Arkiv: Nyheter

En <em>artikel</em>, till formen lik en <em>sida</em>, är lämplig för att skapa och visas innehåll som informerar eller engagerar webbplatsens besökare. Pressmeddelanden, kungörelser och informella bloggliknande inlägg kan alla skapas i form av en <em>artikel</em>. Som standard visas en <em>artikel</em> automatisk på webbplatsens startsida och ger möjlighet att skriva kommentarer.

Brist på julgranar

I år råder det brist på granar inför julen

I år råder det brist på granar inför julenÅrets kalla och torra vårväder har resulterat i att granodlingarna i Danmark och Södra Sverige inte riktigt tog fart som de borde. Detta har i sin tur lett till att det finns färre granar att tillgå och att de som finns på marknaden oftast höjts med en hundring i pris. Framförallt udda sorter som blågranar och silvergranar springer iväg lite extra i pris. I och med att inte alla odlare haft det tufft varierar priserna ordentligt. Från ett par hundra till drygt femhundra för en ordinär gran.

Vanligaste sortens granar

juAnna Benson som driver Smålandsgran har haft turen att inte drabbas av den dåliga tillväxten. Men hon märker av den genom alla handlare som ringer och frågar om granarna. På frågan vilken gran som är den bästa svarar hon att kungsgranen är mycket tålig men att rödgranen är den som säljs mest. Det är den som växer vilt i våra svenska skogar och rödgranen för 80% av den sammanlagda julgransförsäljningen.
- Vanligaste granen är en rödgran på 2-2,5 meter. Och på just den längden råder det brist. Det tar 6–10 år för en gran att växa upp, säger Anna.

Tips

Anna Benson är julgransexpert och har skrivit boken Granboken.
Nedan ser ni hennes tips för att få granen att hålla sig fin länge:

80% av de tre miljoner granar som säljs i Sverige varje år är importerade från Danmark. Där hugger man ofta granarna redan i oktober. Du vill helst ha en så färsk gran som möjligt, från november är bättre. Då det är svårt att bedöma får du förlita dig på försäljaren.

Beskär granen då du kommer hem så att du får en färsk yta i sågskäret.

Källa: Aftonbladet

Nya amorteringskravet

Regeringen har sagt ja till skärpta amorteringskrav

Regeringen har sagt ja till skärpta amorteringskravDu har säkert hört talas om de nya reglerna för amortering som väntas gå igenom i mars nästa år. Regeringen har nu sagt ja till tuffare amorteringskrav och förhoppningen är att begränsa de stigande bostadspriserna. Det kan verka som en hel cirkus, så här berättar vi mer om hur du påverkas och vad det egentligen handlar om.

Förslaget, som nu röstats igenom, är skärpta krav på låntagaren. Låntagaren ska nu amortera ytterligare en procent på sin skuld, om lånet är av en viss storlek. Är den 4,5 gånger större än inkomsten före skatt, så läggs den extra procenten på. Det gör att många kommer få amortera hela 2 000 kronor extra i månaden. Tanken är att kunna betala av lånet och skulden snabbare, men det kan komma att påfresta privatpersoners redan ansträngda privatekonomi.

De som har lägre lön kommer få högre krav på sig för samma lånade summa. Enligt regeringen kommer ungefär 14 procent av nylåntagarna att påverkas. Förhoppningen är att låntagare ska kunna betala av skulden snabbare, för att inte behöva vara i skuld så lång tid. Idag är många skuldsatta och har många år framöver av amorteringar. Med högre krav och större avbetalningar i månaden blir skulden betalad snabbare.

Lägre bostadspriser?

En väntad effekt är att bostadspriserna ska sjunka från de nu mycket höga priserna. Högre amorteringskrav kan göra att köparna inte går med på höga priser. Säljarna får då sänka priset till det som köparna går med på och vad de kan låna. Effekten av detta blir lägre priser på bostadsmarknaden, vilket är en del av anledningarna till regeringens beslut.

Ett liknande krav infördes för ett år sedan men effekterna har inte riktigt synts till än. Det här är ytterligare ett försök att få ner priserna och minska andelen skuldsatta låntagare. Kanske är de fallande bostadspriserna i Stockholm nu ett resultat av förra årets krav. Det vet vi inte säkert än, men vi se fram emot att se om detta kan få en bättre effekt.

