Arkiv: Nyheter

Så kan du spara till din bil

spara till bil

kopa bilAtt köpa en bil man verkligen är nöjd med är ett mål som många har. Men hur uppnår man det målet, det krävs ju faktiskt en hel del pengar för att köpa en bil. I den här artikeln ger vi dig ett komplett svar på hur du sparar till din nya bil, och hur du finansierar din nya bil via lån.

9 tips för att ha råd med en bra bil

 1. Dra ner på onödiga köp.
 2. Skaffa ett sparkonto.
 3. Spara pengar per automatik.
 4. Skaffa ett extrajobb.
 5. Samla lån och krediter.
 6. Budgetera för dina bilrelaterade utgifter.
 7. Sälj eller byt in din nuvarande bil.
 8. Finansiera ditt bilköp.
 9. Köp bilen.

Nedan pratar vi mer om de steg som precis nämnts i större detalj.

1. Köp inte onödiga saker

Det är en stor skillnad på saker man behöver, och saker man vill ha. Du behöver handla mat och betala hyran, men du behöver inte gå på bio 3 gånger i veckan eller äta pizza varje dag. Se till att inte spendera pengar på saker du inte måste ha, och lägg alla pengar du sparar i en pott för bilsparande.

2. Öppna ett sparkonto

Ett sparkonto har i regel en slopad eller en låg inlåningsränta, så du tjänar oftast inte särskilt pengar på att sätta in pengar i ett sparkonto. En bra sak är dock att du kan öronmärka pengar på ett enkelt sett med ett sparkonto. Du kan med andra ord göra en mental anteckning om att du aldrig får röra sparpengarna, för de pengarna ska gå till din nya bil.

3. Spara pengar per automatik

I princip alla banker har en funktion för automatiska överföringar. Det innebär att du kan föra över en förutbestämd summa varje månad som går direkt in på ditt bil-sparkonto. Att schemalägga sin automatiska överföring tills strax efter lönen kommit är en bra idé, för då vet du att teckning finns på kontot för din överföring.

4. Skaffa ett extrajobb (eller höj din lön)

När du sparar för att köpa en bil är det inte bara utgifterna som räknas. Du måste även se till att tjäna så mycket pengar du kan, för att således kunna öronmärka mer pengar till ditt bilsparande. Att skaffa ett extrajobb som ger dig pengar vid sidan av, eller att försöka höja din lön på din nuvarande arbetsplats är en god idé.

För att höja din lön på din nuvarande arbetsplats är det en bra idé att påpeka vad som gör dig unik. Att berätta om vilka styrkor du har är också en smart idé. Extrajobb är i sin tur enkla att hitta. Du kan exempelvis dela ut tidningar eller svara på marknadsundersökningar online för att tjäna in en extra slant.

bilsparande

5. Samla dyra krediter

Om du har många små och dyra krediter är det en bra idé att sammanfoga dem till ett samlingslån. Det bästa med att samla lån och krediter är att det ger dig en lägre månatlig lånekostnad. Räntan på små krediter ligger vanligtvis på cirka 35 %, medan räntan på ett samlingslån ofta ligger på omkring 7,5 %.

När du tecknar dig för ett samlingslån tar du egentligen ett vanligt privatlån. Värt att notera är att det är en bra idé att jämföra bankernas låneerbjudanden mot varandra, vilket du kan göra hos Sambla. Hos dem konkurrerar många långivare om att ge dig det bästa lånet.

Utöver detta delar alla långivare på en och samma kreditupplysning. Det medför att din kreditvärdighet inte påverkas nämnvärt, tack vare att få sparade kreditupplysningar innebär att långivarna i regel inte längre betraktar dig som en högriskkund.

6. Budgetera för bilutgifterna i förväg

Det kostar omkring 4 800 kronor per månad att äga en bil (inklusive värdeminskningen). Därför är det en bra idé att budgetera för alla bilrelaterade utgifter såsom:

 • Reparationer.
 • Service.
 • Däckbyte och inköp av nya däck.
 • Biltvätt.
 • Bränsle.

Värt att lägga till är att du aldrig ska köpa en bil om du misstänker att du inte har råd att äga den. Om du tycker det är svårt att räkna ut vad din bil kommer att kosta i det långa loppet kan det vara en god idé att leasa en bil. Då är det vanligt att i princip alla rörliga avgifter inkluderas i den månadskostnad du betalar, vilket Tjänstebil.nu förtydligar i den artikel vi länkade till ovan.

7. Sälj eller byt in din nuvarande bil

Om du redan har en bil som inte längre behöver är det en god idé att antingen sälja den privat, eller att byta in den hos en bilfirma. Du tjänar i regel mest pengar på att sälja din bil privat via exempelvis Blocket eller Facebook Marketplace.

Många föredrar även att byta in bilen hos den bilfirma de köper sin nya bil på. Då får du vanligtvis en mindre summa pengar jämfört med om du sålt bilen privat, men du slipper samtidigt leta köpare och mota bort jobbiga storprutare samt däcksparkare.

finansiera din bil

8. Betala för eller delfinansiera din bil

Det finns fyra huvudsakliga sätt att låna till sin bil, vilket vi förtydligar nedan.

