Arkiv: Nyheter

Höga kostnader med fritidshus

dyrt att äga fritidshus

Nästan vart fjärde fritidshusägare anser att de har höga kostnader för sitt fritidshus. Det är långt ifrån bara el och vatten som kostar och underhållet riskerar äta upp stora delar av budgeten.

Oväntade händelser och behov av underhåll kan snabbt få pengarna att springa iväg. Ett fritidsboende kan med andra ord skapa ett stort hål i plånboken. Utifrån hur den privata ekonomin ser ut anser 23% av fritidshusägarna att de har höga kostnader i samband med sina extraboende, detta visar en undersökning gjord av Novus på uppdrag av Novasol.

26% av 65-79-åringar som äger ett fritidshus anser att kostnaderna är för höga. I Stockholm är siffran 27%, oavsett ålder.

Oväntade utgifter

Mycket kan hända i ett boende som plötsligt kräver kostsamma åtgärder. Ett kylskåp kan gå sönder, man kan drabbas av en vattenläcka eller behöva byta ut annan kostsam och nödvändig utrustning. Nästan hälften av alla fritidshusägare som deltagit i undersökningen har råkat ut för en oförutsedd utgift det senaste året.

Man måste vara beredd på att när man äger ett fritidshus kan det plötsligt hända något man inte räknat med. Därför är det viktigt att alltid ha en budget som kan täcka upp. Framförallt om man har en tight ekonomi, säger Torbjörn Fredman, Nordenchef Novasol.

Minska på kostnaderna

Det finns olika till åtgärder som kan skapa lite mer balans på fritidshuskontot. Liksom när det kommer till budgeten för den fasta bostaden kan man se över lånevillkor, kanske går det att pressa räntan lite. Man kan även se över de fasta utgifterna såsom elavtal och försäkringar.

Ett annat sätt är att öka upp inkomsterna genom att hyra ut sitt fritidshus. Undersökningen har även visat att man i snitt spenderar 55 dagar i sitt fritidshus. Så möjligheten att tjäna extra pengar på sitt fritidshus är stora, säger Torbjörn Fredman.

Viktigt att tänka på innan man hyr ut är att kolla över så att man har ett giltigt hyreskontrakt samt hur det fungerar med försäkringarna vid uthyrning.

Läs mer om fritidshus här.

Källa: NOVASOL

Solceller – för hållbar utveckling

Hållbar energi med solceller

Har du funderat på att skaffa solceller? Allt fler svenskar funderar idag på att investera i solel. Olika politiska initiativ har gjort det smidigare för privatpersoner att satsa på denna förnybara energi. Bland annat har man, sedan augusti i år, plockat bort kravet på bygglov för den som villl installera solceller på sitt hus. Vid årsskiftet höjdes dessutom det statliga investeringsstödet för solel. Det innebär att den som installerar solcellspaneler får ett stöd på hela 30% av material- och installationskostnaden. Sedan denna höjningen trädde i kraft har antalet ansökningar tredubblats. Du kan läsa mer om stödet på Energimyndighetens hemsida.

Hur fungerar solel?

Solcellerna tar tillvara på solens energi och omvandlar den till elektrisk energi. Med hjälp av en växelriktare omvandlas den från likström, som skapas med hjälp av solcellerna, till växelström som kan nyttjas i fastigheten.

Solpanelerna producerar energi så länge solen lyser på dem. Därefter stannar produktionen upp. Panelerna har ingen möjlighet att spara den el du inte använder men du kan komplettera dem med batterier för att ha energi kvar efter att solen gått ned.

Solcellerna producerar som bäst på klara och soliga sommardagar. Perioden mars till oktober är den tid då solpanelerna genererar mest el. Den tiden på dygnet och året som du inte kan nyttja el från dina solpaneler köper du el från nätet.

