Arkiv: Spartips

5 tips till dig som ska studera i höst

5 tips till dig som ska studera i sommar

Idag skickas besked om antagningarna inför höstens högskoleutbildningar ut. Fick du en plats? Stort grattis. Du har en massa skoj att se fram emot. Nya kunskaper, miljöer och vänner. Men även en hel del utmaningar. Hårt arbete, sena kvällar och stram budget är några du kan stöta på. Vi ger dig lite tips på vägen. Nedan ser du fem exempel på hur du kan få studielånet att räcka lite längre. Läs även vår artikel om de förberedelser du behöver göra innan skolstart.

Bostad

En av de största utgifterna i månadsbudgeten är oftast boendet. Genom att hyra lägenhet tillsammans med någon får du inte enbart ned boendekostnaden utan även andra fasta avgifter som tillkommer, såsom bredband, el och radiotjänst. Kolla även upp din möjlighet till bostadsbidrag.

Transport

En bil kostar ofta flera tusen kronor i månaden om du räknar med skatt, service, försäkring, parkering och bensin. Reka din nya omgivning och kolla upp kollektivtrafiken. Det finns ofta förmånligare priser för studenter som pendlar. Har du nära till skolan kanske du rent av klarar dig med en cykel. Bra för både hälsa, miljö och plånbok. Håll utkik på blocket eller andra begagnatsajter.

Studentlitteratur

Det kan vara lätt stressande att få en litteraturlista i mailboxen som innehåller en massa böcker som kostar skjortan. Köp begagnat och låna på biblioteken. En del böcker kanske du endast läsa något kapitel ur. När du är färdig med dina böcker – sälj dem du inte vill behålla på en gång. Då har du några kronor extra till nästa bokinköp.

Mat & Fika

Långa dagar i skolbänken och tentaplugga nätterna igenom. Ibland kan studentlivet vara lite extra krävande och då är det viktigt att du får i dig lite energi. Här är det lätt att man slarvar. När man suttit och pluggat länge skriker hjärnan efter en quickfix – till exempel en hamburgare från gatuköket längre ned på gatan. Ni har säkert hört det magiska ordet många gånger förut, men det tals att upprepas – matlådor! Det finns massor av pengar att spara på mat och fika.

För ensamvargen

 • Gör storkok under helgen och frys in i matlådor. Om du gör flera rätter på en gång räcker det kanske att stå i köket en gång varannan eller var tredje helg. Alternativt lagar du rejäla middagar så att du kan äta rester dagen därpå
 • Baka egna bullar, kakor och muffins som du kan fika på fram emot eftermiddagen.
 • Koka kaffe och ta med i termos. Har du inte en kaffebryggare är det en investering som kommer att löna sig
 • Ta med egen vattenflaska istället för att köpa.
 • Nyttigare alternativ till kakor: skär upp lite morotsstavar eller bra några knäckebröd som du kan tugga på när energinivån sjunker.

För den sociala

 • Turas om att laga middag. Gå ihop 5 studenter och laga mat varsin dag i veckan. Du får hela fyra dagar i veckan då du kan sätta dig vid dukat bord, du får prova nya spännande rätter och du får trevligt sällskap. Kom överens om vad måltiden får kosta.
 • Fika, här kan ni gå ihop hela klassen och göra ett bakschema. Med lite tur räcker det att baka varsin gång per månad.
 • Turas om att ta med kaffe alternativt skaffa en kaffekassa om det finns bryggare att tillgå på universitetet

Billig mat

Som student har man mindre pengar att röra sig med. Man får helt enkelt anpassa inköp efter plånbok. Tips som gör matinköpen lite billigare:

 • Storhandla – dagliga inköp i närbutiken kan bli en dyr historia.
 • Köp varor med kort datum – ofta reas dessa ut lite billigare.
 • Anpassa din matsedel efter säsongens grönsaker och rotfrukter.
 • Utnyttja erbjudanden – men köp inte mat som du inte kommer att använda.
 • Se till att fylla upp skafferiet med pasta, matvete, mjöl och dyl. Billiga varor som du lätt kan svänga ihop något av som samtidigt har gång hållbarhet.
 • Kryddor – en annorlunda kryddning kan piffa upp vardagsmaten rejält.
 • Bli medlem i matvarubutikerna så att du kan ta del av deras kundklubbserbjudanden (bara de medlemskap som är gratis).