1. Ta ett privatlån (ränta på ca. 7,5 %)

Ett privatlån eller mer specifikt ett lån utan krav på pantsättning har en ränta på cirka 7,5 %. Om du tar ett privatlån för att köpa din bil kan du låna till 100 % av inköpspriset. Du behöver alltså inte betala en kontantinsats på 20 %, vilket du måste om du tar ett billån.

Utöver detta kan du köpa din bil på begagnatmarknaden, då det inte finns några krav på att du ska ha köpt bilen hos en bilfirma. När du tar ett privatlån för att finansiera bilen får du även sälja eller byta bilen när du vill (bilen är ju inte pantsatt), och utöver det behöver bilen inte vara helförsäkrad.

2. Ta ett billån (ränta på ca. 5 %)

Du kan få en marginellt lägre ränta om du tar ett billån hos en bilfirma, men det finns också många nackdelar med denna lånetyp. Om du tar ett billån måste du pantsätta bilen, vilken då måste vara i din ägo medan du betalar av på lånet. Du får alltså inte sälja eller byta bilen när du har tagit ett billån.

Utöver det måste din bil vara helförsäkrad, då bilen är pantsatt. Mer specifikt vill bilfirman (och/eller deras finansbolag) ha en försäkran om att de får tillbaka sina pengar om någonting händer bilen. Därför är helförsäkringen ett tvång, som du måste betala för att göra långivaren nöjd.

Värt att notera är att det även ligger i ditt intresse att bilen ska vara helförsäkrad, då en värdeminskning från till exempel 450 000 kr till 5 000 kr varken gagnar dig eller långivaren.

3. Ta ett kreditkortslån (ränta på ca. 15 %)

Om du skaffar ett kreditkort får du nästan alltid ta del av en kompletterande reseförsäkring, och utöver det kan ett bonus- eller cashbackprogram inkluderas. När du är medlem i ett bonusprogram samlar du poäng via dina kortköp, som du senare växlar in i en poängbutik.

Det är vanligt att reserelaterade förmåner inkluderas i kreditkortens bonussystem. Om kreditkortet erbjuder cashback får du riktiga pengar tillbaka på dina kortköp som du kan använda för att betala av på din månadsfaktura.

Men är det värt att köpa en bil med kreditkortet egentligen?

Generellt sett, nej!

Räntesatsen som i regel ligger på 15 % är allt för hög, men det finns ett tillfälle då det är fördelaktigt att köpa bilen med ett kreditkort. Om du köper en bil för exempelvis 50 000 kronor kan du välja att nyttja de räntefria dagarna, för att således kunna låna pengar gratis i upp till cirka 55 dagar.

Om du betalar hela det belopp som uppges på månadsfakturan behöver du inte betala några avgifter för ränta. Det betyder att du i detta fall lånar pengar gratis.

4. Betala för bilen kontant (ränta på 0 %)

Det är en bra idé, men samtidigt få förunnat att betala sin bil kontant. Om du kan betala för din bil med sparade medel är det oftast bäst att göra så.

9. Köp din bil

Nu är det bara det roligaste kvar, det vill säga själva bilköpet. Det tror vi inte du behöver någon handräckning med. Lycka till med ditt bilköp!

Spara hållbart med ny appen Opti

opti

Drömmer du om att komma igång med ett sparande? Är du nyfiken på fonder men saknar tid och kunskap till att sätta dig in i hur det fungerar? Den nya appen Opti hjälper dig att komma igång med ett säkert och hållbart sparande på bara några minuter. Allt du behöver göra är att svara på några frågor och därefter räknar Opti på hur dina pengar bäst kan investeras och sköter köpen åt dig.

Spara med OptiOpti är en digital kapitalförvaltare som hjälper dig med dina investeringar. Via deras app får du tillgång till oberoende rådgivning till en låg kostnad. Genom att svara på frågor kring din syn på sparande samt hur din ekonomiska situation ser ut kan Opti ge dig ett förslag på en passande fondportfölj och förvalta den åt dig. De granskar 4000 fonder och gör cirka 1,2 miljoner beräkningar dagligen för att säkerställa att deras kunder har bästa sparande till lågt pris.

Appen är lätt att använda och det tar endast 5 minuter att sätta igång ett sparande. När sparandet startats sköter det sig självt. Opti är mer mer diversifierad än andra portföljtjänster vilket, enligt dem, ökar sannolikheten för att deras portföljer ska öka mer i värde än andra med samma risk.
Genom att analysera dig och din ekonomi kan tjänsten förstå vilken risk du är villig att ta och därefter sätta ihop en passande portfölj.

Ladda ner Opti

Oberoende rådgivning

Opti är så kallade oberoende rådgivare vilket innebär att de inte tar emot någon provision eller ersättning från företag vars produkter de rekommenderar. Dessa pengar går istället direkt till dig som nyttjar deras tjänster vilket i sin tur ger cirka 40% i rabatt jämfört med vad det skulle kosta att köpa samma fonder någon annanstans.

Opti startade på grund av att grundarna själva hade dåliga erfarenheter av banker som främst ville sälja sina egna – ofta dyrare - fonder då det var mest lönsamt för dem. Man ville helt enkelt erbjuda en tjänst där man jobbar för kundernas bästa och inte tar emot provisioner som riskerar att påverka valet av fonder. En tjänst som dessutom tog hand om sparandet så att kunden själv slapp hålla koll.