Bostadspriserna faller i Stockholm

Bostadspriserna sjunker i Stockholm

Bostadspriserna sjunker i StockholmBostadspriserna faller i Stockholm – hur ska detta gå? Det är en fråga som många har och just bostadspriserna är ett hett ämne för tillfället. Idag presenterar bostadssiten Booli en intressant siffra om hur bostadsmarknaden ändrats senaste månaden. Siffran vi pratar om är 7 procent, vilket är bra mycket lägre 15 procent, något som många mäklare uppgett.

Utbudet större än efterfrågan

Booli har följt bostadspriserna under en mycket lång tid och har koll på vilken utveckling som sker. De meddelar nu att ovanligt många bostäder har varit till salu under hösten, och Stockholm påverkas allra mest av detta. Där är priserna nu hela 7 procent lägre, jämfört med samma månad förra året.

Denna nedgång visar på att det råder en viss skillnad på vad säljarna respektive köparna värderar bostäderna till. Säljarna går gärna högre än vad köparna godkänner, vilket ger fler osålda bostäder och lägre priser på de som säljs. Kanske är det begynnelsen till en bostadsbubbla vi ser. Det återstår att se.

Källa: Booli

Bitcoin stiger i värde

Bitcoin stiger i värde

Bitcoin stiger i värde igenDet är svårt att undvika att kryptovalutan Bitcoin stiger i värde. Under de senaste veckorna har det varit en ren bergochdalbana med stora toppar och lika stora dalar. Bara för några dagar sedan åkte det i botten och tappade nästan en femtedel av sitt värde. Nu går det däremot spikrakt uppåt igen då fler och fler investerar i den digitala valutan.

Idag, den 7e december 2017, är en bitcoin värd strax över 120 000 svenska kronor. Många experter säger nu att det håller på att gå överstyr och att det snart kommer rasa. De spår att bubblan snart kommer spricka och att det då kommer bli ett riktigt börsras. De spår också att det är oproportionellt högt värde på en bitcoin att det snart tappar sitt värde – många hoppar på trenden men få vet var värdet egentligen är.

Svårbestämt värde på Bitcoin

Det är oklart om en bitcoin har ett relativt sunt värde, eller om den har ett extremt högt eller lågt värde. Valutan presenterades först år 2009, men har under de senaste tre åren ökat explosionsartat i popularitet. Det är en ung valuta och det är därför svårt att avgöra vad den borde vara värd. Vi vet idag iallafall att den är på en all time high, där en enhet är värd över 100 000 svenska kronor. Hur framtiden blir får vi se då.

Tvätt och förvaring av däck

Hög tid att byta däck

Hög tid att byta däckMellan den 1 december och 31 mars är det lag på att ha vinterdäck vid vinterväglag. Det är med andra ord hög tid att boka in en tid för däckbyte om du inte byter dina däck själv.

Det börjar bli dags att lägga sommardäcken på förvaring och försäkringsbolaget If har sammanställt en lista med tips på hur du bör rengöra dem först. Ett par välskötta däck gör att du löper mindre risk för att råka ut för en olycka.

- Om inte däcken rengörs grundligt kan både friktionsförmågan och gummits mjukhet försämras, helt i onödan. Det ger sämre väggrepp och ökar risken för olyckor, säger Dan Falconer, motorspecialist på If.

Välj rätt plats

Då man ska rengöra däck och fälg bör man först och främst hitta en mack eller biltvätt med avrinningsmöjligheter så att man inte förorenar några dagbrunnar med smuts och kemikalier.

Avlägsna asfalt, salt och kemikalier från däck och fälg.

Dessa kan vara svåra att få bort men med hjälp av en diskborste och lite diskmedel eller tvättmedel för ändamålet kommer man långt.
Rensa och torka fälgar
Var noggrann med att få bort alla rester av såpa och starka medel. Tvätta med rent vatten och se till att torka fälgarna ordentligt så att de inte rostar.

Förvaring av däck

Välj förvaring av dina däck med omsorg. De håller längre om de förvaras mörkt och svalt. Däck som är monterade på fälgar ska staplas eller hängas upp för att undvika att plattas ut. Lösa däck ska däremot stå med slitbanan mot underlaget

Däckhotell

Har du om om förvaringsplats kan ett däckhotell vara en idé. Jämför tjänster och priser hos de däckhotell som finns i din stad. Hos de flesta ingår tvätt av däck och fälgar och även en översyn av däcken. När det sedan är dags att byta tillbaka får du en påminnelse skickad till dig.

Försäkring

Tyvärr är det mycket däcktjuvar i farten den tiden på året då det är dags för däckbyten. Se till att ha dina däck förvarade i låst förråd eller garage. Väljer du att förvara dem på däckhotell ska du försäkra dig om att de tar ansvar och kompenserar dig ifall dina däck blir stulna.
Kolla även upp med ditt försäkringsbolag vad som gäller vid en eventuell stöld. Läs mer om och jämför olika försäkringsbolag.

