjuka barn eller långa föräldraledigheter, säger Anneli Adler.

Allt rör inte ekonomin

Avslutningsvis betonar man i undersökningen att det inte enbart är de ekonomiska aspekterna man väger in vid en eventuell skilsmässa. Störst hinder bland både kvinnor och män är barnen och möjligheten att bo kvar i den gemensamma bostaden.

Källa: Danske Bank

Alltomspara.se tipsar

Spara
Att ha ett eget sparande är en grundbult till trygghet. Oförutsedda utgifter eller minskad inkomst under en period kan skapa en enorm stress vilket gör att man snabbt kan hamna i en nedåtgående spiral. Läs mer om hur du sparar till såväl buffert som pension.
Läs mer om sparande

Minska utgifterna
Det är lättare sagt än gjort att spara när ekonomin knappt går runt till det vardagliga. Ta del av våra spartips för att banta ned dina utgifter.
Läs våra spartips

Se över dina lån
Dras du med lån och skulder? Ta del av vår information rörande lån och jämför banker. Våga byta bank, det kan finnas pengar att spara.
Läs mer om lån & räntor

Ta ansvar
Kanske är du inte den ekonomiansvarige i familjen? Tänk om! Alla har ett ansvar för sin egen ekonomi och det är aldrig för sent att lära sig. På alltomspara hittar du information om det mesta som rör ekonomi i en enkel form. Ta ansvar för din ekonomi och din trygghet redan idag.

Bostadsbidrag kan bli skuldfälla

Regeringens nya förslag: korta ned tiden för avstämning

Regeringen har lämnat in ett förslag om att avstämningen av bidragsgrundande inkomster ska genomföras tidigare än i dagsläget. Detta för att minska risken att barnfamiljer med låg inkomst ska bli skuldsatta.

Enligt den senaste inkomstavstämningen år 2016 fick ungefär en tredjedel för högt bostadsbidrag och blev därmed återbetalningsskyldiga. I år ska över 90 000 hushåll betala tilbaka

–I dag kan det dröja över två år från det att en familj söker bostadsbidrag till dess att de får veta om någon del av det utbetalade bidraget ska betalas tillbaka. Det innebär att barnfamiljer med låg inkomst blir återbetalningsskyldiga och hamnar i skuld. Så kan vi inte ha det, säger socialminister Annika Strandhäll.

Tidigare avstämning

Försäkringskassan har tidigare lämnat in förslag om att helt slopa avstämning och enbart göra en bedömning på den sökandes inkomst och historik. Men Regeringen har nu valt att föreslå en tidigare avstämning. Närmare bestämt 6 månader tidigare. De menar att ju tidigare återkravet kommer desto större är sannolikheten att hushållet har råd att betala tillbaka. Om förslaget går igenom börjar det gälla från och med januari 2019

Källa: SVT / Regeringen