Hållbart sparande

Hos Opti fokuserar de på hållbart sparande så långt som de anser rimligt. De tar hänsyn till såväl sociala aspekter som miljöaspekter i valet av fonder och väljer aktivt bort vapen, alkohol, tobak, spel, pornografi och fossila bränslen. För dig som vill ha ännu mer fokus på hållbarhet går det även att välja ”extra hållbara” och ”maximalt hållbara” portföljer. Den sistnämnda är fossilfri vilket innebär att råvaror uteslutits.

Fokus på enkelt och säkert sparande

Med ledord som enkelt, säkert och hållbart lockar Opti till sparande i fonder. Opti är själv ingen fond utan använder smart teknik som sätter samman en portfölj med ca 10 fonder som ger hög förväntad avkastning i förhållande till den risk du tar, tack vare de spridda investeringarna.

Att vara kund hos Opti kostar cirka en halv procent av kapitalet per år och den totala kostnaden blir ungefär hälften av vad en vanlig aktiefond kostar i snitt (enligt uppgifter från AMF). Oavsett vem du köper fonderna av gäller samma statliga insättningsgaranti och investerarskydd.

Viktigt att komma ihåg! Det är alltid en risk att investera i fonder och det är inte säkert att man får tillbaka hela beloppet som man satte in.

Spara tryggt hos Komplett Bank

Komplett Bank sparkonto

För den som söker ett tryggt spar- och investeringskonto med hög ränta erbjuder nu Komplett bank ett sparkonto med hela 1% i ränta, insättningsgaranti och fritt från avgifter och begränsningar i antal uttag.

Hög sparränta hos Komplett BankI rådande läge är det många som håller hårt i sina pengar och väljer att placera dem på ett säkert sparkonto istället för att investera dem på börsen. Det är sällan lätt att hitta ett sparkonto med hög ränta utan att tvingas låsa dem eller riskera dem på grund av saknad insättningsgaranti. Komplett Bank erbjuder nu privatpersoner ett spar- och investeringskonto för belopp mellan 50 000 och 1 000 000 kronor. Banken är medlem av norska Bankenes sikringsfond (Bankgarantifonden) som även täcker svenska insättningar upp till ett belopp motsvarande 100 000 EUR. Det innebär att kundens sparpengar är skyddade vid eventuell konkurs eller andra svårigheter som en bank kan hamna i.

Sparande fritt från bindningstid och begränsningar

Det är inte bara sparräntan som är till kundens fördel med Komplett Banks Högräntekonto. I många fall där sparräntan ligger runt en hel procentenhet tillkommer även en bindningstid på sparandet. Denna kan variera beroende på hur stor procenten är, men så är alltså inte fallet gällande denna sparform. Här är man som kund fri att avsluta sitt konto och ta ut sitt sparade belopp när som helst. Dessutom är antalet uttag fritt från både begränsningar och avgifter, något som annars är vanligt förekommande i samband med sparande på högräntekonton. Som kund kan man alltså fritt begära uttag utan att det kostar något. Nuvarande ränta på Komplett Banks sparkonto ligger på 1% i effektiv årsränta. Räntan kapitaliseras månadsvis vilket innebär att den betalas ut varje månad.

Besök Komplett Bank

Lätt att börja spara med Komplett Bank

Komplett Bank startades upp 2014 med fokus på att bli en av de största leverantörerna av flexibel kredit. Sedan dess har företaget vuxit och breddat sin verksamhet. Sparkontot är en av deras senaste lanseringar och den liksom deras andra produkter nås online. Genom att digitalisera ansökningsprocessen blir tjänsterna lättillgängliga för kunderna och allt som krävs för att signera ansökan är ett BankID. Som kund hos banken får man sedan tillgång till sitt konto via en internetbank.

Komplett utbud av tjänster

Komplett Bank har, liksom namnet antyder, ett komplett utbud av ekonomiska tjänster för privatpersoner. Utöver att spara kan kunderna även ansöka om privatlån, teckna försäkringar och skaffa kreditkort. Banken erbjuder även smarta och säkra lösningar för betalningar online. Med fokus på flexibilitet och användarvänlighet strävar Komplett Bank efter att ständigt utvecklas och i skrivande stund har banken planer på ytterligare produktlanseringar. Vi ser med spänning fram emot hur nästa produkt kommer att se ut.

Regeringen presenterar kraftfullt stödpaket till företag

Stödpaket företag

I förra veckan presenterade Regeringen, tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna, ett kraftfullt stödpaket riktat till svenska företag. Totalt räknar man med att stödet kommer att kosta 39 miljarder kronor under en tvåmånadersperiod.

Syftet med det så kallade omställningsstödet är att hjälpa företag igenom den akuta krisen. Detta genom att täcka upp delar av de fasta kostnaderna och ge dem chans att se över hur de kan anpassa sin verksamhet till rådande situation. Genom omställning syftar man exempelvis till att taxichaufförer kan ställa om till leveranser medan tillverkningsföretag kan kan ställa om sin produktion och exempelvis producera sjukvårdsmaterial under en tid.

- Företagen behöver ju också planera för en situation där de krav vi har på social distansering kan bli mer långvariga, sa Magdalena Andersson under presskonferensen.

