Arkiv: Nyheter

Snart införs bonus-malus på bilar

Bonus-malus på bilar införs snart

Från och med den 1 juli blir det billigare att köpa en ny miljövänlig bil. Samtidigt höjs fordonsskatten på bränsletörstiga bilar tack vare det nya bonus-malus-systemet som regeringen tagit fram.

Bilar som registrerats och tagits i bruk före 1 juli omfattas dock inte av bonus-malus. Den nya skatten påverkar därmed endast dig som köper eller leasar en ny bil efter den 1 juli i år.

Bonus till dig som köper miljöbil

Bonus-malus-systemet premierar den som köper en miljövänlig med bil med låga utsläpp och straffar den som köper en ny bil med höga utsläpp.

Köper du en ny miljöbil kan du få en bonus på mellan 10 000 – 60 000 kronor beroende på bilens miljöklass. Bilar med lägre utsläpp än 60 gram koldioxid per kilometer omfattas av det nya bonussystemet. Personbilar med nollutsläpp får den högsta bonusen på 60 000 kr medan gasdrivna bilar får en bonus på 10 000 kr.

Har du köpt en miljöbil som berättigar till bonuspengar får du dessa utbetalda sex månader efter köpet.

Högre skatt på bilar med stora utsläpp

Extra dyrt blir det däremot för den som köper en bil som släpper ut mer än 95 gram koldioxid per kilometer. I enlighet med malussystemet kommer alla koldioxidutsläpp på mellan 96-140 g beskattas med 83 kronor grammet. Utsläpp som överstiger 140 gram koldioxid per kilometer kommer beskattas med 107 kr grammet.

Dieselbilar omfattas även av ett bränsletillägg på 13,52 kr per gram.

Med det nya bonus-malus-systemet blir alltså bränsletörstiga bilar betydligt dyrare att äga. I reda pengar kan det handla om tusentals kronor mer i skatt varje år jämfört med dagens fordonsskatt. De höga skatterna gäller dock endast under bilens första tre år, därefter beskattas bilen enligt samma regler som gäller i dag.

Supermiljöbilspremie och skattebefrielse tas bort

I samband med att bonus-malus införs slopas också det nuvarande systemet med supermiljöbilspremie. Man kommer även ta bort den femåriga skattebefrielsen på nya miljöbilar. Det innebär att nya miljöbilar som säljs efter den 1 juli inte är befriade från fordonsskatt, äldre bilar påverkas inte.

Syftet med det nya skattesystemet är att minska koldioxidutsläppen från transportsektorn genom att styra bilköparna till att välja bilar med låg klimatpåverkan.

Källa: Wasa Kredit

Var femte kvinna känner oro över sin privatekonomi

Kvinnor oroar sig i större utsträckning över sin privatekonomi

Var femte kvinna är otrygg i sin privatekonomi, det visar en undersökning av Lindorff gjord tillsammans med Demoskop. Bland männen är motsvarande siffra en av sju.

– Att så många som var femte kvinna upplever en otrygghet i sin ekonomi är oroväckande högt. En känsla av otrygghet grundar sig ibland annat i att ha små marginaler som inte ger utrymme för oförutsedda utgifter eller räntehöjningar, säger Erika Rönnquist Hoh, Sverigechef Lindorff.

Tryggare tillsammans

Bland de kvinnor som är gifta upplever nästan hälften att de känner sig trygga i sin ekonomi. Endast en av tre bland de ogifta kvinnorna upplever samma trygghet. Oron över vad som skulle hända med ekonomin i samband med en separation är tre gånger så stor bland kvinnorna som männen. Även andra ekonomiska situationer såsom arbetslöshet och pension orsakar oro i större utsträckning bland män och kvinnor.
– En upplevd ekonomisk otrygghet har ofta ett samband med känsla av att ha inte ha full kontroll på situationen. Ett råd är därför att sätta sig in i sin ekonomi och ta kontrollen, både här och nu men också för framtiden. Säger Erika Rönnquist Hoh, Sverigechef Lindorff.

Trots att kvinnor känner större oro över ekonomin i kombination med oförutsedda händelser, såsom arbetslöshet, är det färre kvinnor än män som tecknat en inkomstförsäkring.