Sammanfattningsvis, håll dina däck rena och torra. Förvara dem mörkt och svalt i rätt position så håller de längre.

Källa: If

 

Rekord under Black Friday

Black Friday har fått fäste i Sverige. I år ökade e-handelns omsättning med 20% under den stora shoppingdagen.

Black Friday har kommit för att stanna. I år ökade e-handelns omsättning med 20%. Trots den höga siffran låg resultatet i lä med föregående års ökning på 59%. Det är DIBS* som presenterar statistiken som vittnar om en blomstrande handel på nätet.

-Vi kände att det skulle bli nytt rekord för e-handeln då Black Friday numera är starkt i Sverige. Sveriges ekonomi är fortsatt god och webbutikerna satsar. Men många webbutiker kampanjar nu hela veckan och andra tjuvstartar kl 22 på torsdagen vilket påverkar handeln på just Black Friday, och man kan säga att det numera är en ”Black Week”,
säger Patrik Müller, E-handelsexpert på DIBS Payment Services.

Förlängning av Black Friday

I år har vi, som Patrik Muller nämnde, kunnat se trender som tjuvstart på torsdagen, Black weekend, Black week och förlängd helg som även väver in Cyber måndag. Detta resulterar i en något mindre ökning av omsättningen på själva Back Friday. Däremot var omsättningen tre gånger så hög under själva dygnet Black Friday än övriga dagar.
Sett till hela veckan har handeln ökat starkt och nästan hälften av alla svenskar handlar online dessa dagar. Många passar dessutom på att göra sina julklappsinköp till kraftigt rabatterade priser.

– I år handlar nästan hälften av svenskarna under Black Friday och främst på nätet, och det märks i köpstatistiken. De webbutiker som inte hänger på Black Friday-racet som nu är i princip hela veckan får en kämpig julhandel eftersom en del till och med slutför alla sina julklappssköp under Black Friday, eller ja − under Black Week, säger Patrik Müller, E-handelsexpert på DIBS Payment Services.

Elektronik stod högt på listan

Elektronik  som ofta varit kraftigt rabatterat under Black Friday, var ett hett mål. Det stod högt på listan över mest hemklickat under helgen i sällskap med hobby, hem/möbler och hälsa/skönhet.

Källa: DIBS*

*DIBS data är baserad på faktiska transaktioner dvs köp och omsättning hos tusentals svenska webbutiker som är anslutna till DIBS. Man använder ett bra och representativt urval för att kunna jämföra mot föregående år. DIBS har totalt sett överlägset flest transaktioner i både Sverige och Norden.

Julbudgeten minskar i år igen

Black Friday

Idag är det Black Friday, den största shoppingdagen på året i USA. Som vi tidigare rapporterat har den stora REA-festen spritt sig även till Sverige och har spåtts bli större än mellandagsrean i år. Kanske är det på grund av de kraftigt rabatterade varorna som svenskarna, för andra året i rad, planerar att spendera mindre på julklappar?

Ingela Gabrielsson

I år räknar svenskarna med att lägga i snitt 3200 kronor per hushåll på julklappar enligt en undersökning gjord av Nordea. Det är en summa som är 3 procent lägre än förra året. Än mer anmärkningsvärt är att övriga utgifter kring julen beräknas landa på 1850 kronor per hushåll, en minskning med 17 procent. Den totala julbudgeten har minskat med 8 procent då den i år landar på i snitt 5050 kronor per hushåll kontra 5536 kronor i fjol.

Till de hushåll som gör av med mest pengar kring jul hör barnfamiljerna. Även dessa skär i år ned på julbudgeten och beräknas göra av med totalt 5730 kronor, en siffra som är hela 18 procent lägre än förra året.

– Det är klart uppseendeväckande att vi två år i rad skär ner på utgifterna till julen samtidigt som den svenska ekonomin går som tåget, säger Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson.

Orsaker bakom den minskade budgeten

Ingela Gabrielsson har en tanke om vad som ligger bakom de kraftiga nedskärningarna

Det finns många olika sätt att fira julen på som inte kretsar kring mängden av paket. Många barn har redan gott om prylar och leksaker. Nya trender påverkar också vad vi ställer fram på julbordet, vilket kan sänka kostnaderna. Många familjer prenumererar även på matkassar och det kan göra att vi inte behöver handla lika mycket annan mat, säger hon.