Tjäna pengar på dina solceller

Utöver att du får ned din egen elkostnad med hjälp av solceller kan du även sälja den el du inte använder. Detta gör du genom att ta kontakt med ditt elnätsbolag som ordnar med ett så kallat inmatningsabonnemang. När det är klart kan du mata in din egen el på elnätet och sälja till elbolag som sedan säljer elen vidare till sina kunder.

Vad du kan tjäna beror på bland annat elpris, takets läge och antal paneler. För närvarande ger staten en skattereduktion på 60 öre för varje kWh du matar ut på nätet.

Kostnad

Solel för hållbar utvecklingSolceller är en långsiktig investering för både miljö och plånbok.Det tar vanligen 10-20 år innan de är avbetalda men därefter ger de ren vinst de resterande åren. Ett installerat system har en livslängd på ungefär 30 år.

Det finns flera sätt att räkna på lönsamheten i att byta till solceller. Ta kontakt med en firma som hjälper dig att räkna på hur du utifrån ditt hus och dess förutsättningar skulle vinna på att lägga till solpaneler på ditt tak och hur lång tid det tar för investeringen att återbetala sig. Solpaneler anses även kunna höja värdet på huset.

Innan installation

Innan du bestämmer dig för att skaffa solpaneler bör du kolla så att du har ett bra läge. Ligger ditt tak i skugga större delen av dagen är det inget optimalt alternativ. Läs på ordentligt och ta in offerter från flera leverantörer. Välj gärna någon med många års erfarenhet.

 

Källa: Avanza, Vattenfall

Idag höjs bensinpriset igen

Nu höjs priset på bensin

Idag höjde bensinjättarna priset på bensin med 10 öre per liter vilket innebär att en liter 95 oktanig bensin nu kostar 16,26 kronor på bemannade stationer. Kanske är det läge att fundera på annat färdmedel under återstoden av semestern.

Nuvarande bensinpris är det högsta hittills i Sverige och även dieseln närmar sig rekordgräns. Efter dagens höjning med 10 öre per liter kostar den 15,86 kronor/l, vilket bara är 20 öre under rekordnivån.

Enligt Ulf Svahn, VD på SPBI, är det till största del den kraftiga efterfrågan på bensin som trycker upp priserna. Han menar att det inte är ovanligt att priset stiger under semestertider för att sedan sjunka lite när hösten kommer. Räkna däremot inte med någon större sänkning

Skatten och kronan

Det är inte bara efterfrågan som ligger bakom höjningarna. Politikernas arbete för att höja skatter samt det faktum att kronan är svag är också två stora faktorer i det hela.

LÄS ÄVEN: Så sänker du dina bensinkostnader.

 

Källa: Nyheter24.se

Sommar, sol och rekordhöga elpriser

Rekordhöga elpriser i juni

Passa på och njut av solen för snart kommer räkningen. Den höga värmen och bristen på regn har resulterat i ett underskott i vattenbalansen – den så kallade hydrologiska balansen. Med ökad risk för vattenbrist i vinter tillsammans med höga råvarupriser har elpriset drivits upp redan i sommar.

Medelspotspriset för juni månad blev 70 % högre än motsvarande månad förra året och 31% högre än elpriset i maj. Ett underskott i den hydrologiska balansen har fått risken för vattenbrist i vinter att öka. Samtidigt har priserna på råvaror såsom olja och kol ökat rekordartat.

– Olika analyshus estimerar underskottet till cirka 20 TWh vilket är en ganska extrem nivå. Detta gör att vattenkraften får hushålla med vattnet för att få det är räcka längre fram. Något som ger vinterpriser redan på sommaren, säger Faraz Azima, vd för jämförelsesajten elskling.se.

Tusenlappar dyrare

Trots att det inte går att förutse vilka elpriser vi får framöver finns det i nuläget inget som tyder på att elpriserna kommer att sjunka inom det närmsta. Stannar det på samma nivå som i juni kommer det att märkas i plånboken. För ett villahushåll med rörligt elpris skulle det innebära en ökad årskostnad på ca 4 000 kronor i jämförelse med förra året. Hushåll med rörligt elpris bör därför försäkra sig om att avtalet är konkurrenskraftigt, menar Faraz.