Källa: Lindorff/Demoskop

Nya besiktningsregler

dags att besiktiga bilen? Snart är det nya regler som gäller

Från om med den 20 maj 2018 slopas de gamla reglerna där slutsiffran på din nummerplåt avgjorde när bilen skulle besiktigas. Då införs istället en maxgräns på tiden mellan besiktningstillfällena.

Enligt det nuvarande systemet styr slutsiffran i registreringsnumret när din bil ska besiktigas. Har du exempelvis siffran 3 som slutsiffra är det månad 3, mars, samt två månader innan och två månader efter som utgör din besiktningsperiod. Detta system gäller fram till och med den 19 maj i år, därefter införs den nya regeln.

Nya regler – håll koll på datumen

Från och med den 20 maj gäller istället att bilen ska besiktigas senast 14 månader efter senaste besiktningstillfället. I och med övergången kan detta innebära att vissa fordon får ett nytt datum för nästa besiktning, som ligger närmare i tid.
Ex.
Om du besiktigade din personbil i juni 2017 ska den, med den nya 14-månaders regeln, besiktigas senast i augusti 2018.
Om du är osäker på när din bil ska besiktigas kan du surfa in på transportstyrelsen.se och fylla i ditt registreringsnummer. Du får då svar direkt.

Checklista innan besiktning

Nedan ser du de enklare punkterna för en kontrollbesiktning. Dessa kan du lätt gå igenom hemma och åtgärda innan du lämnar in bilen.

Kontrollera följande:

spara Vindrutetorkare och spolare.
spara Samtliga lampor och blinkers.
spara Säkerhetsbälten. Dessa får du gärna sätta fast i baksätet.
spara Tutan.
spara Däckens mönsterdjup. Det ska vara minst 1,6 mm
spara Att batteriet sitter fast
spara Oljenivån
spara Att det finns en varningstriangel i bilen
spara Att backspeglarna sitter fast.
spara Har du löstagbar krok? Kontrollera den och ta med nyckel.

Källa: Transportstyrelsen, Bilprovningen

Friskvårdsbidrag till dyra sporter

Golf omfattas nu av friskvårdsbidraget

Högsta förvaltningsdomstolen slagit fast att även dyrare sporter som segling, ridning och golf ska omfattas av     friskvårdsbidraget.

Som arbetsgivare har man möjlighet att erbjuda sina anställda skattefria förmåner i form av motions- och fritidsaktiviteter. Detta under förutsättning att samtlig personal får samma erbjudande. Då sporter som golf inte klassats som enklare motion, bland annat på grund av de krävt dyrare utrustning, har de inte ingått i friskvårdbidraget tidigare.

– Så länge en förmån i form av friskvårdsbidrag är av ett mindre värde, 5 000 kronor, ska det betraktas som en skattefri personalförmån. Det här innebär till exempel att den som spelar golf eller tar lektioner på ridskola kan använda friskvårdsbidrag till det, säger Pia Blank Thörnroos, jurist vid Skatteverket.

Moms på paket från Kina

moms på paket från Kina

Hör du till dem som klickar hem varor via internet från Kina eller andra länder utanför EU? Från och med 1 mars kommer PostNord att lägga på en administrationsavgift på minst 75 kronor vid hantering av alla paket med ett deklarerat värde.

Som vi tidigare berättat handlar allt fler svenskar varor ifrån Kina. Låga priser och nästintill obefintlig fraktkostnad har gjort sajter som Wish och Alibaba attraktiva. Detta märks tydligt hos PostNord, som varje dag hanterar över hundratusen paket från Kina.

Från och med första mars kommer alla paket med ett deklarerat värde att momsbeläggas. För paket med ett värde under 1500:- tillkommer en avgift på 75 kronor. Paket över 1500:- kommer fortsatt att kosta 125 kronor. Denna summa ska täcka kostnaden för momsdeklaration och utförandet av en tulldeklaration. De paket, vars kunder motsätter sig att betala dessa avgifter, kommer att skickas tillbaka till avsändaren.

Momshantering löst

– Det är glädjande att vi har kunnat hitta en lösning på hur momshanteringen av de här stora volymerna av postförsändelser ska kunna hanteras, säger PostNords kommunikationsdirektör Thomas Backteman i en kommentar.