Så fungerar omställningsstödet

Omställningsstödet riktar sig till företag och organisationer som innehar F-skatt och bedriver verksamhet i Sverige. För att beviljas stödet måste företaget ha ett inkomstbortfall på minst 30% under mars och april månad, jämfört med samma period föregående år, samt en omsättning på minst 250 000 kronor. Storleken på stödet baseras på hur stort inkomstbortfallet är och kan täcka mellan 22,5 och 75 procent av företagets fasta utgifter. Till fasta utgifter räknas exempelvis hyra och leasing. Löner räknas ej in i stödet.

Enligt förslaget ska maxbeloppet per företag sättas till 150 miljoner kronor vilket innebär att stödet täcker en stor variation av företag. Enligt finansdepartementets beräkningar kan upp till 180 000 företag komma att ha rätt till stödet som beräknas kosta 39 miljarder kronor under 2020. Förhoppningen med denna insats är att företagen ska räddas igenom krisen vilket i sin tur ska rädda jobb och resultera i färre arbetslösa längre fram.

Unionen egenföretagare

Ansök om omställningsstöd

Då förslaget fortfarande håller på att utformas och eventuellt kan behöva ett godkännande av EU-kommissionen är det ännu inte möjligt att ansöka om stödet. Regeringen kommer att återkomma med mer information kring utformningen av stödet och hur ansökningsprocessen ska gå till och arbetar för närvarande på att förslaget ska kunna träda i kraft den 1 juli 2020.

Skatteverket ansvarar för utbetalning

Det kommer att bli Skatteverket som ansvarar för utbetalningarna av omställningsstödet och som företag får man räkna med att bli granskad under såväl ansökningsprocessen som längre fram i tiden. Stödet kommer inte att gälla företag som är på obestånd, har skatteskulder eller är föremål för företagsrekonstruktion. Inte heller kommer det att betalas ut stöd till företag som har sin hemvist i skatteparadis.

Så påverkas bostadspriserna av Corona

bostadspriser corona

Det har knappast undgått någon att rådande pandemi inte bara påverkar hälsan utan även gör ett stort avtryck på ekonomin. Under andra halvan av mars började effekterna av Covid19 att märkas av även på bostadsmarknaden. Från att tidigare på många håll ha visat på plus har nu priserna på bostadsrätter i Sverige fallit med 0,5% i snitt. Störst skillnad märks i storstäderna.

Det är inte bara rädslan över sin egen och andras hälsa som skapar oro under pandemin. Många har känt av de ekonomiska effekterna, både som anställd och egen företagare. Många har tvingats i konkurs eller blivit permitterade och framtiden ser oviss ut. Nu börjar Coronakrisen sakteligen att märkas av även på bostadsmarknaden, något som märks tydligast i de större städerna. I Stockholm rasade priserna på bostadsrätter under de sista två veckorna i mars månad med hela 1,7% tätt följt av Malmö där siffran landar på 1,5%. Något som kan förklaras med den ekonomiska osäkerhet som just nu råder i Sverige och världen.

Oroliga tider påverkar

När tiderna är oroliga och det är svårt att sia om framtiden agerar vi på olika sätt. Det finns flera faktorer kring att prisutvecklingen stannat av och en av dem kan vara att köpare avvaktar av rädsla för hur den personliga ekonomin kommer att utvecklas. Men även för att de i rådande situation inte vill betala lika mycket. Samtidigt vill de som säljer passa på nu medan priserna är fortsatt höga. Detta resulterar i att utbudet blir större, då fler vill sälja men färre är spekulanter. Avsaknaden av vetskap om hur krisen utvecklar sig kan alltså påverka de köpare, som har möjlighet att vänta med sina investeringsplaner, till att avvakta med att köpa.

Just nu är bostadsmarknaden hanterbar men om krisen fortsätter under en längre tid och många av de som nu är permitterade blir arbetslösa kan det ge en större effekt på marknaden.

Sjunkande bopriser under corona

Bankerna ger uppskov på amortering

Under den pågående pandemin är det många som drabbats ekonomiskt på grund av uppsägningar och konkurser. Finansinspektionen har därför låtit meddela att amorteringskravet på bolån kan pausas. Det är upp till varje bank att ta beslut om att erbjuda detta och många har redan gått ut med erbjudandet till såväl privatpersoner som, i vissa fall, till mindre företag. Erbjudandet gäller dem som kan påvisa att de hamnat i ekonomisk knipa till följd av Coronaviruset och tillämpas under ett av banken bestämt antal månader. Enligt Finansinspektionen, som varit i kontakt med bankerna, kan det handla om en period på mellan 3 och 12 månader beroende på vilken bank låntagaren är kund hos. Tidsfristen kan komma att utökas beroende på hur utvecklingen av krisen ser ut.

För att få möjlighet till att bromsa amorteringarna på ditt bolån krävs det att du som kund själv tar kontakt med din bank. Det är sedan upp till banken att bedöma om just ditt fall berättigar till en paus av amorteringen.

Så påverkar coronaviruset din privatekonomi

Coronaviruset påverkan på privatekonomin

Börsen kraschar, människor isolerar sig och många företag går omkull. Oron i Sverige är stor över såväl smittorisk som vad som ska hända med landets ekonomi. Butiker och restauranger ber invånarna stötta de lokala företagen, skolor ber föräldrar hålla hostande barn hemma och de som kan installerar hemmakontor. I den här artikeln går vi igenom vilka ersättningar du som privatperson kan vara behjälplig av om krisen slår mot din plånbok.