Se över både elavtal och elförbrukning

Det finns pengar att spara både på att se över sina avtal och sina vanor. Minska onödig elförbrukning och ta ställning till om du ska behålla ditt rörliga elavtal eller byta till fast.

Läs mer om el och energiförbrukning på alltomspara.se >>

Källa: Elskling.se

Var femte par delar lika på föräldrarpenningen

Vart femte par delar föräldrapenningen jämställt.

Försäkringskassan rapporterar att allt fler föräldrapar delar lika på föräldrapenningen. För tio år sedan delade endast 10% av paren lika, jämfört med dagens 20%. Men mammorna är fortfarande de som nyttjar flest dagar.

Det är en bra bit kvar tills dess att det blir helt jämställt men enligt Försäkringskassans årliga rapport Barnhushållens ekonomi minskar glappet varje år.
– Vi ser en positiv utveckling, men det går ganska sakta, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.

Mammorna tar i regel ut mest av föräldrapenningen under barnets två första år. De tar även ut fler obetalda dagar, något som på sikt påverkar pensionen. Varför papporna väljer att plocka ut fler skattade dagar tror Niklas kan vara att de vill minska inkomstskillnaden alternativt skydda sin SGI då man måste ta ut 5 dagar i veckan då barnet är över 1 år. Under barnets första år påverkas inte inkomsten av hur många dagar man plockar ut vilket kan resultera i att många mammor väljer att plocka ut obetalda dagar för att spara på sina föräldrapenningsdagar.

Utbildning spelar roll

Undersökningen vittnar också om att det finns en skillnad i fördelningen av föräldrarpenningen kopplat till utbildning. Högutbildade är mer jämställda i sin fördelning.

VAB mer jämställt

Ser man till tillfällig föräldrapenning (framförallt vård av sjukt barn) är det desto mer jämlikt. Här står männen för drygt 40% av uttaget.

Källa: Försäkringskassan

Allt om spara tipsar: Se över hur det påverkar din framtida pension att plocka ut obetalda föräldradagar.

Många sparar utan ränta

Mer än hälften sparar på bankkonto utan ränta.

Trots utebliven avkastning väljer mer än hälften att spara sina pengar på ett vanligt bankkonto utan ränta. Anledningen uppges till stor del bero på att man vill ha pengarna lättillgängliga och undvika risk. Detta visar Lindorffs undersökning Betalningsindikatorn.

Mer än hälften av svenskarna har hela eller delar av sitt sparande på ett bankonto utan ränta. Detta trots den låga ränta som präglat svensk ekonomi under en längre tid. 3 av 4 uppger att de vill ha pengarna lättillgängliga. Men även skäl som att man vill undvika risk, att det känns säkrast och att man saknar kunskap/intresse väger tungt.

– Vi ser att det i stor utsträckning är de som är ointresserade av sin ekonomi som också sparar på bankkonto utan ränta. Mitt råd är att börja använda en av alla digitala tjänster och appar för att få hjälp på vägen med att byta sparform och för att göra privatekonomin roligare att sätta sig in i, säger Erika Rönnquist Hoh, Sverigechef Lindorff.

Buffertsparande

Ett glädjande besked är att undersökningen visar på att unga vuxna är duktiga på att buffertspara. Hela 95% av de tillfrågade har ett sparande. Sett över alla åldersgrupper ligger siffran något lägre på 89%. Två tredjedelar uppger att de sparar för att ha en buffert men det är även en hög andel som sparar långsiktigt och till specifika mål.

En av tio sparar inte

Av de tillfrågade uppger en av tio att de inte sparar överhuvudtaget. Bland de som är sjukskrivna eller arbetslösa uppger en femtedel att de inte sparar. Undersökningen visar även att de som är beroende av någon annan som sköter deras ekonomi samt de som är ointresserade av ämnet mer sällan sparar pengar.