 

Källa: PostNord

Kärleksfull handel

alla hjärtans dag

Imorgon planerar nästan varannan svensk att uppmärksamma alla hjärtans dag. Att ge sin partner med en present är det vanligast förekommande sättet och för vissa delar av handeln innebär det ett rejält uppsving. Detta visar en rapport från svensk handel.

4 av 10 dagligvaruhandlare svarar att alla hjärtans dag är en viktig försäljningsdag. En kategori av varor som ökar rejält inför den speciella dagen är blommor och choklad. Majoriteten av de som handlar presenter lägger mellan 100-500 kronor.

Så firar vi alla hjärtans dag

De vanligaste sätten att uppmärksamma dagen är att överraska sin partner med en present, laga en extra god middag eller äta ute. Undersökningen visar också att män är något mer benägna att köpa present till sin partner än vad kvinnorna är. Även andra former av relationer uppmärksammas under denna högtid och andelen personer som köper present till någon annan än sin partner har ökat.

”Svenska folket uppskattar Alla hjärtans dag och möjligheten att visa uppskattning till de vi tycker om. Även om högtiden inte är avgörande för handeln i stort får vissa delbranscher en rejäl försäljningsskjuts”, säger Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel.

Källa: Svenskhandel.se

4 av 10 pensionssparar inte

Glöm inte bort att pensionsspara

En färsk undersökning från Nordea visar att drygt 4 av 10 svenskar inte sparar regelbundet till sin pension. Många har dock dåligt samvete över att inte ha koll på sitt sparande.
-Det är mycket oroande, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

Undersökningen, som är gjord bland svenskar i åldrarna 18-65 år, visar på att varannan person anser sig sakna överblick över sin pension. Pensionssystemet kan upplevas som krångligt och många har dåligt samvete över att inte ha koll, eller tiden att sätta sig in i, sitt pensionssparande. Hela 39% av de tillfrågade uppger att de aldrig hinner med detta. För en del ligger pensionen så långt fram i tiden att det lätt skjuts åt sidan.

Kvinnorna oroar sig mest

En fjärdedel av de tillfrågade oroar sig över sitt sparande och undersökningen visar att det är fler kvinnor än män som har dåligt samvete över situationen.
– Det faktum att vi inte har full koll på vår framtida pension ger oss dåligt samvete. Det gör i sin tur att vi går omkring och tänker på vår pension titt som tätt. Det blir en ond cirkel som det är svårt att ta sig ur, menar Ingela Gabrielsson.
Kvinnor tjänar dessutom ofta mindre än män och tenderar att spara mer till barn och andra ändamål. Ingela anser att det vore bra om vi kvinnor tänkte på att spara lite mer till oss själva och inte bara till alla andra. I genomsnitt sparar vi 2141 kronor per månad, männen sparar nästan det dubbla.

Viktigt att läsa på

Ingela Gabrielsson anser att det överlag är för mycket tro och tvivel.
Alla kan kan ta reda på mer om sin pension och agera om det behövs.
Hon tillägger dessutom att pensionen kan hamna på en så låg nivå som 60% av lönen om man inte kompletterar med ett eget sparande under arbetslivet. Det kan resultera i en svår ekonomisk situation och det kan bli svårt att leva det upplevelserika liv man drömt om.

Läs mer om pension och pensionsförvaltare på alltomspara.se

 

Källa: Nordea

Unga allt bättre på att spara

Svenskarna och framförallt gruppen med ungdomar och unga vuxna har blivit bättre på att spara. Detta visar SBABs årliga undersökning utförd av Sifo. Syftet med undersökningen är att ta reda på om det finns en buffert för oförutsedda utgifter i hushållet.

Deltagare i åldersgruppen 20 till 34 har på bara ett år gått från att ha haft 39% till 50% som sparar pengar till en buffert. Detta gör dem till den åldersgrupp som ökat sitt sparande mest under det gångna året. Ett glädjande besked tycker Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB. Hon menar på att det kan vara svårt att få till ett sparande i unga år men sunt att så många har ett måntaligt sparande.