Det är få personer som inte på ett eller annat vis påverkats av den rådande krisen kring coronaviruset. Oavsett om du fått gå ned i tid, blivit uppsagd eller är hemma för vård av barn påverkas din privatekonomi. Nedan går vi igenom hur de olika situationerna påverkar din plånbok och vilken form av ersättning som finns att tillgå.

Anställning

Coronaviruset påverkan på privatekonominMånga företag går en osäker framtid till mötes. Vi ser redan nu hur exempelvis flygbolag och hotellkedjor tvingas varsla tusentals anställda då folk inte längre vill eller får resa. Företag i alla former ser kunderna försvinna då de isolerar sig och håller hårt i plånböckerna. Få vågar spendera pengar när inkomsten hänger lös. Regeringen arbetar för fullt med att stötta och har i ett krispaket bland annat presenterat stöd i form av korttidspermittering och slopade karensavdrag.

Korttidspermittering

Den 16 mars presenterade regeringen ett krispaket där den största reformen gäller korttidspermittering. Här går staten in och hjälper företag med tre fjärdedelar av kostnaden då de permitterar sina anställda. Det innebär i praktiken att du som anställd kan gå ned till max 40% arbetstid och ändå få behålla runt 90% av lönen.

Det går redan nu att permittera anställda men själva ansökningsprocessen öppnar först den 7 april och gäller under 2020. Genom denna reform minskar man kraftigt på företagens personalkostnad vilket kan vara avgörande för att de ska ha råd att behålla sin personal.

Om du blivit uppsagd

Då flera företag och bolag tvingats säga upp sin personal under rådande kris är det många som nu står utan jobb. Du som har ett medlemskap i en a-kassa sedan minst 1 år tillbaka kan få upp till 80% av din tidigare lön, max upp till 20 000 kronor innan skatt per månad. Har du tillgång till en privat inkomstförsäkring kan du få ytterligare belopp utbetalat från försäkringsbolaget. Kom ihåg att anmäla dig hos arbetsförmedling och a-kassa från dag ett som du blir arbetslös.

Saknar du medlemskap i en a-kassa kan du ansöka om ett så kallat grundstöd. Ett sådant söker du exempelvis via Alfakassan. Detta stöd beräknas på hur mycket du jobbat tidigare och kan som mest ge 8000 kronor före skatt i månaden.

Ansök om a-kassa

Om du eller ditt barn blir sjukt eller bär på smitta

För att minska smittspridningen uppmanas folk att stanna hemma vid uppvisande av symptom som hosta eller snuva. Regeringen har här infört en del åtgärder i hopp om att rekommendationen efterföljs. Man har exempelvis valt att slopa karensavdraget och istället betala ut sjuklön från dag ett av sjukskrivningen. I praktiken fungerar det som så att du som anställd får ansöka om ersättning retroaktivt från Försäkringskassan. Genom denna insats blir inkomstbortfallet inte lika stort och förhoppningen är att de anställda inte ska välja att gå till jobbet på grund av de ekonomiska förlusterna. Denna insats gäller i nuläget från den 11 mars till den 31 maj.

Som ännu ett steg i att minska smittspridningen har regeringen slopat krav på sjukintyg under de 14 första sjukdagarna. Detta för att undvika ytterligare smittspridning och ökad belastning på vårdpersonal. Från och med den 1 april till och med den 31 maj kommer staten att gå in och ta över ansvaret för sjuklöner. Detta påverkar inte dig som anställd, du får samma sjukersättning som tidigare med undantag av att du kan få ditt karensavdrag retroaktivt.

Arbetsgivaren står för din sjukersättning under sjukskrivningens första 14 dagar. Därefter är det försäkringskassan som betalar ut sjukersättning. Hos Försäkringskassan är taket för sjuklön satt till 31 533 kronor, därefter påverkas inte ersättningen. Det innebär att maxbeloppet vid sjukersättning ligger på 24 120 kronor i månaden oavsett inkomst.

Smittbärarpenning

Smittbärarpenning betalas ut till dig som kan arbeta men som inte får på grund av att du riskerar smitta andra. För att ha rätt till smittbärarpenning måste du ha ett intyg från en läkare om att du är smittad, eller kan bära på smitta, av coronaviruset. Har du däremot insjuknat i Coronavirus är det sjukpenning som gäller.  Du som beviljas smittbärarpenning får cirka 80% av din normala inkomst i ersättning.

Vab – vård av barn

Om ditt barn är sjukt eller bedöms vara en smittbärare ska du stanna hemma och vabba. Även här har man slopat sjukintyg. När du är hemma med sjukt barn ansöker du om tillfällig föräldrarpenning hos Försäkringskassan och ersättningen består av knappt 80% av din vanliga inkomst. Inkomsttaket för VAB ligger på 29 563 kronor, det innebär att maxbeloppet på ersättningen ligger på 1059 kronor per dag.

Notera att du inte beviljas tillfällig föräldrapenning om du håller ditt friska barn hemma av rädsla att bli smittad. I skrivande stund finns heller inget beslut om ersättning i det fall att förskolor tvingas stänga.

Så påverkar corona ditt sparande

Det är många som just nu oroar sig över utvecklingen på börsen. Många har sett sina investeringar rasa och sanningen är att det finns inget facit för om man ska köpa eller sälja. Spara du på lång sikt, exempelvis till pensionen eller barnen, kan det var värt att vänta ut stormen, behöver du dock ditt sparkapital på kort sikt kan det vara värt att se över dina alternativ.