Källa: Lindorff/Demoskop

Äldre företagare önskar gå ned i tid

Många äldre företagare saknar medel för att gå i pension

En ny undersökning visar att nära 40% av Sveriges företagare över 65 år önskar gå ned i tid eller sluta arbeta helt. Men de saknar ekonomiska möjligheter till att göra verklighet av sina drömmar.

Det finns idag ca. 74 000 företagare över 65 år i Sverige. Det är en ökning med 57% de senaste tio åren och en analys av undersökningen visar att ökningen inte enbart är frivillig utan att det saknas ett bra pensionssparande. 15% av de tillfrågade hade velat sluta arbeta helt om möjlighet fanns och ytterligare 23% hade velat gå ned i tid.

Vår analys visar att omkring 30 000 äldre företagare skulle vilja arbeta mindre om de hade ekonomiska möjligheter, säger Johan Kreicbergs, Swedbanks och sparbankernas företagarekonom.

Orsaker bakom låg pension

Orsakerna till de låga pensionerna varierar. Som egen företagare är man själv ansvarig för en del av sin pension och måste se till att sätta undan till ålderns höst. En del företagare använder sina besparingar till att täcka upp under de tider som företaget går dåligt och andra räknar med att kunna finansiera sin pension genom att sälja företaget då det är dags. Det är viktigt att inte ha räknat med ett alltför högt pris och ha företaget som enda pensionsförsäkring.

Ny teknik förändrar snabbt förutsättningarna i många branscher och det är nästan omöjligt att förutse värdet av sin verksamhet 20-30 år framåt i tiden. Därför är det viktigt att ha ett låst sparande för den framtida pensionen, avslutar Johan Kreicbergs.

Källa: Swedbank

Råd från Swedbank och Sparbankerna

TA UT LÖN
En lön upp till 42 000 kronor ger ökad avsättning till pensionen. Tänk även på att sjuk- och arbetslöshetskassa grundas på inkomsten.

SKAFFA EGET SPARANDE
Majoriteten av anställda får tjänstepension, den kan göra stor skillnad på levnadsstandarden när du ska gå i pension. Som egen företagare måste du själv ta ansvar för att spara undan till pensionen.

RÄKNA INTE ENBART MED FÖRETAGET
Det är omöjligt att förutspå vad ett företag kan vara värt den dagen du går i pension. Många räknar med att kunna leva på förtjänsten av en försäljning av företaget. Lägg inte alla ägg i en korg utan komplettera din plan med ett sparande

LÅS EN DEL AV SPARANDET
Även om det är bra att ha sparkapital tillgängligt i verksamheten så finns det en risk för att kontot är tomt den dagen det är dags att gå i pension. Se till att ha en del av pensionssparandet låst.

 

Lär dig mer om pensionssparande och olika pensionsförvaltare här på alltomspara.se.

Bensinpriset nära 16 kronor/l.

Bensinpriset när 16 kronor litern

Dagarna innan midsommarafton höjdes både diesel- och bensinpriset med 20 öre per liter. Lagom till löning höjs bensinen med ytterligare 10 öre per liter. En liter 95 oktanig bensin kostar i dagsläget 15,81 kr/l.

För drygt en månad sedan hade literpriset passerat 16 kronor men på senare tid hade det börjat sjunka tillbaka igen. Dagarna innan midsommar vände det igen och bensinpriset ökade inför den stora trafikhelgen. Prishöjningarna förklaras med bland annat dyrare dollar. Att höjningen skulle ha koppling till midsommarhelgen ser Ulf Svahn, vd för Svenska petroleum- och drivmedelsinstitutet, SPBI som osannolikt.

Det är inga dramatiska saker som inträffat utan det handlar om små justeringar. Jag ser att dollarn har stigit en del, 17 öre exklusive moms, de senaste sex dagarna, och att priset på produkten har gått upp på världsmarknaden, kommenterade Ulf Svahn, vid höjningen innan midsommar.