Ovetande om ränta

Det är dock många som saknar koll på vilken ränta de får på sitt sparande. Även om andelen upplysta har ökat sedan förra året så är det fortfarande 29% som inte känner till sin egen sparränta och endast 13% har jämfört olika sparkonton för bästa ränta.

På alltomspara.se kan du läsa mer om sparräntor och jämföra olika banker för bästa avkastning.

Källa: Fastighetsmäklarförbundet , FMF

Digital brevlåda

Digital brevlåda

Vi har tidigare informerat om att de som skaffar digital brevlåda senast den 1 mars i år har möjlighet att få sin skatteåterbäring redan i april. Men vad är en digital brevlåda och hur skaffar man en?

Detta är en digital brevlåda

Med en digital brevlåda kan du ta emot mail från myndigheter digitalt istället för på papper. Till en del av brevlådorna kan du även ta emot post från företag. De fungerar alltså som en mailkorg där du kan ta emot handlingar som deklaration, fakturor och kreditupplysningar från de myndigheter och företag du har en relation till. Skillnaden är att du måste logga in med en e-legitimation. En digital brevlåda är med andra ord säkrare än en vanlig mail. Tillgängligheten och det faktum att det sparar på miljön med digital kommunikation gör en digital brevlåda till ett bra val.

Välj din digitala brevlåda

Skatteverkets hemsida hittar du information och länkar till de olika alternativen.
Det finns idag 4 varianter av digitala brevlådor, varav tre tar emot meddelanden även från företag. Antalet anslutna företag varierar mellan brevlådorna men har gemensamt att de ständigt växer. Välj mellan följande brevlådor:

sparaeBoks

sparaKivra

sparaDigimail

sparaMin myndighetspost

Genom att läsa om och jämföra de olika brevlådorna hittar du snart den som passar dig och dina behov bäst.

Bra att veta

sparaDu kan få aviseringar till din vanliga mail så fort du får ett meddelande i din digitala brevlåda. På så sätt slipper du logga in i tid och otid av rädsla för att missa ett meddelande.

sparaDe digitala tjänsterna utvecklas ständigt och i vissa digitala brevlådor finns även möjligheten att signera dokument digitalt.

sparaDå du loggar in med Bank-ID, som är kopplat till ditt personnummer, behöver du inte anmäla dig till företag och myndigheter utan det sker per automatik.

Viktigt

För att få din skatteåterbäring efter påsk (5-6 april) gäller följande:

Du måste ha

...skaffat digital brevlåda senast den 1 mars

...anmält konto för skatteåterbäring senast den 1 mars

...godkänt din deklaration i appen eller e-tjänsten senast 28 mars, utan att ändra eller lägga till något.

Seniorer reser för 70 miljarder/år

seniorer älskar att resa

En undersökning gjord av SmartSenior visar på att Sveriges seniorer älskar att resa, gärna flera gånger per år. De spenderar hela 70 miljarder per år på resande. Solen och värmen lockar som mest under hösten och våren.

7 av 10 seniorer uppger att de reser utomlands. När höststormarna härjar som bäst utanför stugknuten väljer Sveriges seniorer att packa väskan och resa till varmare breddgrader. Hela 64% av de tillfrågade i Seniorbarometern föredrog att resa på hösten.

Så mycket spenderar våra seniorer

Var femte senior (55+) spenderar mellan 10 000 och 15000 kronor per år på att resa och 2% lägger mer än 100 000 kronor.

”Över lag är vi svenskar förtjusta i att resa utomlands och Sveriges seniorer är inget undantag. Smart Senior anordnar själva seniorresor och märker tydligt ett stort och ökande intresse för dessa resor. Undersökningen bekräftar seniorernas, Sveriges köpstarkaste målgrupp, förkärlek för upplevelser. De är resvana och har resurserna”. Detta säger Mathias Lang, VD för Smart Senior, i ett pressmeddelande.

Över hälften av seniorerna uppger att de är utomlands 1-2 veckor per år och en lika stor grupp uppger att de kommer att spendera lika mycket pengar på utlandssemestrar de kommande åren som de gjort de senaste fem åren.

Källa: Smart Senior

Läs även: Maxa din semester 2018