Rabatter

Ta för vana att fråga efter studentrabatt. Som student kan du få rabatt på allt från resor, gym och restaurangbesök till elektronik och klädbutiker. Ta dig tid och kolla igenom alla erbjudanden kopplat till Studentkortet.se och Mecenat.

 

Några extra tips medan du väntar på att komma igång. 

 • Besök området så att du har koll på var du ska studera och hur lång tid det tar att ta sig mellan de olika byggnaderna och ditt boende.  Så slipper du stressa runt och leta salar när terminen drar igång.
 • Läs igenom kurslitteraturen redan innan föreläsningen. På så vis får du lättare att hänga med och ställa relevanta frågor på plats.
 • Det är kanon om du lyckas jobba lite extra men prova en termin och ge dig själv chansen att komma in i studentlivet innan du tar på dig extraarbete.
 • Nätverka – lär känna dina kursare. De kan inte bara bli vänner för livet och vara ovärdeliga studiekamrater. De kan även vara värdefulla kontakter i framtiden då ni studerar för samma typ av arbeten.

Sänk din bolåneränta

Sänk din boränta

Det pratas mycket om räntor och nya aktörer på bolånemarknaden. Har du kollat över möjligheten att sänka räntan på ditt bolån än? Om inte, sätt igång redan idag. Det kan finnas tusenlappar att spara. Här får du våra tips:

HUR SER DITT BOLÅN UT IDAG?
Innan du kontaktar banken måste du sätta dig ned och kolla över hur dina lånevillkor ser ut. Har du några speciella rabatter eller villkor redan?

FLIRTA MED KONKURRENTERNA
Kolla inte bara på listräntorna utan jämför snitträntor hos både din egen och andra banker. Ligger du över snittet? Då har du ett bra utgångsläge för att pruta. Är du dessutom påläst om de andra bankernas räntor får du ett bättre förhandlingsläge gentemot banken.
Jämför boräntor >>

GÖR EN OMVÄRDERING AV DIN BOSTAD
Kan din bostad ha ökat i värde sedan du köpte den? Perfekt! Gör en omvärdering. Ju mer den ökat desto större säkerhet för banken och därmed chans till lägre ränta.

FÖRHANDLA
Kontakta banken och börja förhandla utifrån snittpriset. Fråga om det finns möjlighet till någon form av bolånerabatt men ha koll på hur länge den gäller och vad som händer sedan.

BYT BANK
Får du kalla handen av ditt bankkontor? Hör dig för med andra banker. Fråga om de kan ge dig ett bättre erbjudande om du väljer att bli kund hos dem istället. Därefter kan du återigen kontakta din bank och hota med att byta bank. Kanske reagerar de och inser att en nöjd kund är bättre än ingen kund. Skulle det mot förmodan inte hjälpa så är det inte speciellt krångligt med ett bankbyte, den nya banken sköter pappersarbetet.

Jämför bolånebanker >>

Inspirationskällor till sparande

inspiration till att spara

Vi märker av ett ökat intresse för sparande här på alltomspara.se. Kanske är det den senaste tidens rapporter om en oroväckande låg pension för de som inte sparat privat som fått fart på folk. Kanske är det drömmen om att få råd att åka på en resa eller köpa ett eget boende. Oavsett vad som får folk att spara, eller till vad, så är det roligt att se. Det är aldrig för sent att komma igång med ett sparande men ibland behöver man lite vägledning eller inspiration för att komma igång. Här på alltomspara.se förser vi dig med nyheter, spartips och information om sparande och investeringar. Du hittar även aktuella räntor och bankrecensioner.

Vill du grotta ned dig ännu mer i speciella ämnen? Hitta likasinnade att bolla ideer med? Vill du hellre lyssna än läsa? Då har vi ytterligare några tips på hur du kan kicka igång intresset direkt från hängmattan i sommar.

Läs böcker om att sparaBÖCKER
Det finns massvis av böcker på ämnet spara. Allt ifrån nybörjargudier till aktieplacering. Sök upp de titlar som passar dig bäst. Vill du börja spara redan här så går du till biblioteket och lånar boken eller håller du utkik bland rea-hyllorna i bokhandeln.

 

Lyssna på ljudböcker på temat spara medan du solarLJUDBÖCKER
För dig som föredrar att ligga med ansiktet vänt mot solen istället för att ha näsan i en bok rekommenderar vi att du istället lånar en ljudbok. Dessa finns att hitta både på bibliotek och i appar. Många av de stora ljudboksapparna har erbjudanden på gratis provperioder i allt från en vecka till ett par månader. Googla erbjudanden innan du registrerar dig.