Höga bensinpriser i sommar

Lagom till lönen höjs nu bensinen med ytterligare 10 öre per liter. Dieseln står denna gång oförändrad. Det kan bli en kostsam historia att åka på bilsemester i sommar då bensinen i dagsläget ligger på 15,81 kr/l.

Källa: Expressen / Dina pengar

Alltomspara tipsar: Så sänker du dina bensinkostnader

Så gör du ett bostadsklipp i sommar

Köpa bostad? Så gör du ett klipp på bostadsmarknaden

I juli månad brukar bostadsmarknaden traditionellt sett ta semester och färre objekt läggs ut till försäljning under den varmaste månaden. Booli tipsar om hur du gör ett klipp under lågsäsongen.

I dagsläget finns det omkring 30 000 bostäder till salu i Sverige. Om bara ett par veckor kommer siffran att vara betydligt lägre. Vi går emot lågsäsong på bostadsmarknaden och för dig som är på hugget finns det chanser till att göra ett klipp under juli månad. Runt vecka 30 brukar marknaden vakna till liv igen med ett ökande utbud som når sin topp runt vecka 37.

-Ibland dyker riktiga guldkorn upp mitt i sommaren. Det är inte alltid en säljare kan planera en försäljning, till exempel vid en separation behöver man ofta sälja snabbt och få loss pengar för att kunna köpa varsin ny bostad. Då kan det bli fyndläge om andra bostadsspekulanter tagit semester från surfandet, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli.

5 tips för dig som letar bostad

Letar du bostad gäller det att vara på hugget. Drömhuset kan vänta bakom hörnet, se till att du inte missar det och att du är redo när det väl dyker upp. Matilda ger dig 5 tips.

1. Bostadsbevakning
Genom att skapa en bostadsbevakning kan du ha koll på dina specifika önskemål. Kanske söker du boende på en speciell gata, med ett ungefärligt byggår eller nära vattnet. Skapa din bevakning med omsorg så att även du kan koppla av en stund i solen utan att missa något.

2. Intresseanmälan
Då alla inte söker lika aktivt under sommaren kan säljaren vara mer benägen att ta emot ett förstahandsbud. Signalera därför ditt intresse genom att höra av dig till mäklaren.

3. Delta i budgivning
Det är en fördel att vara med i budgivningar när marknaden är lite lugnare. Är det dessutom så att någon bjuder över men sedan hoppar av kan mäklaren kontakta den med näst högst bud. Så se till att vara med i matchen.

4. Se över vilka bostäder som legat ute länge
Har en bostad legat ute länge till försäljning kan det vara läge att lägga ett bud under utgångspris. Men vänta inte för länge, risken finns att säljarna själva sänker priset och intresset för bostaden plötsligt vaknar till liv.

5. Ha lånelöfte klart
Plötsligt ligger det ute, drömhuset. Ibland kan budgivningen gå undan och för att kunna hänga med behöver du veta vad du har att röra dig med.

 

Källa: Booli

Körkortslån ska öka chansen till jobb

Körkortslån för vissa arbetslösa

Riksdagen har godkänt regeringens förslag om ett körkortslån till arbetslösa. Beslutet motiveras med att många arbetsgivare idag kräver ett b-körkort.

Ett körkort beräknas kosta i snitt 15 000 kronor. Det är den summan man nu klubbat igenom att det ska bli möjligt att låna via CSN. Beslutet som träder i kraft den 1 september 2018 kommer i ett första steg att rikta sig till vissa arbetslösa personer mellan 18-45 år.
Nästa år vill regeringen utvidga möjligheten till att ta körkortslån så att även vissa icke arbetslösa personer, i åldern 19-20, som avslutat gymnasieutbildning kan söka

Centrala Studiestödsnämnden

Det är CSN som beviljar körkortslånen och för att säkerställa att pengarna används rätt kommer man att införa en kontroll. Enligt SVT nyheter kommer lånet att betalas ut i tre delbelopp om 5000 kr vardera och lånet ska sedan återbetalas med 300 kronor/månad.

Källa: Riksdagen, SVT nyheter