Black Friday

Trenden att vara ute i god tid med sina julklappar har ökat i och med Black Friday. Många sitter redo vid datorn den 24 november för att fynda sina julklappar till kraftigt rabatterade priser.

Framförallt, framgår det i undersökningen, är det barnfamiljerna som ser det smidiga i att handla hemifrån. Hela 81 procent inser fördelarna med att slippa trängas i butiker. I övrigt är det åldersgruppen 26 till 39 år som är den största gruppen online-shoppare under Black Friday.

45 procent av de tillfrågade har uppgett att de kommer att köpa julklappar under dagen, en ökning med 26 procent.

Ingela Gabrielsson varnar dock för hur förföriskt enkelt det är att klicka hem varor hemifrån soffan och uppmanar viss försiktighet.

Sätt redan nu ett tak för vad julen och allt som hör därtill får kosta dig maximalt, säger hon.

Källa: Nordea

LÄS ÄVEN: Shoppa säkert online i jul.

Årets julklapp – elcykel

Årets julklapp

Igår presenterades årets julklapp. Den här gången föll valet på Elcykeln. Förra året såldes inte mindre än 45.000 elcyklar vilket var en ökning med 50% och i år spås antalet uppgå i 50.000. Vem vet, kanske gör den ärofyllda titeln att det säljs ännu fler.

Inte nog med att Elcykeln ökar i populäritet. Det ligger helt rätt i tiden att köpa en i julklapp. Under 2018-2020 avsätter regeringen 350 miljoner kronor per år som ska användas till en premie för privatpersoners inköp av elcykel, elmoped eller elmotorcykel. Premien täcker en fjärdedel av priset upp till 10.000 kronor.

Retroaktiv ersättning

Vänta nu inte med att köpa en elcykel till efter nyår. Möjligheten att ta del av premien omfattar elfordon som köps från den 20 september i år. Så redan nu är det läge att slå till, se bara till att spara ditt kvitto .
Klas Elm, vd för paraplyorganisationen Svensk Cykling,  är nöjd med beslutet som bidrar till en bättre trafikmiljö och hälsa. Han anser att en premie är bästa sättet att få folk att övergå till ett mer aktivt transportslag.

Årets julklapp

Fördelar med elcykel

  • Värna om miljön
  • Hälsosamt
  • Billigare än bil
  • Slipp bilköer
  • Mindre problem med att hitta parkering

Med en elcykel tar du dig lätt fram samtidigt som du rör på kroppen. Det är en låg laddningskostnad i förhållande till den sträcka du tar dig. Vanliga elcyklar behöver, till skillnad mot mopeder, ingen trafikförsäkring. Servicen ligger på ungefär samma kostnad som en vanlig cykel och batteriet behöver bytas ca. var tredje år (det skiljer sig såklart mellan modeller, skötsel och användning).

Källa:
Aftonbladet
Svensk cykling
elcykelguide

Black Friday

Black Friday

Med endast några dagar kvar till årets största shoppinghändelse - Black Friday – kan det vara bra att förbereda sig lite. Vi har i den här artikeln sammanställt en del tips inför denna smått hysteriska shoppinghelg. Men varför säger vi helg om en enda dag? Var har Black Friday sitt ursprung. Läs vidare så ska vi förklara.

Det här är Black Friday

Black Friday härstammar från USA och infaller dagen efter Thanksgiving. Här går startskottet för julhandeln och erbjudandena haglar både online och i fysiska butiker. Det är årets största shoppingdag i USA och omsätter hundratals miljarder. Skolorna, och de flesta arbetsplatser, är stängda så att amerikanarna har fyra dagars sammanhängande ledighet där de bland annat kan ägna sig åt shopping.

Sveriges medverkan

I Sverige provade några butiker på att ha Black Friday-erbjudanden under 2013 och under 2014 hakade fler handlare på och sökningarna på ordet Black Friday på nätet hade ökat med över 100%.På bara ett par år har Black Friday på många håll utökats till ”Black Weekend”. Butikerna har alltså valt att förlänga sina erbjudanden så att de gäller hela helgen I år kan man även se företag annonsera om ”Black Week”. En del har nya erbjudanden varje dag fram till fredagen medan andra kör en procentsats på hela sortimentet.