 

Lyssna på en podd på temat sparaPODDAR
Liksom ljudböcker ger poddarna dig en chans att få lite sol på näsan medan du lär dig. Hör proffsen diskutera ekonomi med sina gäster och scrolla dig fram bland de samtalsämnena som intresserar dig mest.

 

 

Det finns massor av inspirerande bloggar om att sparaBLOGGAR
På nätet finns en uppsjö av bloggar som handlar om ekonomi och sparande. Välj mellan bankernas egna bloggar till bloggar av privatpersoner som delar med sig av sina bästa spartips. Här finns massor av inspiration att få. Tänk dock på att vara källkritisk och inte följa andras investeringstips till punkt och pricka. Hitta din egen väg.

 

Hämta inspiration från andra som sparar via sociala medierÖVRIGA SOCIALA MEDIER
Tar det alldeles för lång tid att bläddra i böcker och läsa bloggar? Hitta dina favoriter på instagram, twitter och facebook. Här får du korta uppdateringar, tips och råd. Är det något som intresserar dig extra? Klicka på eller spara länken och fördjupa dig vid ett lämpligt tillfälle.

5 hot mot semesterkassan

Se upp för hoten mot semesterkassan

Hoten mot semesterkassan
Det finns fem tillfällen som kan förstöra din ekonomi under sommaren och  långt in på hösten. Tänk efter före, läs igenom och planera bort dessa risktillfällen!

Presentfällan
Studenttider. Bröllopstider. Detta är tillfällen då man vill ge en gåva ”som är för livet” dvs som både är genomtänkt & rejäl, vilket också innebär att de kostar en slant. Vi blir oftare bjudna på ”spontanfester” då man har med sig en liten ”gå-bort-present”. Totalt sett gör vi av med större summor än vi tror på presenter! 

Grilltider
I det vackra sommarvädret vill vi grilla. Gärna något lite extra gott, med goda tillbehör. Och dricka gott, antingen ett riktigt gott vin eller god öl. Trevligt, men man tenderar att vara mer generös mot sig själv på sommaren och unna sig detta de flesta av veckans dagar. Gör  detta 4 dagar i veckan,  blir det mycket pengar! 

Semester
Förväntningarna på semestern är allt för ofta orimligt höga. Ju mer stressade vi är, ju större behov har vi av miljöombyte. Men var realistiska och kreativa! Det absoluta värsta vi kan göra är att köpa en resa på avbetalning! Spara i förväg, ha en semesterbuffert!

Valutaväxling
Feltänk kan kosta onödigt mycket pengar! Om du åker utomlands, så kolla upp om du bör växla pengar härhemma eller på plats. Behöver du växla pengar eller räcker det med kort?  Håll dej uppdaterad med Forex och valutkurser (och dubbelkolla att du inte blir blålurad!)

Sjukdomar/olyckor
Trist men sant. Olyckorna är fler på sommaren av flera olika skäl. Kontentan är den samma, det är trist med olyckor. Och dyrt! Förutom läkare, sjukhus, medicin så kostar en sjukskrivning mycket pengar!  Extra viktigt att hålla  koll på din försäkring!

Efter sommar kommer höst, då skall du leva på goda minnen. Inte betala dyra räntor som du drog på dej under sommaren!

5 fina bröllopsgåvor – som inte kostar skjortan

Bröllopspresenter som inte kostar skjortan

Våren och sommaren är en tid för festligheter. Konfirmationer, studenter och bröllop avlöser varandra och däremellan ska man ha utrymme för att fylla på semestergarderoben, åka på semester och äta glass i stora lass. I detta inlägg tipsar vi om 5 fina bröllopsgåvor som inte behöver kosta skjortan.

Med trädgården som skafferi

Plocka ihop en läcker korg med godsaker får din trädgård

Har du tillgång till egen trädgård med diverse odlingar? Fyll en korg med fint inpackade sticklingar, färska kryddor, frukt, grönsaker, bär och rabarber från egen trädgård. Baka eget bröd som du sveper in i en vacker kökshandduk och lägg i en flaska hemgjord saft eller egen marmelad. Skriv ned recept både på det du bakat och på något som de andra ingredienserna kan användas till. Ett alternativ är att köpa en eller två bärbuskar (dessa brukar inte vara så dyra) som paret kan plantera i sin trädgård och låta dem gro sig starkare i takt med äktenskapet. En vacker och trevlig gåva att få.

