Leta efter höga sparräntor

I samband med att Riksbanken höjde räntan, blir räntorna på sparkonton också mer attraktiv. Så är kanske inte fallet överallt, men om du tittar efter de högsta sparräntorna kan du tjäna en slant, speciellt om du är beredd på att binda beloppet under en tid.

För ett par veckor sedan höjde Riksbanken reporäntan 1,75 procent. För den med lån betyder detta högre räntor på dessa, men för de sparande kan höjningen vara välkommen även om sparräntan fortfarande är på en ganska låg nivå.

Allt om Spara har undersökt vilka konton som ger bäst ränta vid ett sparande på 50 000 kr utan bindningstid. Enligt jämförelsesajten Compriser erbjuder Akelius högsta sparräntan med 3,5 procent, tätt följt av Nordax Finans som erbjuder 3,25 i ränta och GCC Capital som erbjuder 3,10 procent. Hög sparränta erbjuds även av Hoist Spar och Avida Finans som båda ger de sparande 3,00 procent.

De större bankerna tenderar att bjuda en lägre ränta än ovanstånde, till exempel erbjuder Swedbank 2 procent och Nordea 1,85 procent. Det är dock vikitgt att påpeka att att den sparande tar ställning till om man vågar riskera att kontot inte omfattas av den statliga insättningsgarantin, vilket exempelvis Akelius inte gör.

För den som kan tänka sig att binda samma belopp, dvs 50 000 kr under 5 års, tid erbjuder SEB 5,17 procent i ränta och Blue Step Finans 5,10 procent i ränta, tätt följda av Ikano Bank och Danske Bank som båda erbjuder 5,0 procent i ränta, enligt Compricer. Räntorna kan förändras, så håll dig uppdaterad om vilka banker och kreditinstitut som erbjuder bäst ränta och villkor för just dina behov. Titta gärna på Allt om Sparas topplista med aktuella och förmånliga sparräntor från olika kreditinstitut.