Något som blir extra tydligt i sådana här tider är vikten av att ha en buffert inför oväntade händelser. Nu när många ligger i riskzonen för att få sänkt inkomst är det värdefullt att ha något att luta sig mot. Ett sådant konto bör alltid finnas lättillgängligt på ett sparkonto. Tänk på att välja ett konto med insättningsgaranti.

Har du inget buffertsparande idag? Läs mer om hur du kommer igång här på Allt om Spara.

Källa: Regeringen, Försäkringskassan

Svensk fastighetsförmedling förvärvar Direkto

Direkto förvärvas av Svensk Fastighetsförmedling

Nyligen stod det klart att Svensk fastighetsförmedling förvärvat låneförmedlaren Direkto genom sitt Holdingbolag Översta Förmedlingsbolaget AB. Hemad Razavi, VD och grundare av Direkto, beskriver affären som en ”perfect match”.

Direkto förvärvas av Svensk FastighetsförmedlingI samband med ett bostadsköp är det ofta mer än bara huset som behöver belånas. Inte helt sällan tillkommer kostnader för renoveringar, nya kapitalvaror och andra investeringar. Investeringar som kan kräva ett privatlån för att kunna finansieras. Genom sitt nya förvärv hoppas Svensk Fastighetsförmedling nu på att kunna erbjuda sina bokunder ett enklare och mer effektivt sätt att hitta privatlån med bra villkor.

 • Svensk Fastighetsförmedling vill kunna erbjuda våra kunder de bästa lösningarna och tjänsterna för sådant som är naturliga delar av ett hållbart boendeliv. Genom förvärvet av Direkto kompletterar vi våra befintliga banksamarbeten för bolån och gör det nu möjligt att enkelt och effektivt få de bästa villkoren även för privatlån säger Liza Nyberg, VD på Svensk Fastighetsförmedling.

Svensk Fastighetsförmedlings holdingbolag blir därmed majoritetsägare i Direkto, något som välkomnas av företagets grundare och VD.

För oss på Direkto är Svensk Fastighetsförmedling en perfekt match. Vi får värdefull tillgång till en bred och stabil kundplattform och är glada att den vägen kunna hjälpa många fler att göra ett enkelt och smart val av privatlån, säger Hemad Razavi, VD på Direkto.

Direkto låneförmedling

Att hitta ett privatlån med bra villkor och ränta är ibland både svårt och tidskrävande. Dessutom går det inte att få information om den exakta räntan innan man gjort en förfrågan hos långivaren. Att ansöka om lån hos flera banker på egen hand kan resultera i att ens kreditvärdighet påverkas då kreditupplysningar kommer att begäras in från flera håll.

Direkto är en låneförmedlare som hjälper privatpersoner att jämföra och hitta privatlån med bästa ränta. Företaget har funnits sedan 2012 och står under tillsyn av Finansinspektionen. Tjänsten är helt kostnadsfri att använda och i nätverket ingår flera kända långivare.

Så fungerar det:

Kunden ansöker kostnadsfritt om önskat lånebelopp och löptid via Direkto. Ansökan skickas sedan vidare till de långivare som ingår i Direktos nätverk. I samband med ansökans gör Direkto en kreditupplysning hos UC som sedan delas med långivarna. Den som söker får alltså endast en förfrågan noterad hos UC. Bankerna deltar sedan i en budgivning där kunden kan jämföra de erbjudanden som kommer in och på så sätt hitta ett privatlån med bästa ränta. Kunden behöver med andra ord endast lägga ett par minuter på att fylla i en ansökan online, sedan sköter Direkto resten.

Värt att veta:

Tjänsten är kostnadsfri och du binder dig inte till något genom att skicka en ansökan. Det är först då du tackar ja till en av de långivare som erbjudit lån som det blir bindande. Tjänsten finansieras genom att Direkto får provision av de banker som kunderna tecknar avtal med.

Jämför låneförmedlare

Här på Allt om spara kan du ta del av recensioner från fler låneförmedlare som arbetar likt Direkto. Det är alltid lönsamt att jämföra flera banker innan man tackar ja till ett privatlån. Genom att vända sig till en låneförmedlare får man dessutom svar från flertalet banker utan att dra på sig flera kreditupplysningar som kan påverka kreditvärdigheten.

Här på Allt om Spara hittar du även information om olika låneformer, räntor och annat som hör privatekonomi till.

Så sparar du hållbart 2020

Spara hållbart 2020

Ordet hållbarhet har blivit rejält populärt på senare år och allt fler vill bidra till en ökad sådan. Visste du att det går att göra stor skillnad genom att spara hållbart? Genom att investera i fonder som aktivt jobbar med hållbarhet kan du indirekt vara med och påverka bolag och företag till att göra bättre val för både miljö och mänsklighet.

Vad är hållbart sparande?