 

Roliga minnen som kan plockas fram år efter år

En personlig fotobok är alltid uppskattad

Är du nära vän till paret har du kanske tillgång till en massa trevliga bilder på dem. Om inte annat kan du, om du är ute i god tid, fråga runt bland släkt och vänner. Välj en bok i lagom prisklass och skapa en trevlig bok som de kan ha framme i sitt gemensamma hem. Många fotosidor på nätet har regelbundna kampanjer där du kan få bra rabatter. Det kräver lite tid och tålamod men det är en väldigt uppskattad present, både produkten i sig och den omsorg och tid du lagt.

 

Ge av din tid och dina kunskaper

Ge bort danslektioner till brudparet

Har du ett yrke eller en fallenhet för något speciellt som gör att du kan ge bort en tjänst?
Kanske är du danslärare? Ge bort en danskurs till dina vänner. Skriv ett vackert kursprogram och bjud på lite vin eller bubbel vid första lektionstillfället så att det känns extra speciellt och välkomnande. En häftig present att ge bort där du kan skräddarsy upplevelsen så att den passar paret. Kanske vill de ingå i din vanliga grupp, kanske föredrar de att få privatlektioner. Fundera över hur mycket tid du har att ge samt vad det skulle kosta att ha tillgång till danslokalen några timmar extra.

Fler exempel
Fönsterputs
Tapetsering
Beskärning av fruktträd
Hårklippning (eller styling inför bröllopet)

 

En uppskattad paus från vardagen

Tänk att få låna en sommarstuga

Har du en sommarstuga, semesterlägenhet eller dylikt som står tom under delar av sommaren? Tänk vilken fin gåva att kunna erbjuda de nygifta en weekend – eller hel vecka – då du ändå inte utnyttjar den. Förbered deras ankomst genom att vädra ut, duka upp med bubbel, lägga fram choklad på huvudkudden och sätta in färska blommor. Ta lite bilder och sätt ihop en trevlig inbjudan som du lämnar över på bröllopet.

 

Befäst kärleken med ett personligt lås

Lås fast er kärlek på en personlig plats

Det är en gammal men ack så romantisk tradition att befästa sin kärlek med ett symboliskt hänglås. Köp ett vackert lås till paret och låt gravera in deras initialer. Detta låser de sedan fast på en plats som har betydelse för dem och kastar bort nyckeln. Romantik på hög nivå som inte kostar många hundralappar.

 

Minska på matsvinnet

Handen på hjärtat, hur mycket av allt du bär hem från butiken blir använt eller uppätet?
Enligt livsmedelsverket slänger vi 19 kg ätbar mat i soporna och häller 26 kg mat och dryck i slasken – per person och år. Om vi hade tagit tillvara på våra rester och använt maten medan den fortfarande gick att äta (istället för att slänga den) hade vi kunnat spara 3000 – 6000* kronor per år och hushåll. Väljer vi dessutom ekologiskt och KRAV-märkt sparar vi på både miljö, arbetsmiljö och kroppen. Kan det bli bättre?

Handla smart

Vi har alla hört att man inte ska handla på fastande mage. Det slinker lätt ned en massa onyttigheter som varken kropp eller plånbok mår bra av. Att göra upp en veckomatsedel och skriva inköpslista kan spara mycket pengar. Budgetera för dubbla portioner så att ni har mat över till matlådor. På så sätt får ni nyttig, god och hemlagad mat även under lunchen på jobbet. Det blir lätt en kebabtallrik med kollegorna eller en dyr utelunch om man slarvar. Dessa tips är inte några nyheter men tål att upprepas. Men hur tänker vi ett steg längre? Med både plånbok, kropp och miljö i åtanke.