Så maxar du din shopping på Black Friday

Förbered dig för Black Friday

Under en sådan här shoppinghelg är det lätt hänt att man skenar iväg och köper mer än vad man både behöver och har råd med. Här följer några råd

Budget
Många får lön denna dag och då är det lätt hänt att man känner att det finns utrymme för att shoppa lite extra. Risken finns att man sitter med ett tomt konto en vecka innan nästa lön alternativt att man nappat på något erbjudande om att ”köpa nu och betala i februari”.
Gå igenom din ekonomi och sätt en budget för hur mycket du får spendera under Black Friday

Inköpslista
Gå igenom önskelistor och de egna behoven och skriv en inköpslista. Med all rea på nätet blir det lätt många impulsköp som resulterar i att det kanske inte blir så billigt som du tänkt dig i slutänden.

Research
Kolla runt lite på nätet för att skaffa dig en bild av vad produkterna du önskar ligger i för prisklass. Använd dig gärna av jämförelsesajter som Pricerunner och Prisjakt. På många sidor kan man även sätta bevakning av olika produkter.
Anmäl dig till nyhetsbrev och följ dina favoritbutiker på sociala medier för att ta del av alla erbjudanden.

Var redo
En del butiker börjar sina reor redan vid midnatt. En del släpper ett eller flera nya erbjudanden varje timme. CDON.com är en sådan sida. De kommer dessutom att livesända på hemsidan under Blackhttps://www.alltomspara.se/nyheter/postnord-spar-stark-julhandel/ Friday. Passa på att se över din dator så att den är snabb inför shoppingen.

Black Friday

Kolla upp villkor
Glöm inte att kolla vad som gäller med returer och byten på dina varor. Se också till att surfa och handla på säkra sidor.

PostNord spår stark julhandel.

Shoppa säkert online till jul

Shoppa säkert online till julBlack Friday och julen närmar sig med stormsteg och handeln på nätet ökar som aldrig förr. Redan i somras låg volymerna av paket i nivå med en vanlig julhandel. På PostNord ser man inga tecken på att handeln kommer att minska. Carin Blom, detaljhandelsanalytiker på PostNord vågar nästintill lova att det kommer att bli vansinniga mängder paket som ska levereras i jul. Åtgärder för att hinna med har planerats sedan förra julen.

Enligt en undersökning gjord av Aftonbladet/Inizio uppger 6 av 10 svenskar att de kommer att köpa en del av sina julklappar online. En tredjedel av de tillfrågade kommer att köpa över hälften av klapparna på nätet. PostNord spår att svenskarna kommer att spendera 20 miljarder på julklappar i år. Av dessa kommer 6,4 miljarder att spenderas på näthandel.

Shoppa säkert online

Aftonbladet/Inizio har även undersökt huruvida folk känner sig trygga med att näthandla och även om 9 av 10 uppger att de känner sig säkra råkar många illa ut. Av de tillfrågade har 12% någon gång blivit lurade då de handlat online. Knappt hälften av de som blivit lurade har inte fått någon vara hemskickad efter att ha genomfört köpet.

Maria Wiezell, konsumentvägledare på Sveriges Konsumenter, är inte alls förvånad över den höga procenten, tvärtom. ”Väldigt många konsumenter beter sig helt annorlunda när de betalar på nätet än ”face-to-face”, säger hon. Hon tipsar även om en del saker man kan tänka på då man ska shoppa online.

Förvillande webbadress
Att webbshopen har en .se-domän behöver inte betyda att det är en svensk butik som ligger bakom adressen. Det kan lika väl vara exempelvis ett kinesiskt företag som jobbar efter andra lagar, vilket kan vara svårt att få upprättelse ifrån.

Abonnemangsfällor
Inte helt sällan luras du att tro att du ska få gratisprover och produkter hemskickade när du i själva verket binder upp dig på ett abonnemang. Ibland står det att läsa i det finstilta att man måste säga upp abonnemanget inom en kort period från det att man la beställningen. Men det är inte alltid säkert att det går att bryta abonnemanget och den där produkten kan bli en dyr historia.

Kontrollera företaget
Kontrollera alltid att det finns tydliga kontaktuppgifter på hemsidan och sök upp vad andra skrivit om företaget. Du hittar snabbt mycket information genom att googla på företagsnamnet.

Betala med kreditkort eller faktura

När det kommer till betalning bör man använda sig av de säkerhetslösningar som bankerna erbjuder. Kolla dessutom att du handlar från en sida som är https-krypterad. Det ska alltså inte bara stå http i adressfältet. Adressfältet ska också ha ett litet grönt hänglås i sig som styrker detta.

Maria påpekar också fördelarna med att betala via faktura, då du kan hålla på betalningen, samt kreditkort då man kan klaga hos såväl företaget som kreditinstitutet.

Källor: Aftonbladet/Inizio, Sveriges konsumenter, PostNord