Spara hållbart 2020Att spara hållbart innebär att du, genom dina investeringar, tar hänsyn till en mängd olika hållbarhetsaspekter, exempelvis miljö, etik och människors lika värde. Detta kan du i grova drag göra på två olika sätt: antingen genom att välja bort investeringar i de företag som inte delar dina värderingar och uppfyller kraven på hållbarhet, eller genom att välja de aktier och fonder som aktivt jobbar för en bättre framtid och en friskare planet. En kombination av de båda kan vara en bra strategi. Innan du bestämmer dig för att investera bör du ta ställning till vad hållbart sparande betyder för dig. Nedan går vi igenom några exempel olika hållbarhetsaspekter:

Investera i miljön

Det är vida känt att vi kan bidra till en bättre värld genom att exempelvis åka mer kollektivt, sopsortera och vara sparsamma med jordens resurser i största allmänhet. Men på senare tid har allt fler fått upp ögonen för att vi även kan investera hållbart. Kanske hör du till dem som är nyfikna men ännu inte kommit igång. Idag är det enklare än någonsin att hitta information kring hållbart sparande. Både hav och land påverkas av den snabba utveckling som sker idag. Vi reser och fraktar produkter över hela världen. Avfall dumpas i haven och regnskog skövlas. Genom att investera i företag som satsar på förnybar energi, smarta förpackningar och minskade utsläpp bidrar du till en hållbar miljö. Hos de fondmäklare du hittar i vår topplista kan du exempelvis filtrera ut fonder med låg CO2-risk.

Liksom vi nämnde i inledningen kan man också påverka genom att välja bort de företag och branscher som gör störst klimatavtryck. I det långa loppet kan det förhoppningsvis påverka dessa företag att försöka hitta nya och mer hållbara lösningar för att folk ska fortsätta att investera i dem.

Etisk hållbarhet

När man pratar om hållbarhet är det inte bara miljön som står i fokus. Det finns en mängd andra aspekter att ta hänsyn till. En av dessa är etisk hållbarhet. Om det är viktigt för dig att den fond du investerar i tar särskild hänsyn till etiska värderingar, vilket exempelvis innebär att de inte är involverade i vapen- eller tobaksindustrin, ska du kika på de så kallade SRI-fonderna (Sustainable and Responsible Investments) eller etiska fonder.

Människors lika värde

Här handlar det om att investera i bolag som tar ansvar för social hållbarhet. Genom att undersöka hur ett företags policy ser ut samt hur de tar hand om sina anställda och sin omgivning kan du verka för människors lika värde. Detta genom att investera i de företag och bolag som erbjuder schyssta arbetsmiljöer på lika villkor.

Så väljer du rätt fonder och aktier

Idag är det lättare än någonsin att investera hållbart. De flesta fondmäklare har en filtreringsfunktion där du snabbt kan få fram information om vilka fonder som klassas som etiska och hållbara. I vår lista över nätmäklare hittar du bland andra Avanza. I deras fondjämförelse hittar du information om fondens hållbarhetsvärde, hållbarhetsbetyg baserat på Morningstars betygsystem, där betyget sätts med 1-5 jordglober, samt om fonden har en låg CO2-risk.

Mer information om hållbarhet

För dig som vill veta mer om hållbart sparande finns det gott om information att tillgå hos de olika fondmäklare vi rekommenderar. Vi kan även rekommendera ett besök på sajten Morningstar som är en av världens största oberoende fondgranskare samt Hållbarhetsprofilen (https://hallbarhetsprofilen.se/index.html) som tillhandahåller informationsblad som beskriver fonders inriktning gällande ansvarsfulla investeringar.

Håll koll på avgifterna

Det finns massor av fonder med hållbarhetstänk men liksom med övriga fonder varierar fondavgifterna. Betala inte i onödan, det finns fonder med fokus på hållbarhet även till lägre kostnad. Här på Allt om Spara kan du lära dig mer om olika sorters fonder och klicka dig vidare till de fondmäklare vi rekommenderar,

Vad innebär en gravidförsäkring?

Vad är en gravidförsäkring?

Varje år sker komplikationer under graviditeter och förlossningar och då kan det vara skönt att vara skyddad rent ekonomiskt. En gravidförsäkring kan vara det enda skydd du och ditt ofödda barn har då vanliga sjuk- och olycksfallsförsäkringar inte alltid täcker den typen av komplikationer. Många försäkringsbolag erbjuder gratis gravidförsäkringar så vänta inte, hitta en försäkring redan idag

Går ni i väntans tider? Grattis, det är en helt fantastisk upplevelse att få skapa ett alldeles eget litet liv. Kanske ligger fokus just nu på val av namn, färg på tapeter och hur ni ska fördela föräldradagarna framöver. Glöm inte bort de viktiga frågorna – som försäkringar – medan ni väntar. Genom att teckna en gravidförsäkring har ni skaffat ett ekonomiskt skydd ifall komplikationer skulle uppstå under graviditeten eller förlossningen. En sådan försäkring kan exempelvis täcka upp för sjukhusvistelser och ge ersättning om ditt barn får en skada vid en tidig födsel eller förlossning.

Det finns ett stort urval av gravidförsäkringar på marknaden och många av dem är dessutom gratis.  Så missa inte chansen till stöd vid oförutsedda händelser.

Varför köpa försäkringar när det finns gratis?

Vad är en gravidförsäkring?En gratis försäkring utgör mer av ett grundskydd en vad en försäkring som kostar pengar gör. Betalar du för en graviditetsförsäkring kan du få ett mer omfattande skydd som ofta täcker såväl dig själv som barnet och den andre föräldern. Vill du vara säker på att vara så ekonomiskt skyddad och förberedd som möjligt är det därför klokt att välja det utökade skyddet. Med det sagt är det givetvis bättre än inget att teckna en gratis försäkring. Missa inte chansen till skydd när det skänks.