Dyrt med ekologiskt

Handla mer ekologisktJa, det är några kronor dyrare med ekologisk mat men tänk vad mycket bättre kroppen mår utan en massa gifter. Planera dina inköp efter säsong. Säsongens frukt och grönsaker kan du ofta få till bra priser i butikerna. För att inte tala om du köper direkt från gårdar eller på torghandeln. Ta dig tiden att jämföra priserna en helg, strosa omkring bland handlarna och njut av doften från bland annat svenska äpplen, det luktar himmelskt. Ring gårdarna i närheten eller sök upp dem på webben. Numer finns bland annat så kallade Reko-ringar på Facebook där producenter och konsumenter kan mötas. Lokala producenter lägger ut sina produkter till försäljning och konsumenterna lägger en beställning som sedan hämtas upp vid de olika utlämningstillfällena som reko-ringen planerat. Med andra ord behöver du inte åka runt till flera ställen och lägga en massa tid. Du sparar alltså på bensin och tid men kan ändå handla bra mat producerad utanför city.
Prova även att jämföra priserna på de färska vs. de frusna ekologiska grönsakerna/bären. Även här finns pengar att spara utan att tulla speciellt på kvalité.
Tycker du ändå att det blir för dyrt med ekologiskt? Välj ut några ekologiska varor och köp resten som vanligt. Naturskyddsföreningen har en bra lista på vilka varor som är extra viktiga att byta ut.

Rabatter och kampanjpris

Är du medlem i någon butik? Ha koll på dina erbjudanden. Plocka russinen ur kakan och gör det till en sport att alltid ha handlat minst 1-2 varor till rabatterat pris. Har du tillgång till internet och en smartphone. Ladda ned butikens egna app och sätt upp en ”ej reklam”-lapp på brevlådan. Så mycket papper åker raka vägen ned i soporna – ibland utan att ens sorteras rätt – i onödan.
Ta även en titt på utbudet av appar som hjälper dig att hitta de bästa priserna. En del passar bättre för dem som bor i lite större städer.

Appar och hemsidor

Det finns en uppsjö av hemsidor och appar som hjälper dig på traven. En del passar bättre för dem som bor i lite större städer. Men det finns absolut något för alla. Vi har valt ut två vi gillar och vill tipsa om:

Matpriskollen – med den här appen fyller du i vart du bor och vilka butiker du är intresserad av och du får upp en lista med veckans erbjudanden. Här kan du spara de varor du är intresserad av i en inköpslista och även hitta recept.

Bunkra gärna bra basvaror till bra priser

Matsmart (webbutik) – här kan du hitta varor till kraftigt nedsatta priser. Men återigen, köp bara det du verkligen behöver. Passa på att fylla upp ditt förråd av basvaror. Men glöm inte att kolla bäst-före-datum. Datumen kan variera kraftigt. Även om vi vet att maten många gånger håller längre så är det bra att göra en bedömning på om du tror dig hinna använda den innan du anser varan vara förbrukad

Tänk på att inte falla för lockpriser på varor som du inte kommer att använda. Även om det är billigt att köpa 2 av samma vara så har du inte sparat några pengar om du ändå bara tänkt använda en. Hittade du varor spridda mellan butikerna? Gå igenom din matsedel och se om du kan anpassa den efter den butik som kan ge dig mest rabatt. Det blir sällan lönsamt att köra extra för en vara. Allra bäst är det om du har gång- eller cykelavstånd så att du sparar på miljön och investerar i kroppen genom frisk luft och motion.

Basvaror

Basvaror såsom ris, kryddor och mjöl har lång hållbarhet och kan därför vara lönsamt att köpa i storpack. Känns det otympligt? Köp lite förvaringsburkar i glas och fyll på med jämna mellanrum. Se gärna till att ha ett digert utbud av kryddor i skafferiet. De håller länge och hjälper dig variera maten.

Ta tillvara på allt

Släng inte överbliven mat, ledsna grönsaker och prickiga bananer. Ta tillvara på så mycket du kan.Gör smoothies av överblivet frukt och grönt

Minska matsvinnetFick du lite skinkbitar över över då du gjorde pizza? Blanda ned dem i en omelett.

Minska matsvinnetEn ostbit som inte längre går att hyvla kan rivas och frysas in.

Minska matsvinnetLedsna rotfrukter blir piggare om de få ligga i blöt i kylskåpet en stund.

Minska matsvinnetPrickiga bananer smakar utmärkt i en söt banankaka.

Minska matsvinnetHinner du inte äta upp frukten där hemma? Skär den i bitar och frys in till smoothies.

Minska matsvinnetBörjar brödet blir torrt? Skär i kuber, stek i olivolja och salta så har du krutonger till salladen.

Minska matsvinnetTacofredag? Stek en rejäl mängd färs och använd resten till en köttfärssås dagen därpå.