Jämför villkor för bästa skydd

Det kan vara stora skillnader i vad som täcks och hur mycket ersättning man får mellan de olika försäkringsbolagen. Genom att jämföra försäkringar via vår jämförelsetjänst här på Allt om Spara kan du hitta en försäkring som täcker dina behov. Du bör alltså inte enbart gå på prisjämförelsen utan även ta reda på vad du faktiskt får för dina pengar. Om komplikationer uppstår under en graviditet är ekonomin det sista man vill bekymra sig om. Bland de banker och försäkringsbolag som erbjuder gravidförsäkringar återfinns Skandiabanken, Länsförsäkringar och Folksam.

När barnet är fött

En gravidförsäkring täcker vanligen barnet från v.23 i magen fram till 6 månaders ålder. Men för att barnet ska få bästa skydd när det väl är fött rekommenderar vi er att teckna en barnförsäkring omgående. Graviditetsförsäkringen är inte lika omfattande som - och går heller inte automatiskt över i - en barnförsäkring. Dessutom gäller inte en barnförsäkring för sådant som hänt innan du tecknat den, så vänta inte i onödan.

Kom igång med ditt sparande 2020

Spara 2020

Enligt en ny undersökning presenterad av Swedbank har de flesta svenskar ett sparande. Men endast fyra av tio uppger att de använder sig av en passande sparform. I den här artikeln går vi igenom olika sparformer för olika ändamål. Häng med och lär dig hur du ska spara under 2020.

Som de flesta vet finns det en hel del olika sparformer att välja mellan. Ändå fastnar många med sina pengar på ett vanligt sparkonto med nästintill obefintlig ränta. Visst är det bra att det finns ett lättillgängligt sparande men om man sparar på lång sikt måste pengarna växa, annars finns risken att de bara blir liggande och förlorar i värde.

Sätt upp mål för ditt sparande

Spara 2020För att kunna förvalta dina sparpengar på rätt sätt måste du först sätta upp tydliga sparmål. Vad ska du spara till, hur mycket behöver du spara och hur ser din sparhorisont ut? Självklart kan du ha flera olika mål. Sätt dig ned och skriv ned dessa innan du fortsätter.

I den här artikeln berör vi lite olika sätt att spara och investera pengar på för att ge dig en kick till att komma igång med ett effektivt sparande. Här på Allt om Spara hittar du sedan massor av information om såväl buffertsparande som fonder, aktier och pensionssparande att fördjupa dig i.

Spara på kort sikt

För eller senare dyker de upp, de där oväntade utgifterna. Det kan vara en bil som går sönder, en dator som kraschar eller en tand som måste lagas. Oavsett vad man råkar ut för så är det viktigt att ha en buffert så att livet inte ställs på ända. Enligt en undersökning gjord av Svea Ekonomi ligger smärtgränsen på en oväntad utgift redan vid 3000 kronor för var femte svensk. För dessa tillfällen är det bra att ha ett buffertsparande som är lättillgängligt. Du bör därför placera dessa på ett vanligt sparkonto. Den typen av konto ger dessvärre inte mycket till ränta. Jämför sparräntor i vår jämförelsetjänst för att hitta bästa sparränta.

Spara till speciellt ändamål

Spara till ett speciellt ändamålEn annan form av kortsiktigt sparande kan exempelvis vara till en planerad resa eller en köksrenovering. Ska pengarna användas ett år fram i tiden kan det vara vanskligt att investera dem på börsen men du kan komma över en högre sparränta om du väljer ett sparkonto som är låst på ett år. Detta är alltså ett alternativ som fungerar bra när man med säkerhet vet att man inte behöver tillgång till sina pengar tidigare än så. Tänk på att välja ett konto med insättningsgaranti så att dina pengar är skyddade och finns kvar på kontot den dagen resan eller renoveringen ska betalas.

Spara på lång sikt

Om du vill investera i ett långsiktigt sparande, exempelvis till barnen eller pensionen, bör du placera dina pengar till största del på börsen så att de har möjlighet att växa under tid. Den enkla formen lyder: ju längre sparhorisont desto mer risk kan man ta. Även om man ska ha is i magen då börsen hinner svänga både en och två gånger under den långa spartiden så är det nyttigt att gå igenom din sparportfölj en gång per år och se över utvecklingen.

Har du nära till pension bör du däremot ha en något lägre risk i ditt sparande och hitta en bra fördelning mellan aktier och räntefonder. Du hittar massor av information kring fonder och aktier här på Allt om Spara.

Viktigt att tänka på innan du investerar

Utöver mål och sparhorisont är det viktigt att du tar dig tid att sätta dig in i det du önskar investera i. Ibland kan det kännas svårt trots all information som idag finns att tillgå. Då kan du ta hjälp av bankerna och fondförvaltarna att investera i färdiga paket bara för att komma igång med ditt sparande. Oavsett hur du väljer dina investeringar så är det däremot viktigt att kontrollera avgifterna som tillkommer. En del fonder har skyhöga avgifter utan att för den sakens skull ge en högre avkastning. Du vill inte att eventuell vinst ska ätas upp av höga avgifter.