Minska matsvinnetBakat maränger? Spara och frys in de överblivna äggulorna.

Prova dig fram och våga experimentera lite i köket. Även om det bara är lite rester går det ofta att få ihop till en liten matlåda. De går åt snabbt när man jobbar.

Lukta och smaka

Sista förbrukningsdag är en fras man ska följa. Efter detta datum anses livsmedlet förbrukat och eventuellt hälsofarligt. Står det däremot ”bäst-före-datum” ska du gå på känn. Exempelvis kan en mjölkförpackning som stått oöppnad i kylen behöver inte kastas samma dag som den går ut. Öppna, lukta och smaka.

Tänk på hur du hanterar dina livsmedel

Minska matsvinnetFölj anvisningarna om förvaring på förpackningen

Minska matsvinnet - ta tillvara på resterna

Minska matsvinnetKyl ned rester fort och stoppa in i kyl/frys. Ställ dock inget varm i kylen som höjer temperaturen därinne.

Minska matsvinnetLåt inte smör, mjölk, pålägg och andra kylvaror stå framme för länge på frukostbordet.

Minska matsvinnetTänk på att ha rena händer och redskap då du hanterar dina livsmedel.

Minska matsvinnetÄgg som förvaras i kylskåp har flera veckor längre hållbarhet än vad som anges som bäst-före-datum, vilket är beräknat på ägg som förvaras i rumstemperatur.

Förhoppningsvis känner du dig redo att börja spara på både mat, miljö, kropp och plånbok nu. Här är några sista snabba råd – som en sammanfattning – på vägen.

Minska matsvinnetStäll bilen om du kan.

Minska matsvinnetSläng inte – göra nya rätter, spara, baka frys.

Minska matsvinnetTänk på hygien och förvaring

Minska matsvinnetVälj ekologiskt och KRAV-märk så ofta du kan

Passa på att sätta undan pengarna du sparar och se vilken skillnad det gör i plånboken.

*Källa: Livsmedelsverket

Januari – fattigmånaden

När pengarna tar slut

Januari har blivit känd som årets fattigmånad. Detta efter att stora delar av decemberlönen slukades till julklappar, julmat, nyårsmiddag och fyrverkerier. Här gäller det att hålla hårt i de kronor man har kvar så att de räcker månaden ut. Hur gör man då om det börjar se farligt tomt ut redan nu och maten måste upp på bordet? Vi har samlat några tips som får pengarna att räcka längre.

Några extra kronor

Många bäckar små brukar man säga. Är man i en situation där pengarna inte räcker till och lönen är över en vecka bort får man börja inventera. Nedanstående tips ger kanske inte så många kronor men tillsammans kan de inbringa en del.

 • Sälj – Rensa vind och garderober. Sälj sådant du inte använder. Allt från kläder till lampor och pjäxor. Passa även på att sälja sådant som du fick i julklapp men inte vill ha. Vi har skrivit om detta tidigare, ta del av säljtipsen.
 • Samla ihop alla pantflaskor från jul och nyår och gå och panta. Det kan ge några extra kronor iallafall.
 • Undersökningar online – anmäl dig till olika paneler där du får svara på enkäter i utbyte mot pengar eller presentcheckar.

Snåla med kronorna

Här handlar det om medvetenhet. Du har begränsat med pengar som ska räcka längre än vanligt. Gör en budget över vad du kommer att behöva fram till lön och se över var du kan dra ned på utgifterna.
MAT
Här finns massor av pengar att spara. När budgeten är skral får man hoppa över den fina skinkan i charken och hålla sig mätt på lite billigare alternativ. Här har ni några sätt:

 • Håll utkik efter erbjudanden. Plocka russinen ur kakan och handla sådant som säljs till kampanjpriser.
 •  Nedsatt pris. Många köttvaror sänks med 30-50% då de når sista förbrukningsdatum. Köp hem och frys in.
 • Säsonsgbetonat – satsa på frukt och grönt som det är säsong för just nu – de har oftast de bästa priserna.
 • Töm kyl, frys och skafferi och se vad ni kan röra ihop. Ett utmärkt tillfälle att städa ur kyl och frys.
 • Baka eget bröd. Det är gott och billigt.
 •  Håll det ”lilla extra” i form av läsk, vin, godis till helgen. Vatten är både gott, bra och billigt. Skippa dyra  söta juicer ett tag.
 • Dra ned på köttmängden och ersätt med bönor, linser och rotfrukter.
 • Handla aldrig hungrig och planera matlista.

KLÄDER
När pengarna inte räcker till är kläder något som helt enkelt får vänta. Finns det ett akut behov, har barnen växt ur sina skor eller jackor? Har de slitits ut?

 • Shoppa begagnat på second hand eller på nätet.
 • Delta i klädbytardagar.
 • Handla på rea och använd dig av prisjämförelsesajter.
 • Låna av familj och vänner eller hör om de helt enkelt har något de har tröttnat på.

VARDAGSLYXEN
Manikyr, hårklippningar och spa-besök ligger långt ned på prioriteringslistan när det är skralt i kassan. Men det finns små lösningar.

 • Tona/Färga hemma.
 • Klipp dig hos en elev. Det kan ta lite längre tid men priset är lägre. Vissa skolor har även egna salonger där du kan boka tid.
 • Bjud hem en vän och fila/måla varandras naglar
 • Ta en spa-kväll hemma. Fixa barnvakt, sjunk ned i ett varmt bad med lite väldoftande oljor, tänd lite ljus och sätt på lite avkopplande musik i bakgrunden.

TRANSPORT
Bilen är en rejäl pengaslukare. Här kan du spara in en hel del.

 • Samåk med dina vänner och kollegor. Det spara på både miljön och plånboken.
 • Cykla eller gå till närbutiken och andra platser på gångavstånd. Ofta tar vi bilen för att spara tid eller av gammalt vana. Genom att gå sparar du pengar och investerar dessutom i din hälsa.

 

Gör en budget

Nytt år nya tag. Ta chansen att gå igenom din privatekonomi ordentligt nu i början av året. Se över dina utgifter, såväl fasta som engångsutgifter. Finns det utrymme att spara pengar så är det absolut något att prioritera. Läs vår artikel Min ekonomi 2018 för att komma igång. Lycka till.

Så bättrar du på pensionen

Spara pengar

Oro inför pensionenVi berättade tidigare hur du kan komma att påverkas av de nya förslagen gällande en högre ålder för pensioner. Just nu finns det ju ett förslag att höja den lägsta åldern från 61 som det är idag, till 64 år 2023. Oavsett om det går igenom eller inte, eller om du påverkas av den, så är det klokt att tänka på det och planera ditt pensionssparande redan nu.

Börja planera redan nu

1. Försök att komma ut i arbetslivet så fort som möjligt. Se till att få ett fast arbete med en duglig lön. Studera gärna några år innan men se till att inte dra ut på det. Ju tidigare du börjar arbeta och tjäna pengar desto bättre.
2. Spara undan en del av lönen. Börja redan i tidig ålder och spara undan en del av lönen som du tjänar. Placera dem i sparkonto eller fonder och låt dem växa med åren. Det är aldrig för tidigt att börja spara!
3. Jobba något år extra om du har möjlighet. Ju fler år du jobbar, desto bättre pension kommer du få. Du kan då tjäna ihop ännu mer som läggs på till din pension, om du har en pensionsgrundande inkomst. Dessutom slipper du ta från dina pensionspengar så tidigt.
4. Ta ut pengarna smart. Förhoppningsvis har du nu sparat ihop en del pengar. Planera vilka pengar du ska ta ut först, och vilka du ska vänta med. Vanligtvis tar många ut den allmänna pensionen tillsammans med exempelvis fondförsäkringar eller sparpengar i början. Tjänstepensionen finns då kvar senare, tillsammans med ytterligare sparpengar och fonder.

Kom alltså ihåg att komma ut på arbetsmarknaden tidigt, och se till att komma igång med ett pensionssparande. Planera dina uttag så räcker pengarna längre, försök att jobba så länge du kan och vill. Här hos oss på alltomspara.se hittar du en hel del bra spartips och bra råd om hur du kan placera dina sparpengar. Lycka till med sparandet och pensionen!

Dyrt med rea

att handla på rea blir inte alltid billigt

Black friday, black weekend, cyber monday, extrapriser och julrea. Det är mycket press på konsumenterna i juletider och det är lätt att dras med av all prishets. Alla vill väl spara pengar och speciellt spara pengar på klapparna till julen. Julklappar kan bli dyrt och därför passar många på att köpa dem på rea och med rabatterat pris.

Dyrt med rea

Det kan dock bli en dyr affär, om du inte tänker dig för. Butikerna använder mycket psykologi för att sälja och ibland fuskar de till och med med priserna. Det finns dock vissa saker som du kan tänka på när du ska handla klappar. Här har vi sammanställt några av fällorna som du bör undvika om du vill handla smart i jul.

1. Den där sista lilla prylen på väg till kassan. Kanske är det ett par hörlurar, en ficklampa, ett mobilskal eller en mössa. Även att det är ”billigt” med 49 kr eller 99 kr, så blir det ännu en utgift. Tänk istället igenom alla köp och försök undvika en lockpryl i farten.

2. 3 för 2. Ett klassiskt knep från butikerna som får dig att plocka på dig ytterligare en pryl. Behöver du verkligen den tredje, eller den andra? Det blir inte billigare bara för att du köper tre om du ändå inte får användning av det du köper.

3. Rea och sänkta priser. Det är extremt lockande med rubriker som ”spara mer” eller ”spara 500 kronor”. Ofta blir man stressad och köper nu istället för att vänta. Behöver du denna prylen? Finns det ett bättre pris i någon annan butik? Ofta kan du spara mer genom att vänta lite och jämföra priset mellan fler affärer.

4. Mentala konton. När vi handlar lägger vi ofta våra inköp i olika kategorier mentalt, för att kunna katalogisera vad vi lägger pengar på. Problemet är att vi ofta sätter en gräns för priset för julklappar och tänker att vi måste spendera hela summan. Hittar du en klapp för 50 kronor mindre kanske du slänger ner den där mössan också, för du har ju ändå inte nått upp till maxgränsen. Tänk bara på att du inte alls måste spendera hela din julklapps-budget.

5. Öppet köp och köp nu – betala senare. Många skyltar med att det är öppet köp och att du kan köpa nu och betala senare. Öppet köp är dock en riktigt stor fälla. Sannolikheten för att du lämnar tillbaka varan om du inte är nöjd med den är ganska liten, eftersom det ofta är omständigt. Likaså är det en stor fälla att köpa nu och betala sen. Inte bara skapar det en onödig skuld – det brukar också bli dyrt med ränta och andra kostnader. Har du inte råd till julklappen nu, så är det bättre att inte köpa den alls.

Om du skulle få lite pengar över kanske du dessutom vill spara dem eller investera i fonder eller aktier. Sätt in dem på ett sparkonto med hög ränta, så kan du använda dem till nästa jul och kanske bjuda dig själv på en extra fin julklapp!

Budgetbio

bio hemma

Höstlovskul

Snart är det dags för höstlov och suget efter lite extra aktiviteter blir stort. En del reser iväg andra går på bio och åker på shoppingresor. Pengarna springer lätt iväg och har man redan ansträngd ekonomi kan det kännas svårt att få till det där lilla extra för barnen. Idag bjuder vi på ett alternativ till biobesök.

bio hemma

Bio

Kostnad för 2 vuxna och två barn samt popcorn och dricka ca: 600:-

Alternativet:
Gör en egen filmpremiär hemma och engagera hela familjen i förberedelserna.
Kostnad för 2 vuxna och 2 barn samt popcorn och dricka ca. 100:-

fondsparaLåna film av vänner eller hyr på biblioteket (alt Netflix eller dyl tjänst)

fondsparaHandla popcorn, dricka eller annat tillbehör på stormarknaden.

ekonomitipsLåt barnen tillverka popcornstrutar av vanliga A4-ark som de färglagt. De kan även dekorera med klistermärken eller annat kul pyssel ni har hemma          i lådorna.

fondsparaMörklägg i tv-rummet och tänd lite ljus.

fondsparaFör extra feststämning kan ni hänga upp ballonger, serpentiner och/eller ljusslingor

fondsparaKlä upp er lite extra fint

fondsparaServera drickan i extra fina glas och dekorera med frukt/bär

fondsparaPrecis som i biosalongen får alla stänga av sina mobiltelefoner

Det lilla extra: Vill ni bjuda hem lite folk till er biopremiär? Låt barnen måla och dekorera en bioaffisch att hänga på dörren (samt VIP-inbjudan) och ställ ut ett par marschaller utanför dörren. Ta emot gästerna och servera en liten (alkoholfri) välkomstdrink innanför dörren. Passa även på att ta lite roliga bilder från ”minglet” innan filmen. Kanske kan man klä ut sig på samma tema som filmen? Endast fantasin sätter gränser